Ονδούρα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του Hernandez

Ονδούρα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του Hernandez

Η αντιπολίτευση της Ονδούρας κάλεσε σε νέες κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμων σήμερα Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του προέδρου Juan Orlando Hernandez στην προεδρία, ενώ χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εδώ και μέρες καταγγέλλοντας την «κλοπή» που διαπράχθηκε κατ'' αυτούς στις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου.

Φωνάζοντας «έξω ο ΧΟΕ» (σ.σ. τα αρχικά του ονόματος του προέδρου), χιλιάδες υποστηρικτές του κεντροαριστερού υποψήφιου Salvador Nasralla διαδήλωσαν την Κυριακή διανύοντας τρία χιλιόμετρα στο κέντρο της πρωτεύουσας, ώσπου να συγκεντρωθούν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεγκουσιγκάλπα.

Η επιτετραμμένη των ΗΠΑ, η Jaide Fulton, «έδωσε την έγκρισή της στην απάτη του Ανώτατου Εκλογοδικείου» (Tribunal Supremo Electoral, TSE: η εκλογική επιτροπή της Ονδούρας), κατήγγειλε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Juan Baraona, ηγετικό στέλεχος του κόμματος του Nasralla, της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας.

Η αμερικανίδα επιτετραμμένη «είπε ότι οι εκλογές ήταν διαφανείς, ενώ διαπράχθηκε τεράστια νοθεία», συμπλήρωσε ο Baraona κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Νωρίτερα την Κυριακή, το TSE επιβεβαίωσε το οριακό προβάδισμα του Hernandez, 49 ετών, επί του 64χρονου Nasralla , έπειτα από την ανακαταμέτρηση ενός μέρους των ψηφοδελτίων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, ο David Matamoros, δήλωσε ότι το «αποτέλεσμα συμμορφώνεται» προς εκείνο που είχε ήδη καταγραφεί, κι έδινε στον Hernandez οριακό προβάδισμα 1,6%, μετά την ανακαταμέτρηση από την Πέμπτη των ψηφοδελτίων που περιείχαν 4.753 κάλπες μετά την αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το TSE, το αποτέλεσμα της μερικής ανακαταμέτρησης έδειξε ότι ο Hernandez συγκέντρωσε το 50,1% των ψήφων, ενώ ο Nasralla το 31,5%.

«Διαδηλώνω για να υπερασπιστώ το δικαίωμά μου η ψήφος μου να γίνεται σεβαστή, εγώ επιλέγω, όχι αυτοί που διοικούσανε πάντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Antonia Baskes, μια καταστηματάρχισσα 51 ετών, η οποία συμμετείχε στη διαδήλωση εναντίον της επανεκλογής του δεξιού προέδρου.

«Ο λαός είπε όχι στην επανεκλογή» του αλλά ο πρόεδρος θέλει να δώσει «κακό παράδειγμα», έκρινε η ίδια, τονίζοντας ότι ο Hernandez δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία «διά της βίας».

Η υποψηφιότητα του αρχηγού του Κράτους αμφισβητήθηκε έντονα, αφού το Σύνταγμα της Ονδούρας απαγορεύει την επανεκλογή ενός προέδρου εν ενεργεία. Ο Hernandez μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα χάρη σε μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2015.

Η πολεμική κλιμακώθηκε αφού τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το TSE έδιναν πέντε εκατοστιαίες μονάδες προβάδισμα στον Nasralla, τηλεοπτικό παρουσιαστή και νέο στην πολιτική, πριν η τάση αντιστραφεί, έπειτα από τη διακοπή της καταμέτρησης κι εν μέσω προβλημάτων στους υπολογιστές της εκλογικής επιτροπής.

Ο Nasralla «κέρδισε», αλλά ο Hernandez «είναι ένας διεφθαρμένος που διοικεί όλους τους θεσμούς και θέλει να κλέψει την εκλογική νίκη», κατήγγειλε ένας άλλος διαδηλωτής, ο Jose Pineda, ένας υποδηματοποιός 75 χρονών.

Το κόμμα του Νασράλα, το οποίο αξιώνει να υπάρξει πλήρης ανακαταμέτρηση των ψήφων, κατέθεσε την Παρασκευή προσφυγή ζητώντας να ακυρωθούν οι εκλογές.

Υποστηρικτές και των δύο στρατοπέδων κατέβηκαν στους δρόμους τις τελευταίες μέρες υποστηρίζοντας πως νίκησαν, επιτείνοντας τη σύγχυση.

Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Μεξικό την Παρασκευή επιρρίπτει στις αρχές την ευθύνη για 14 θανάτους στις διαδηλώσεις, μολονότι οι αρχές της Ονδούρας δεν παραδέχονται παρά μόνο τρεις, αυτόν μιας 19χρονης γυναίκας και εκείνους δύο αστυνομικών.

Η Erika Guevara, επικεφαλής της διεύθυνσης της Αμνηστίας για την αμερικανική ήπειρο, έκανε λόγο για «μια σειρά κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη μετεκλογική περίοδο» και «υπέρμετρη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, ειδικά τη χωροφυλακή» με τη χρήση πυροβόλων όπλων εναντίον διαδηλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP