Η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ως στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, αλλά τη διευκόλυνση καλύτερης πρόσβασης των προϊόντων της, στις ευρωπαϊκές αγορές. Η πολύπλευρη αυτή επιδίωξη, είχε ως σκοπό την κάλυψη των αρνητικών επιπτώσεων για τη χώρα, από την υποβάθμιση των εμπορικών σχέσεών της, με τη Ρωσία.
Η ανάγκη εξεύρεσης νέων αγορών για τις ουκρανικές επιχειρήσεις έγινε ακόμη πιο σοβαρή μετά το ξέσπασμα της εσωτερικής πολεμικής περιπέτειας το 2013, που έχει κοστίσει τη ζωή περισσότερων από 9.000 ανθρώπων.
Σήμερα πολλοί Ουκρανοί εξαγωγείς υποστηρίζουν ότι η συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει τεθεί σε προσωρινή εφαρμογή από τον Ιανουάριο, δε φαίνεται να καλύπτει τις απώλειες από την κατάρρευση των εμπορικών σχέσεων, με τη Ρωσία.
Το οικονομικό ύψος των διμερών εμπορικών σχέσεων Ουκρανίας-Ρωσίας καταγράφηκε στα 4,83 δισ δολάρια το 2015, έναντι 15,06 δισ δολαρίων, το 2013.
Η αρνητική αυτή οικονομική εξέλιξη σημειώνεται παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης έχουν καταργηθεί οι δασμοί εισαγωγής για τα περισσότερα προϊόντα που εξάγει η Ουκρανία στην ΕΕ.
Οι δασμοί στα προϊόντα υφαντουργίας έχουν καταργηθεί, ενώ οι δασμοί εισαγωγής για τα ορυκτά προϊόντα, τα χημικά, τα πλαστικά, αλλά και τα προϊόντα ξύλου, θα καταργηθούν σταδιακά μέσα στη χρονική περίοδο μιας πενταετίας.
Από την άλλη μεριά, στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, ο οποίος διαμορφώνει σε ποσοστό 12% το ουκρανικό ΑΕΠ και είναι από τους πλέον ανταγωνιστικούς για τις ουκρανικές εξαγωγές, οι δασμοί παραμένουν. Υπό την πρακτική αυτή, σε προϊόντα όπως, το καλαμπόκι, το αλκοόλ, αλλά και οι χυμοί φρούτων, στα οποία η Ουκρανία μπορεί να είναι σημαντικά ανταγωνιστική με τ'' αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα, οι δασμοί αυξάνουν την τιμή πώλησης, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους, στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η ΕΕ απορρίπτει τις απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες, η συμφωνία δεν ευνοεί την Ουκρανία, επικαλούμενη τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι οι ουκρανικές εξαγωγές στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση 3,3% στα 1,02 δισ ευρώ, τον Ιανοάριο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής της συμφωνίας, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ