Την σκληρή αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών στη γείτονα, με την Άγκυρα να απειλεί με επανεξέταση των διμερών σχέσεων με την Αθήνα.
"Το αίτημά μας για την έκδοση οκτώ ηγετών της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 ενάντια στη δημοκρατική συνταγματική τάξη απορρίφθηκε από τον έλληνα δικαστή" τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:
«Το αίτημα έκδοσης όσον αφορά τους 8 πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της δημοκρατικής συνταγματικής τάξης απορρίφθηκε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.
Διαμαρτυρόμαστε για αυτήν την απόφαση που εμποδίζει να οδηγηθούν ενώπιων των ανεξάρτητων τουρκικών δικαστικών αρχών τα άτομα αυτά που συμμετείχαν ενεργά σε μια απόπειρα πραξικοπήματος που έβαλε στο στόχαστρο την δημοκρατική τάξη στην Τουρκία, σκότωσε 248 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες, τραυμάτισε 2193 πολίτες και αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Με την συγκεκριμένη απόφαση των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα εμπόδισαν να λογοδοτήσουν ενώπιων της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως της DHKP/C και της PKK, που βάζουν στο στόχαστρο την Τουρκία, βλέπουμε για μια ακόμη φορά την συμμαχική και γειτονική χώρα Ελλάδα να αποφεύγει να εκπληρώσει τις ελάχιστες απαιτήσεις της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Αυτή η στάση των ελληνικών δικαστικών αρχών, σε αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, αφήνει ατιμώρητους τους δράστες και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων. Η Ελλάδα ως μια χώρα που έχει βιώσει πραξικοπήματα στο παρελθόν, με την συγκεκριμένη απόφαση βρέθηκε στη θέση μιας χώρας που παράσχει καταφύγιο και προστασία σε πραξικοπηματίες.
Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση και την εκδίκαση των δραστών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης των ελληνικών δικαστικών αρχών, θα συνεχιστούν. Οι συνέπειες της απόφασης αυτής, η οποία πιστεύουμε ότι λήφθηκε με πολιτικές σκοπιμότητες, στις διμερείς μας σχέσεις, στη συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας και στις κοινές μας εργασίες σε άλλα διμερή/περιφερειακά θέματα, θα εξεταστούν διεξοδικά.»
Από την άλλη, η Εισαγγελία Δημοκρατίας της Κωνσταντινούπολης που κινητοποιήθηκε μετά την απόφαση αποφάσισε να εκδώσει ένταλμα κράτησης ερήμην για τους πραξικοπηματίες σε βάρος των οποίων εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και να στείλει επιστολή στην αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση "κόκκινου δελτίου" στην Interpol.
«Όχι» στην έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου αποφάσισε νωρίτερα το Ανώτατο ελληνικό Δικαστήριο.
«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς» σχολίασε μεταξύ άλλων ο συνήγορος των «οχτώ Χρίστος Μυλωνόπουλος.
Για «απόφαση – σκάνδαλο» έκανε λόγο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα SABAH.
Πηγή: skai.gr