Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σχολείο Επιμόρφωσης Αστυνομικών Διευθυντών έτους 2021, το οποίο πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 20 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2021, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας (Λ. Θρακομακεδόνων 101, Αχαρνές).
Την τελετή λήξης του Σχολείου τίμησε με την παρουσία του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο οποίος επέδωσε και τα πιστοποιητικά σπουδών.
Παράλληλα απηύθυνε χαιρετισμό προς τους αποφοιτήσαντες με παραινέσεις και κατευθύνσεις για διάφορα θέματα υπηρεσιακού ενδιαφέροντος, στον οποίο επεσήμανε:
«"Ερέτην χρήναι πρώτα γενέσθαι πριν πηδαλίοις επιχειρείν", πρέπει πρώτα να έχεις γίνει κωπηλάτης πριν πάρεις στα χέρια σου το τιμόνι. Με τη φράση αυτή ο Αριστοφάνης στο έργο του Ιππής περιγράφει την αναγκαιότητα της επαγγελματικής εμπειρίας, της κατάρτισης και της μετεκπαίδευσης, αλλά και τη σημαίνουσα αξία της ηγεσίας…
…Η μετεκπαίδευση στην Ελληνική Αστυνομία και ιδίως στους ανώτατους βαθμούς της ιεραρχικής κλίμακας έχει ως απώτερο στόχο να συστηματοποιήσει την έως τώρα αποκτηθείσα εμπειρία και να προσθέσει γνώσεις ακαδημαϊκές και επιστημονικές που θα καταστούν εφόδια γνωσιακά στην περαιτέρω ηγετική σας πορεία.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης, που ολοκληρώσατε, συνιστά ένα ολοκληρωμένο επιμορφωτικό κύκλο που περιλαμβάνει ένα κράμα διοικητικών, ηγετικών, νομικών, επικοινωνιακών και αστυνομικού ενδιαφέροντος γνώσεων και οι οποίες καθίστανται βασικά σας εφόδια για την επιτελική σας εξειδίκευση και αναβάθμιση…
…Η εξωστρέφεια του Σώματος επηρεάζεται άμεσα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας προς τον πολίτη, και για την υλοποίηση της θεμέλιος λίθος συνιστά η ψηφιοποίηση πλήθους διαδικασιών τόσο εσωτερικών όσο και κατά τις συναλλαγές μας με τους πολίτες.
Η ψηφιοποίηση θα δώσει τη δυνατότητα:
- ανοίγματος προς την κοινωνία,
- εξοικονόμησης αστυνομικού προσωπικού και τη διάθεσή του σε υπηρεσίες εμφανούς αστυνόμευσης και εγγύτητας με τους πολίτες για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας, και
- αποδέσμευσης του ενστόλου δυναμικού μας από αντικείμενα ξένα προς τα αστυνομικά καθήκοντα, που χαρακτηρίζονται ως πάρεργα και ταλανίζουν αισθητά τον αστυνομικό θεσμό με την παράλληλη άσκηση των κυρίως καθηκόντων του και τη θέση του στην υπηρεσία του πολίτη.
Η τεχνολογία και η καινοτομία, λοιπόν, χρειάζεται να είναι συνοδοιπόροι σας και εργαλεία διοίκησης, τα οποία θα υποβοηθήσουν το έργο σας και θα σας ενισχύσουν στη μάχη για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας.
…Ως προς τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό στόχος μας συνιστά η τοπική επιχειρησιακή εξειδίκευση στοιχείων εγκληματικότητας και η αντιμετώπιση αυτών με την αγαστή και γόνιμη συνεργασία τοπικών φορέων και αρχών. Η εξειδίκευση των δεικτών εγκληματικότητας κάθε περιοχής και η εξαγωγή στοχευμένων σχεδίων εφαρμογής αντεγκληματικών πολιτικών είναι αναγκαίο να συνιστά μέριμνά σας, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά, συνθήκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής…
…Στόχευση των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων συνιστά η δημιουργία μιας σύγχρονης αστυνομίας, που είναι σύμφωνη με τη δομή και την οργάνωση ευρωπαϊκών αστυνομιών και ευρωπαϊκών αστυνομικών προτύπων, αλλά και συστημάτων πληροφοριών, ενώ ακολουθεί θεμελιώδεις αξίες και αρχές με στρατηγικό στόχο την προάσπιση της εσωτερικής ασφάλειας της Χώρας μας και την κατά συνέπεια την κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη.
Ο σεβασμός και η περιφρούρηση της ασφάλειας των πολιτών αποτελεί ευθύνη μας και με αποφασιστικότητα κινούμαστε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση με μοναδική επιδίωξή μας την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ασφάλειας και στρατηγικών κοινωνικής ισορροπίας...
…Τέλος, εύχομαι σε όλους να έχετε μια επιτυχή υπηρεσιακή διαδρομή και δυναμική ιεραρχική ανέλιξη, η οποία θα συνοδεύεται από την κατάλειψη του προσωπικού σας επαγγελματικού στίγματος και της καθοριστικής συμβολής σας για την ενδυνάμωση του αστυνομικού θεσμού και των θεμελιωδών πυλώνων του Σώματος και την παράλληλη αναβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών αστυνόμευσης».
Σκοπός του Σχολείου, στο οποίο συμμετείχαν (32) Αστυνομικοί Διευθυντές της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τρεις (3) Αστυνόμοι Α΄ της Αστυνομίας Κύπρου, ήταν να παράσχει στους συμμετέχοντες την απαραίτητη γνώση και κατάρτιση, προκειμένου να ασκήσουν με πληρότητα τα καθήκοντά τους.
Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιμορφωτικές διαλέξεις και παρουσιάσεις σε διάφορα θέματα επαγγελματικού ενδιαφέροντος, όπως σύγχρονου τρόπου διοίκησης (management), ηγεσίας, οργάνωσης και λειτουργίας Υπηρεσιών, επικοινωνίας, μετανάστευσης, τρομοκρατίας, εγκλήματος στο κυβερνοχώρο, διαχείρισης κρίσεων, διαχείρισης πληροφοριών κ.α.
Στην τελετή παρέστησαν, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Δασκαλάκης, η Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Ταξίαρχος Σοφία Λαμπροπούλου, ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Ιωάννης Τζουβάνας, ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Σαλούκας, καθώς και άλλοι επιτελείς Αξιωματικοί.