Με περίπου το 70% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ονδούρα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Salvador Nasralla διατηρεί προβάδισμα πέντε εκατοστιαίων μονάδων επί του απερχόμενου προέδρου Juan Orlando Hernandez κι αναμένεται να αναδειχθεί νικητής της αναμέτρησης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Marcos Ramiro Lobo, ένας από τους τέσσερις δικαστικούς που είναι μέλη του ανώτατου εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE), της αρχής που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών στην κεντροαμερικάνικη χώρα.
Οι ειδικοί προεξοφλούν ότι το αποτέλεσμα «είναι αμετάκλητο», δήλωσε ο Lobo στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο Nasralla «έχει πρακτικά νικήσει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Louis zelaya, άλλος ένας συντηρητικός υποψήφιος για την προεδρία που κατετάγη στην τρίτη θέση, έκρινε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ότι ο Nasralla είναι ο επόμενος ηγέτης της χώρας και προέτρεψε τον πρόεδρο Ερνάντες, αφοσιωμένο σύμμαχο των ΗΠΑ, να αποδεχθεί την ήττα του. Ο Hernandez αυτοανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών το βράδυ της Κυριακής.
Ο 64χρονος Nasralla, τηλεοπτικός παρουσιαστής, εξέπληξε αρκετούς παρατηρητές συγκεντρώνοντας πάνω από το 45% των ψήφων. «Είμαι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της Ονδούρας», έγραψε ο υποψήφιος της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας (Alianza de Oposicion contra la Dictadura) στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Ο Νασράλα υποστηρίχθηκε ενεργά από τον πρώην πρόεδρο Manuel Zelaya, ο οποίος είχε ανατραπεί με το πραξικόπημα του 2009.
Ο πρόεδρος Hernandez δεν έχει ακόμη παραδεχθεί την ήττα του. Δήλωσε ότι οι πάντες πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα από τις αγροτικές περιοχές, όπου διαθέτει μεγαλύτερη στήριξη.
Το TSE δεν έχει διευκρινίσει μέχρι τώρα πότε εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Ο κοινωνιολόγος Eugenio Sosa του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ονδούρας επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ποτέ» πριν στην ιστορία της χώρας τα αποτελέσματα μιας εκλογικής αναμέτρησης δεν είχαν καθυστερήσει τόσο να ανακοινωθούν.
Ο 49χρονος πρόεδρος Hernandez, υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος (Partido Nacional, PN) θεωρείτο για μήνες το φαβορί των εκλογών. Πιστώθηκε τη μείωση του δείκτη των ανθρωποκτονιών στην Ονδούρα—που παραμένει πάντως ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο—και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Όμως επλήγη από τις κατηγορίες ότι δέχθηκε χρήματα που προέρχονταν ή συνδέονταν με τη διακίνηση ναρκωτικών αλλά και τις ανησυχίες περί αυταρχικής παρέκκλισής του.
Η Ουάσινγκτον έβλεπε στον Hernandez έναν αξιόπιστο σύμμαχο στην προσπάθεια πάταξης της διακίνησης των ναρκωτικών και των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στην προσπάθεια για τη μείωση της ροής μεταναστών προς τις ΗΠΑ. Η διαφαινόμενη νίκη του Nasralla θα οδηγήσει την αμερικανική κυβέρνηση σε αχαρτογράφητα νερά. «Ίσως εφαρμόσει τις εξαγγελίες του εναντίον της διαφθοράς. Ή όχι», σχολίασε ένας αμερικανός αξιωματούχος, που πάντως πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον περιμένει ότι θα «συνεργαστεί με διάφορους τρόπους» με τον Nasralla.
Ο Salvador Nasralla αυτοπροσδιορίζεται ως ένας κεντρώος πολιτικός που «παίρνει τα καλύτερα στοιχεία της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, όχι τα ακραία»: τάσσεται υπέρ των ελεύθερων αγορών, θεωρεί την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ως τον καλύτερο τρόπο για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να ανασχεθεί η μετανάστευση των νέων.
«Θα έχουμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και με όλες τις χώρες», διαβεβαίωνε ο Nasralla πριν από τις εκλογές και πρόσθετε ότι θα ήταν ευτυχής να συνεργαστεί με τον ρεπουμπλικάνο αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.
Ο αμερικανικός στρατός διατηρεί στενή σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας.
Πολλοί θεωρούν ότι ο συντονιστής της Συμμαχίας, ο Manuel Zelaya, ο οποίος είχε ανατραπεί εν μέσω κατηγοριών της δεξιάς ότι θα εφάρμοζε σοσιαλιστικές πολιτικές στη χώρα, είναι η αληθινή δύναμη πίσω από τον Νασράλα. Οι ΗΠΑ είχαν κρατήσει επαμφοτερίζουσα στάση όταν είχε γίνει το στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από οκτώ χρόνια και για πολλούς στην Ουάσινγκτον και στην ελίτ της Ονδούρας ο Zelaya συνεχίζει να είναι κάτι σαν μπαμπούλας.
Ο αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως δεν πιστεύει ότι οHernandez έχει πιθανότητες να ανατρέψει το προβάδισμα του Nasralla. Εκτίμησε ότι η μετεκλογική πορεία της Ονδούρας θα αποτελέσει «μια αληθινή δοκιμή αντοχής των δημοκρατικών θεσμών» της χώρας αυτής, της «πολιτικής ηγεσίας» και του «χαρακτήρα των πολιτικών της». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η αβεβαιότητα «να συνεχίσει να σέρνεται για εβδομάδες». Ο ίδιος αμερικανός αξιωματούχος παρομοίασε την απροσδόκητη νίκη του Nasralla με εκείνη του Trump το 2016.
Για τον κοινωνιολόγο Sosa, ο Hernandez «έχει εμπειρία» και «το έδειξε σε ορισμένα πράγματα, όπως η ασφάλεια», όμως το αποτέλεσμα των εκλογών ερμηνεύεται ως μια «ψήφος τιμωρίας» του διότι αποδείχθηκε πως δεν θα δίσταζε «να παραβιάσει τον νόμο και το Σύνταγμα».
Η απόφαση του Hernandez να θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στην προεδρία επικαλούμενος μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2015, παρότι το Σύνταγμα της Ονδούρας απαγορεύει την επανεκλογή οποιουδήποτε προέδρου εν ενεργεία, καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση σε υψηλούς τόνους. Ο Hernandez είχε αναδειχθεί στην εξουσία το 2013, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία η αριστερά έκανε λόγο για μαζική νοθεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP