Όμικρον: 27 κρούσματα στον Νίγηρα

Όμικρον: 27 κρούσματα στον Νίγηρα

Είκοσι επτά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου στον Νίγηρα, χώρα που μέχρι τώρα παρέμενε σχετικά αλώβητη από την πανδημία, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο υπουργός Υγείας.

«Η αλληλούχηση (σ.σ. του γονιδιώματος) που έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Δεκεμβρίου του 2021 επέτρεψε να εντοπιστούν συνολικά 27 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας», ανέφερε στον Τύπο ο υπουργός, ο Ιλιασού Μαϊνασαρά. Ο εντοπισμός «κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον συμπίπτει με την καταγραφή ολοένα αυξανόμενων κρουσμάτων (...) τις τελευταίες ημέρες» σε όλη τη χώρα, πρόσθεσε.

Ακόμη, «επέστησε την προσοχή» των πολιτών στον «εμβολιασμό κατά της COVID-19», που παραμένει «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης και ανάσχεσης της εξάπλωσης» του ιού και της νόσου που προκαλεί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, μέχρι σήμερα ο Νίγηρας μετρά 276 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 7.438 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 και –διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας– «η κατάσταση παραμένει ακόμη υπό έλεγχο».

Τον Αύγουστο, το υπουργείο είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό έξι κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα στον Νίγηρα, μεταξύ ανεμβολίαστων πολιτών, διαβεβαιώνοντας πάντως πως οι ασθενείς «ανέρρωσαν» αφού τους προσφέρθηκε περίθαλψη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίγηρας, χώρα 20 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά την COVID-19 τον Μάρτιο. Την 29η Δεκεμβρίου, είχαν εμβολιαστεί πλήρως 954.045 άνθρωποι –το 9,57% του πληθυσμού–, αριθμός που σήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, δηλαδή το να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 30% των πολιτών ως την 31η Δεκεμβρίου, δεν επιτεύχθηκε.

Αξίζει να επισημανθεί ότι όταν καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού, τον Μάρτιο του 2020, οι αρχές επέβαλαν δραστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του: κλείσιμο των συνόρων, απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, αναστολή λειτουργίας των χώρων λατρείας και των σχολείων, απομόνωση της πρωτεύουσας Νιαμέ από την υπόλοιπη χώρα.

Τα μέτρα αυτά πυροδότησαν ταραχές στην πρωτεύουσα, προτού αρθούν προοδευτικά. Πάντως, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί από την κυβέρνηση παραμένει σε ισχύ.