Ουκρανία: Καθυστερούν οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Κριμαία

Ουκρανία: Καθυστερούν οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Κριμαία

Πέντε μέρες μετά την ανατίναξη από σαμποτέρ των γραμμών μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που βρίσκονταν σε ουκρανικό έδαφος και τροφοδοτούσαν με ηλεκτρικό ρεύμα την Κριμαία, βυθίζοντας την σε ενεργειακή κρίση, οι τέσσερις κατεστραμμένοι πυλώνες παραμένουν ανενεργοί και οι μηχανικοί αναφέρουν πως χρειάζονται μια πολιτική απόφαση για να αποκαταστήσουν την βλάβη. Το αδιέξοδο έχει αφήσει μέρος των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της χερσονήσου να ηλεκτροδοτούνται από γεννήτριες έκτακτης ανάγκης.

Οι αρχές της Κριμαίας ανακοίνωσαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την πλήρη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο παίρνει από την Ουκρανία, εξαιτίας δολιοφθοράς στις γραμμές υψηλής τάσης. Οι αρχές της χερσονήσου κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι ευθύνεται για τη δολιοφθορά, ενώ το Κίεβο από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι δεν γνωρίζει ποιοι ευθύνονται.

Έπειτα από σημερινή έκταση συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Ακσένοφ με ανακοίνωση του ανέφερε πως αναμένει η γέφυρα ηλεκτρικής ενέργειας από την περιοχή Κράσνονταρ να ξεκινήσει να λειτουργεί στις 5-6 Δεκεμβρίου.

"Η κατάσταση θα αλλάξει μετά τις 5-6 Δεκεμβρίου, μόλις η γέφυρα ηλεκτρικής ενέργειας ενεργοποιηθεί, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία. Η προθεσμία είναι έως τις 22 Δεκεμβρίου, αλλά ελπίζω ότι όλα θα ολοκληρωθούν νωρίτερα", υπογράμμισε ο Ακσένοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Εντούτοις, λιγοστές εργασίες αποκατάστασης των ζημιών έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και αξιωματούχους στον τομέα της ενέργειας που ανέφεραν πως μπορεί τεχνικά να διορθωθεί σχετικά γρήγορα το πρόβλημα.

"Αν η ηγεσία μας λάβει μια πολιτική απόφαση σχετικά με την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος – χωρίς να υπάρχει προς το παρόν μια τέτοια απόφαση– θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στις εργασίες αποκατάστασης", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Ίχορ Μπόσκο, ένας τοπικός αξιωματούχος ενέργειας. " Καθόμαστε και περιμένουμε", πρόσθεσε.

Έως τώρα, Τατάροι ακτιβιστές και Ουκρανοί εθνικιστές έχουν εμποδίσει τα μέλη των συνεργείων να προσεγγίσουν το σημείο. Οι αρχές έχουν επιτρέψει στους ακτιβιστές να παραμείνουν στην περιοχή και διαδηλωτές διαμηνύουν πως δεν υποχωρήσουν μέχρι η Ρωσία να ανταποκριθεί στα πολιτικά τους αιτήματα.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε τρία τανκς του ουκρανικού στρατού και δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κατευθύνονται στα σύνορα με την Κριμαία σήμερα το απόγευμα, χωρίς να είναι σαφές ποιος ήταν ο σκοπός τους.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας, που κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας για "βασανισμό" των κατοίκων της Κριμαίας με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, απάντησε με τη διακοπή παραδόσεων άνθρακα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ένας Ουκρανός βουλευτής, που βρίσκεται κοντά στον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε χθες πως το μπλακάουτ στην Κριμαία ενορχηστρώθηκε με τη σιωπηλή συναίνεση του Κιέβου και σύμφωνα με τον ίδιο, στόχευε να αποτελέσει ένα πολιτικό μήνυμα στην Μόσχα.

Η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε τον ισχυρισμό, αποκρούοντας ως αβάσιμη την κατηγορία ότι δεν λαμβάνει δράση για την επίλυση του προβλήματος. Μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης σήμερα αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Ουκρανία σκοπίμως δεν αποκαθιστά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα σήμερα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η ομιλία του προέδρου της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι, διακόπηκε όταν έξι Ουκρανοί βουλευτές σήκωσαν πλακάτ που έγραφαν: "Πούτιν, δώσε πίσω την Κριμαία", και ένα άλλο: "2008: Γεωργία, 2014: Ουκρανία, και μετά. Πούτιν, σταμάτα", κρατώντας μαζί την ουκρανική σημαία.

Ο Ναρίσκιν διέκοψε για λίγο την ομιλία του σχολιάζοντας "Τι είναι αυτό το τσίρκο;", πριν συνεχίσει. Έπειτα στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για μια "ξεδιάντροπη χειρονομία" από την πλευρά της Ουκρανίας.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς, που επισκέφτηκε χθες και σήμερα το σημείο των κατεστραμμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αντίκρισε ότι μόνο μερικές εργασίες αποκατάστασης έχουν γίνει σε έναν από τους τέσσερις πυλώνες. Τέσσερις νεαροί ακτιβιστές εμπόδιζαν τις εργασίες, ενώ δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη ή ομάδες συνεργείων.

"Οι συγγενείς μου μου είπαν πως είναι προετοιμασμένοι να περιμένουν όσο χρειαστεί και να μείνουν χωρίς φως, να ζουν με το φως του κεριού και να τρώνε χόρτα ώστε η Κριμαία να επιστρέψει στην Ουκρανία", δήλωσε ένας από τους ακτιβιστές, ο 20χρονος Τατάρος που έδωσε το όνομα του ως Καν και προέρχεται από την πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ