Ολοκληρώθηκε, παρουσία του Ν. Κοτζιά, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Κύπρου

Ολοκληρώθηκε, παρουσία του Ν. Κοτζιά, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Κύπρου

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο άρχισε από τις 10:30 στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή Κύπρου», μετά το τέλος της συνεδρίας ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι το πακέτο Guterres για την εγγυήσεις και την ασφάλεια, βρίσκει ικανοποιημένο τον ΔΗΣΥ. 

Αβέρωφ Νεοφύτου

«Ήταν μια εξαιρετική συνεδρία, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το ανιδιοτελές στήριγμα στον αγώνα μας για την απελευθέρωση, η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και η Ελλάδα συμπαρίσταται στον αγώνα μας. Η συζήτηση ήταν για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Το πακέτο Guterres για την εγγυήσεις και την ασφάλεια, βρίσκει ικανοποιημένο τον ΔΗΣΥ. Έστω κι αν δεν πετύχαμε μια λειτουργική λύση του κυπριακού στο Κρανς Μοντάνα, για πρώτη φορά ωστόσο στο επίκεντρο ήταν ασφάλειας εγγυήσεων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σε ερώτηση ο κ. Αβέρωφ απάντησε πως ήταν ξεκάθαρος ο ΓΓ των ΗΕ πως όλος ο κατοχικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει και όσο αφορά τα αγήματα είναι θέμα των πρωθυπουργών η αποχώρηση των αγημάτων. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε επίσης πως για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεις έχει λόγο η Ελλάδα, και είναι άποψη του κόμματος πως ο ΓΓ των ΗΕ έβαλε ένα πακέτο που ικανοποιεί απόλυτα την πλευρά μας και από δω και μπρος τα ΗΕ και ο διεθνής παράγοντας να στραφούν προς την Τουρκία για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Μαρίνος Σιζόπουλος

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως στις δυο ημέρες του εθνικού κράτησε εποικοδημτικό κλίμα, πρέπει ωστόσο να αξιοποιηθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ καταθέσαμε προτάσεις για τη νέα τακτική, σε επίπεδο ΕΕ και ΗΕ. Στη συνάντηση και στην παρουσία του κ. Κοτζιά για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου για την περιοχή.

«Η θέση της ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρη. Η ΔΔΟ όπως συζητείται είναι η πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης ενώ σε ερώτηση για το πλαίσιο Guterres είπε ο κ. Σιζόπουλος ότι αυτό ικανοποιεί ως προς την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ενώ το μέλλον θα δείξει πως αξιοποιούνται οι προτάσεις που κατατέθηκαν».

Άντρος Κυπριανού: Δεν αξιοποιήσαμε το πλαίσιο Guterres

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το πώς πάμε παρακάτω και το χειρισμό των ζητημάτων. Ότι και να λέμε οι διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα δεν έφεραν το κυπριακό κοντά στη λύση αλλά την έχουν απομακρύνει κι αυτό μας ανησυχεί. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι αν κηρυχτεί αδιέξοδο αυτή να καταγράφει τα πράγματα στη σωστή διάσταση. Να καταγράφεται η επιθυμία να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να εξευρεθεί λύση.

Έγιναν λάθη από την πλευρά μας στο Κρανς Μοντάνα δήλωσε μεταξύ άλλων ο ΓΓ και τόνισε πως θα έπρεπε να ήμασταν προετοιμασμένοι που θα ανάγκαζαν την Τουρκία να συζητήσει το κεφάλαιο. Πήγαμε απροετοίμαστοι, κάτι που φάνηκε και με τα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς, και φτάσαμε την τελευταία μέρα να συζητάμε ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ. Υπαναχώρησε η τουρκική πλευρά αλλά δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την πρωτοβουλία του κ. Guterres και επίσης δεν αξιοποιήσαμε ένα πλαίσιο που ήταν πάρα πολύ καλό.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε πως για το ναυάγιο στην Ελβετία φέρει την ευθύνη η Τουρκία, ο ίδιος είπε πως δεν επέβαλλε κανένα χρονοδιάγραμμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε πως την Παρασκευή το βράδυ ο ΓΓ έθεσε ένα πλαίσιο που η δική μας πλευρά είπε πως ήταν ικανοποιητικό αλλά δεν το αξιοποιήσαμε».

Λιλλήκας: Καταθέσαμε προτάσεις για εμβάθυνση συνεργασίας με Ελλάδα

Στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά ευχαριστήσαμε την ελληνική κυβέρνηση είπε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη στον κυπριακό λαό. «Καταθέσαμε συμπληρωματικό έγγραφο στο εθνικό που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις με προτάσεις ενώπιον των εξελίξεων.

Έχει αποδειχθεί πως η Τουρκία θέλει να εξυπηρετήσει στόχους μέσα από το κυπριακό, δηλαδή την κατάλυση της κυπριακής Δημοκρατίας. Η στρατηγική μας αποσκοπεί στο να καταστεί ασύμφορη η στρατηγική της Τουρκίας. Η στρατηγική της γενναιοδωρίας ήταν ανίκανη να κάμψει την Τουρκία. Στο έγγραφο που καταθέσαμε υπάρχουν προτάσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα, που στοχεύουν στη διαμόρφωση στρατηγικών και συντονισμό ενεργειών σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Απαιτείται ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη και πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος να μπλοκάρουν τη συμφωνία της τελωνιακής ένωσης, αλλιώς η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο κυπριακό», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών.