Η Ουγγαρία δεν θα μεταβάλει τη στάση της απέναντι στη μετανάστευση μετά την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της προσφυγής της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωση που επιβάλλει ποσοστώσεις μεταξύ των κρατών μελών στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Viktor Orban.
«Πρέπει να σημειώσουμε την απόφαση αφού δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και η τήρηση του νόμου είναι θεμέλιο της ΕΕ- αλλά ταυτόχρονα η απόφαση αυτού του δικαστηρίου δεν αποτελεί για εμάς λόγο να αλλάξουμε την πολιτική που απορρίπτει του μετανάστες», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο ούγγρος πρωθυπουργός.
Απαντώντας δε στην επιστολή που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε ότι η σύνδεση του θέματος της μετανάστευσης με τη χρηματοδότηση της πολιτικής σύγκλισης αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες και είναι «ανήθικη».
Ο ούγγρος πρωθυπουργός είχε καταγγείλει χθες τη «βία» του μηχανισμού υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμηνύοντας ότι θα αρνηθεί να επιτρέψει η Ουγγαρία να μετατραπεί σε μια «χώρα μετανάστευσης» μέσω του ιστότοπου της ουγγρικής κυβέρνησης, ενώ απαντώντας στην επιστολή που του έστειλε την Τρίτη ο Jean-Claude Juncker, με την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμιζε στον Orban ότι «η αλληλεγγύη δεν αποτελεί πιάτο α λα καρτ», ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε «σοκαρισμένος και σαστισμένος» μπροστά στη θέση αυτή.
«Η ερμηνεία της αρχής της αλληλεγγύης που περιγράφεται στην επιστολή σας σημαίνει στην ουσία ότι η Ουγγαρία θα μεταμορφωθεί σε μια χώρα μετανάστευσης, παρά τη βούληση του ουγγρικού λαού», έκρινε ο Viktor Orban στην απαντητική επιστολή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο.
«Κατά την άποψή μου, αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, αυτό είναι βία», επέμεινε ο Orban, σημειώνοντας ότι αντίθετα με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία δεν έχει «αποικιακό παρελθόν».
«Τα μεγάλα κράτη μέλη (της ΕΕ) έγιναν κράτη μετανάστευσης, λόγω των υποχρεώσεών τους που απέρρεαν από το αποικιακό τους παρελθόν», υποστήριξε ο ούγγρος πρωθυπουργός. «Αλλά η Ουγγαρία, αντιθέτως, δεν θέλει να γίνει χώρα μετανάστευσης, και δεν μπορεί να αποδεχθεί το να εξαναγκαστεί (να γίνει)», πρόσθεσε.
Την Τετάρτη, η ουγγρική κυβέρνηση καταδίκασε την «ανεύθυνη» απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας εναντίον του μηχανισμού υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων.
«Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ είναι ανεύθυνη» και έχει «πολιτικό» χαρακτήρα, δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο ούγγρος ΥΠΕΞ Peter Szijjarto, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη θα συνεχίσει να «μάχεται» εναντίον των ποσοστώσεων και ότι εναντιώνεται σθεναρά στο μέτρο αυτό.
Προειδοποίηση για επιβολή κυρώσεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει εντός εβδομάδων δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή προστίμων σε βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, αν αρνηθούν να δεχθούν στο έδαφός τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα των ποσοστώσεων βάσει των οποίων τα κράτη κλήθηκαν να υποδεχθούν μετανάστες που επανεγκαθίστανται από τη Μεσόγειο, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:
«Αν τα κράτη μέλη, που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε επανεγκαταστάσεις ή τις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, δεν αλλάξουν την προσέγγισή τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παραβίασης, οδηγώντας την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει την εξουσία να επιβάλλει οικονομικές ποινές σε κυβερνήσεις οι οποίες δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία της ΕΕ.
Αυστρία: Το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων επικρίνει την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τους πρόσφυγες
Ο ηγέτης του ακροδεξιού αυστριακού κόμματος των Ελεύθερων (FPO) επέκρινε έντονα χθες την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECJ)—το οποίο αποφάνθηκε ότι οι Βρυξέλλες έχουν το δικαίωμα να αναγκάζουν κράτη μέλη να υποδέχονται αιτούντες άσυλο—τονίζοντας πως το σύστημα ποσοστώσεων αποτελεί ένα «πρόγραμμα μετανάστευσης».
Ο Heinz-Christian Strache, το αντιμεταναστευτικό κόμμα του οποίου ενδέχεται να βρεθεί στην κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα, τάχθηκε στο πλευρό του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban.
«Απλά δεν μπορεί τα κράτη να χάνουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τη λήψη αποφάσεων όταν το ζήτημα είναι η υποδοχή (αιτούντων άσυλο)», είπε ο Strache κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη Βιέννη.
Το ECJ απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας εναντίον του συστήματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων την Τετάρτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι ενδέχεται να ζητήσει από το Δικαστήριο της ΕΕ να επιβάλει πρόστιμα εντός εβδομάδων στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία εάν οι κυβερνήσεις τους συνεχίσουν να αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα.
«Το πρόγραμμα (της ΕΕ) δεν είναι ένα πρόγραμμα για τους πρόσφυγες, αλλά ένα πρόγραμμα μετανάστευσης», υποστήριξε ο Strache, ο οποίος έχει καλέσει επανειλημμένα να εφαρμοστεί μια πολιτική υποδοχής «μηδενικού» αν όχι «αρνητικού» αριθμού προσφύγων και μεταναστών.
Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Αυστρίας επικαλέστηκε επίσης μια δήλωση που απέδωσε στον μεσολαβητή του ΟΗΕ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Συρία, τον Staffan de Mistura.
«Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος στη Συρία τέλειωσε», είπε ο Strache.
«Όπως γνωρίζουμε όλοι, το άσυλο είναι μια προσωρινή προστασία, που ισχύει όσο γίνεται διωγμός. Αλλά αν αυτό δεν ισχύει, κάποιος πρέπει στην πραγματικότητα να φροντίσει να επιστρέψει στην πατρίδα του», πρόσθεσε.
Το ποσοστό δημοτικότητας του FPO αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών το 2015, όταν κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Κατατασσόταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις για πάνω από έναν χρόνο, ώσπου ο Sebastian Kurz ανέλαβε την προεδρία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος τον Μάιο.
Ο Kurz, ο οποίος επίσης έχει υιοθετήσει σκληρή στάση όσον αφορά την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, και το κόμμα του προηγούνται με βάση τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, με ποσοστό λίγο πάνω από το 30%.
Το κόμμα των Ελεύθερων και το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών ακολουθούν με περίπου 25% το καθένα.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση της Αυστρίας είναι πιθανό να σχηματιστεί από τους Κουρτς και Strache.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ