Η φετινή τουριστική σεζόν χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα, με τη Βρετανική αγορά να αποτελεί τη δυσάρεστη έκπληξη καθώς αναμένεται να ανοίξει για τη χώρα μας από τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο επιχειρηματίες βραχυχρόνιας μίσθωσης παρατηρούν αυξημένη κινητικότητα από Βαλκάνιους τουρίστες που καταγράφει αύξηση 30% συγκριτικά με την περυσινή σεζόν.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου η αύξηση των τουριστικών ροών από τα Βαλκάνια οφείλεται ως επί το πλείστον στο γεγονός από το ότι η χώρα μας είναι πιο εύκολα προσβάσιμη από οδικά δίκτυα και δευτερευόντως από το γεγονός πως οι περισσότερες αγορές των Βαλκανίων αναμένεται να ανοίξουν, όσες δεν είναι ήδη ανοιχτές, αυτό το μήνα.
Οι κρατήσεις σε καταλύματα αφορούν κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα, εντοπίζονται από τις αρχές Ιουλίου και ύστερα, ενώ η αύξηση αυτή του τουριστικού ενδιαφέροντος αποτυπώνεται στις κρατήσεις που ήδη έχουν γίνει.
«Σέρβοι, Πολωνοί, Β.Μακεδονίας, Αλβανοί και Ρουμάνοι δείχνουν να έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για καταλύματα στη Βόρεια Ελλάδα, στη Χαλκιδική, στην Πιερία και στην Αθήνα» παρατηρεί ο Λάμπρος Παλάντζας, ιδιοκτήτης της Home Plus.
Ο ίδιος σημειώνει πως υπάρχουν αρκετά υψηλές πληρότητες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι οποίες αγγίζουν το 80% στην Αθήνα, το 45% στην Κρήτη, στο 100% στην Πάρο και το 60% στη Θεσσαλονίκη.
Κύριος λόγος αυτών είναι το γεγονός πως οι Έλληνες κυρίως ενδιαφέρονται για διακοπές, όπως επίσης και στο αυξημένο ενδιαφέρον από Ρώσους και Βαλκάνιους.
Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο Νίκος Γεωργακόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Sparrow, ο οποίος ναι μεν βλέπει αύξηση του ενδιαφέροντος από Βαλκάνιους κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά αναμένει πως οι πληρότητες θα αγγίξουν περίπου το 40% του 2019.
Το μεγαλύτερο πλήγμα στις κρατήσεις τουριστικών καταλυμάτων φέρουν οι Βρετανοί, καθώς είναι μια αγορά πολύ σημαντική για τη χώρα.
Όπως φαίνεται ο ελληνικός τουρισμός αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για το σύνολο της σεζόν, κυρίως εξαιτίας της μέχρι σήμερα κλειστής αγοράς της Βρετανίας. Ωστόσο υπάρχουν και ευχάριστες εξελίξεις, όπως η κάθοδος των Βαλκάνιων στην εγχώρια τουριστική αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί όμως πως αυτό το ενδιαφέρον σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισοσκελίσει το πλήγμα που επιφέρει η βρετανική αγορά.