Ομοβροντία αντιδράσεων για τις offshore βουλευτών που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ομοβροντία αντιδράσεων για τις offshore βουλευτών που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την κατακραυγή του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ρύθμιση να μπορούν να έχουν οι βουλευτές offshore εταιρίες αρκεί αυτές να είναι σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες, που ψηφίστηκε με κάθε μυστικότητα στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων με τα μέτρα για την αξιολόγηση.

Παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να επιχειρηματολογήσει υπέρ της αναγκαιότητας της ρύθμισης προκειμένου  να κλείσουν κενά αδιαφάνειας που παρατηρήθηκαν στα Πόθεν Έσχες, δεν έπεισε και η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν οξύτατη με τη ΝΔ να ζητά εξηγήσεις για το αν υπάρχει προσπάθεια προστασίας κάποιων κυβερνητικών αξιωματούχων και να υπογραμμίζει πως απαντήσεις θα δοθούν "θέλουν δεν θέλουν" στο ΣΥΡΙΖΑ και να ΤΟΝ κατηγορεί ότι "κατέρρευσε με πάταγο το ηθικό του πλεονέκτημα"

Όπως τονίζεται στην τελευταία ανακοίνωση της ΝΔ, «Στην υπόθεση των offshore που δόλια νομοθέτησε και μόνη ψήφισε η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Κυρίτση και Καμμένου, κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος.

Τώρα ήρθε η ώρα της απολογίας.

Γιατί το ψήφισαν;

Για ποιους το ψήφισαν;

Ποιούς δικούς τους θέλουν να αθωώσουν αναδρομικά;

Όσο και να υβρίζουν, όσο και να διχάζουν, θέλουν δεν θέλουν θα απαντήσουν.

Να είναι βέβαιοι».

Νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει εξηγήσεις για το ποιους υπουργούς μπορεί να αφορά η ρύθμιση τονίζοντας πως «Οι πολίτες αναρωτιούνται για την ένοχη σιωπή του Μαξίμου.  Ποιούς Υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με δήλωση του Γιάννη Κουτσούκου ανέφερε: 

«Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν ''όχι''. Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αντίδαση υπήρξε και από το Ποτάμι.

«Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη» σχολιάζει το Ποτάμι. "Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση».

Το ΚΚΕ απο την πλευρά του τόνισε πως "απ' την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων.

Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρίες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!"

Κατά της διάταξης τάχθηκε και η Ένωση Κεντρώων. 

Η διάταξη αυτή περιελήφθει στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή στο άρθρο 178 το οποίο τροποποιεί το νόμο του 2003, που προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξοχώριες εταιρείες αλλά και έκπτωση από δημόσια αξιώματα όσων συμμετέχουν σε οφ σορ.