Για τρίτη ημέρα σήμερα, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.
Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προεξοφλούν ότι η ΠΓΔΜ θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο του σημείου -μέσω του οποίου γινόταν όλους τους προηγούμενους μήνες η διέλευση προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη- μετά και τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας να μην επιτρέπουν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε πρόσφυγες και μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος τους.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω και σύμφωνα με το iefimerida, σκοπιανός αξιωματούχος της αστυνομίας, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, είπε χαρακτηριστικά: «Τα σύνορα είναι πλέον εντελώς κλειστά».
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι είχε δηλώσει επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα του θα εναρμονίσει τη θέση της σχετικά με τη διέλευση προσφύγων από τον αποκαλούμενο Βαλκανικό Διάδρομο, με τις αποφάσεις της Ε.Ε.
Τη στιγμή αυτή περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, περιμένοντας να περάσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.
Παράλληλα, οι πρόσφυγες δίνουν μάχη με τις λάσπες για ακόμα μια μέρα, αφού η βροχή έχει πλημμυρίσει πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό.
Μετά τη Σλοβενία και η Σερβία δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες
Η Σερβία από εχθές τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων.
«Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την πΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών. Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη "βαλκανική οδός" κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.
Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την πΓΔΜ, είναι άδειες και όπως ανακοινώθηκε επίσημα το τελευταίο σαρανταοχτάωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ'' αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την πΓΔΜ.
Κάτω από το μισό μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου
Μείωση κατά 50% και πλέον παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές, από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, από τη μέρα που ξεκίνησαν οι αποστολές του ΝΑΤΟ, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, οι ροές έπεσαν κάτω από 1.000 άτομα τη μέρα, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έφθαναν με βάρκες στην Ελλάδα 2.000 με 2.500 άτομα ημερησίως κατά μέσο όρο.
“Χθες είχαμε κάπου 700 άτομα. Άρα παίζει ένα θετικό ρόλο η παρουσία του προς το παρόν σε επίπεδο καταγραφής, με την έννοια ότι υπάρχει ένα ''μάτι'' αρκετά ισχυρό” είπε ο κ. Βίτσας μιλώντας στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση” με τον Κώστα Μπλιάτκα, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ζήτημα στην παρούσα φάση είναι η δραστική μείωση των εισροών από την Τουρκία.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να πειστούν όσοι παραμένουν συγκεντρωμένοι εκεί να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθούν με τη βία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη μεθόριο.
“Η διαδικασία αποσυμπίεσης στην Ειδομένη πρέπει να γίνει δια της πειθούς, να πειστούν ότι να κάθονται στα σύνορα δεν τους προσθέτει κάτι” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας και επισήμανε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα στην προσπάθειά τους να τους ενημερώσουν σε ποια κέντρα μετεγκατάστασης μπορούν να φιλοξενηθούν.
Έκανε επίσης γνωστό ότι πριν από 10 ημέρες περίπου, όταν οι αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεπαν τη διέλευση προσφύγων, σ'' ολόκληρη την Ελλάδα υπήρχαν περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες και –όπως τόνισε– η αναλογία ήταν 85% - 90% πρόσφυγες προς 10% - 15% μετανάστες.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, η διεθνής εμπειρία λέει ότι ένα ποσοστό 80% των προσφύγων θα επιστρέψει πίσω στη χώρα του, ενώ θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου για να ολοκληρωθεί η επιστροφή.
Επιδημιολογικά ελεγχόμενη η κατάσταση στην Ειδομένη
«Δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη» διαβεβαίωσε, κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ανακοινώνοντας ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή.
«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το φαινόμενο και είμαστε εδώ για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να περιχαρακώσουμε την απειλή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι οι λοιμώξεις που πλήττουν κυρίως τα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμες και υπάρχει επάρκεια στα φαρμακευτικά σκευάσματα.
«Βασικό ζήτημα βέβαια για τη δημόσια υγεία είναι το πλύσιμο των χεριών» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τις επόμενες μέρες θα βελτιωθεί η κατάσταση αλλά και οι πρόσφυγες θα εξοικειωθούν με τις επικρατούσες συνθήκες, ότι δηλαδή τα σύνορα κλείνουν και θα μεταφερθούν σε στεγασμένες μονάδες.
«Μας απασχολεί ιδιαίτερα και ο εμβολιασμός των παιδιών και έχουμε ήδη προβεί σε εμβολιασμούς» κατέληξε.
Σημειώνεται ότι, σήμερα, αναμένεται στην Ειδομένη και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου.
Θ. Δρίτσας: Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά τις επόμενες ημέρες.
Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς στόχος είναι να μη γίνει το λιμάνι μόνιμη δομή, αλλά να αποφορτιστεί τελείως και να λειτουργεί μόνο ως χώρος transit, όπως τόνισε το πρωί στο ραδιόφωνο του Alpha ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή οι εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και οι φορείς, έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τη σίτιση και την ιατρική φροντίδα, ενώ ευχαρίστησε την τοπική αυτοδιοίκηση, τη διοίκηση του ΟΛΠ και τις λιμενικές Αρχές, για το μεγάλο έργο που συντελούν αυτήν τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά.
Στο λιμάνι του Πειραιά το "Αριάδνη" με 529 μετανάστες και πρόσφυγες
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" με 529 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο μετέφερε 50 άτομα από τη Χίο και 479 από τη Μυτιλήνη.
Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει σε λίγη ώρα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 από τα Δωδεκάνησα με 144 μετανάστες και πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα το πλοίο μεταφέρει 74 άτομα από τη Ρόδο και 70 από την Κω.
Πολλούς από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν από το "Αριάδνη" στο λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού περίπου 3070 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε-2 είναι γεμάτος με αποτέλεσμα πολλά άτομα να έχουν στήσει δεκάδες σκηνές έξω απ αυτόν.
Μέλη του Ερυθρού Σταυρού αναμένεται να διανέμουν εντός της ημέρας ξηρά τροφή, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και το πολυϊατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.
Τέλος, στη διάσωση και περισυλλογή 939 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε 22 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Σαμοθράκης, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Μεγίστης.
Γ. Κυρίτσης: Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες
"Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.
Διαψεύδοντας ωστόσο δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία ο κ. Κυρίτσης διευκρινίζει ότι "σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους". Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.
Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.
Αύριο θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000 άτομα σε χώρους στη Λάρισα,τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Επίσης σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο 300 με 400 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τον Πειραιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Εξάλλου γίνονται προκαταρκτικές εργασίες από το στρατό και σε δύο χώρους στη Φιλιππιάδα και τα Δολιανά Ηπείρου.