Η σύζυγος του πρώην προέδρου της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, η Λούσια Τοπολάνσκι, 72 ετών, ανέλαβε από σήμερα καθήκοντα αντιπροέδρου αυτής της μικρής χώρας της Λατινικής Αμερικής, μετά την παραίτηση του Ραούλ Σεντίκ ο οποίος είχε εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα το τελευταίο διάστημα.
Το κογκρέσο της Ουρουγουάης (βουλευτές και γερουσιαστές) επικύρωσε την Τρίτη την παραίτηση του γερουσιαστή Σεντίκ. Η Τοπολάνσκι, που είναι γερουσιάστρια της πλειοψηφίας και είχε έρθει δεύτερη σε αριθμό ψήφων στις εκλογές, ανέλαβε την προεδρία του κοινοβουλίου και, αυτομάτως, την αντιπροεδρία της χώρας.
Ο 55χρονος Σεντίκ δεχόταν σφοδρή κριτική εδώ και πολλούς μήνες, αφότου αποκαλύφθηκε ότι την εποχή που ήταν πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Ancap χρησιμοποιούσε τραπεζικές κάρτες της εταιρείας για τις αγορές του σε καταστήματα ειδών πολυτελείας. Το Σάββατο υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Ταμπαρέ Βάσκες που είναι, όπως και ίδιος, μέλος του κυβερνώντος αριστερού κόμματος Φρέντε Άμπλιο.
Τα προβλήματα για τον Σεντίκ ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016, όταν παραδέχτηκε ότι δεν είχε πτυχίο γενετικής, όπως ισχυριζόταν ανέκαθεν.
Η πρώην αντάρτισσα Λούσια Τοπολάνσκι, που προέρχεται από εύπορη οικογένεια, εγκατέλειψε όταν ήταν νέα τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική σχολή για να ενταχθεί στο ακροαριστερό αντάρτικο κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης-Τουπαμάρος (MLN-T) που πρέσβευε τον ένοπλο αγώνα εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος. Εκεί γνωρίστηκε με τον μελλοντικό σύντροφό της, τον Χοσέ "Πέπε" Μουχίκα.
Η Τοπολάνσκι συνελήφθη, δραπέτευσε και πιάστηκε και πάλι στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Έμεινε στη φυλακή μέχρι το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1985) και κατόπιν ακολούθησε παρόμοια πολιτική πορεία με τον Μουχίκα. Και οι δύο εξελέγησαν βουλευτές στις εκλογές του 2004 με το Φρέντε Άμπλιο. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή όταν εκείνος ανέλαβε την προεδρία της χώρας (2010-15) για τον αντισυμβατικό, λιτό τρόπο ζωής της: δεν φορά μακιγιάζ και προτιμά να ντύνεται με λευκά πουκάμισα και σκούρα κοστούμια.
Ο Μουχίκα είναι και ο ίδιος γερουσιαστής του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους. Δεν μπορούσε όμως να αναλάβει την αντιπροεδρία, επειδή το Σύνταγμα απαγορεύει τις δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες και ο αντιπρόεδρος μπορεί να κληθεί ανά πάσα στιγμή να αντικαταστήσει τον πρόεδρο στα καθήκοντά του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ