Με νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και κατέπεσε στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, απάντησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας στις νέες και ακόμη πιο βαριές κυρώσεις οι οποίες της επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.
Το Τόκιο καταδίκασε με «τον εντονότερο τρόπο» τη νέα αυτή πυραυλική δοκιμή, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, ο οποίος συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μετά τη νέα εκτόξευση, προεξόφλησε ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η ενέργεια είναι η περαιτέρω διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Πιονγκγιάνγκ.
«Σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε προκλήσεις εναντίον ημών ή κάποιου εκ των συμμάχων μας, έχουμε τη δύναμη να καταστρέψουμε (το Βορρά) πέρα ??από οποιαδήποτε δυνατότητα ανάκαμψης», φέρεται μάλιστα να δήλωσε, εμφανώς οργισμένος από τις εξελίξεις.
Ο Moon διέταξε, παράλληλα, να γίνουν αναλύσεις και προετοιμασίες «για νέες δυνητικές βορειοκορεατικές απειλές, όπως επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό και βιοχημικά όπλα», όπως ανέφερε εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας. Παράλληλα, με εντολή του, οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας, που περιλάμβαναν και τους βαλλιστικούς πυραύλους Hyunmoo-2A.
Από την πλευρά της, η Ιαπωνία υπογράμμισε ότι «δεν θα ανεχθεί ποτέ αυτές τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις» προσθέτοντας ότι «διαμαρτυρόμαστε έντονα στη Βόρεια Κορέα», δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Τόκιο, «σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες», θα αντιδράσει «με τον προσήκοντα τρόπο και με την αίσθηση του επείγοντος» στη νέα πυραυλική δοκιμή που έκανε η Πιονγκγιάνγκ.
Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, επισήμανε ότι οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα, ενώ τόνισε πως ενέργειες όπως η σημερινή «απειλούν την παγκόσμια ειρήνη».
Η νέα εκτόξευση σημειώθηκε καθώς ο Abe επέστρεφε από επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, όπου κάλεσε την Πέμπτη να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Κορέα.
Αναμενόμενη εξέλιξη
Η αλήθεια είναι ότι η εκτόξευση δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, αφού η Πιονγκγιάνγκ είχε διαμηνύσει την Τετάρτη ότι θα επιταχύνει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και είχε υποστηρίξει πως οι νέες κυρώσεις απέδειξαν ότι «ο δρόμος τον οποίο έχει επιλέξει να πάρει είναι ο απολύτως σωστός».
Οι νέες κυρώσεις προβλέπουν κυρίως την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές αερίου προς τη Βόρεια Κορέα, τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων υποπροϊόντων του προς τη χώρα αυτή, καθώς και την απαγόρευση των εξαγωγών βορειοκορεατικών υφαντουργικών προϊόντων. Οι κυρώσεις, προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, δεν είναι παρά το πρελούδιο των μέτρων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης ενίσχυσε την Πέμπτη τις κυρώσεις της σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ευθυγραμμιζόμενη με τον ΟΗΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ για τη Β. Κορέα - Οι ΗΠΑ ζητούν άμεσα μέτρα από Κίνα και Ρωσία