Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο

Ολοκληρώθηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο

Ολοκληρώθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Από το πρωί σε φρούριο είχε μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας λόγω των μέτρων της Αστυνομίας για το Πολυτεχνείο, καθώς σε ετοιμότητα βρίσκονταν 5.000 αστυνομικοί για την αποτροπή επεισοδίων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας, προβλεπόταν η παρουσία πολύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης σε όλο το κέντρο και ειδικότερα έξω από αστυνομικά τμήματα και σε κτίρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Πάνω από το κέντρο της Αθήνας πετούσαν συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να κατοπτεύεται όλη η περιοχή και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ίσχυσαν στο κέντρο της Αθήνας λόγω των διαδηλώσεων. Οι ρυθμίσεις πραγματοποιούνταν σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Επιπλέον λόγω της πορείας και κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, κλειστοί ήταν μέχρι αργά το βράδυ οι σταθμοί του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».

Νωρίτερα, έφτασαν στην αμερικάνικη πρεσβεία οι φοιτητές της ΠΑΣΠ κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Οι διαδηλωτές αρχικά συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου και εν συνεχεία προς την πρεσβεία. Μόλις έφτασαν έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Πρωτύτερα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν μέσα στον χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έκλεισαν οι πύλες του, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν η προσυγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων έξω από το πολυτεχνείο επί της οδού Πατησίων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος όπου περίμενε τον κύριο όγκο της διαδήλωσης. 

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 45 χρόνων από την εξέγερση ολοκληρώθηκαν και σε εξέλιξη ήταν οι προσυγκεντρώσεις φοιτητικών συλλόγων επί της οδού Πατησίων, ενώ έκλεισαν και οι πύλες του κτιρίου.

Αφότου σταμάτησε η βροχόπτωση, αρκετός κόσμος - πολίτες, σύλλογοι και φορείς - προσήλθαν και συνεχίσαν να προσέρχεται στον ιστορικό χώρο, για να καταθέσουν λουλούδια και στεφάνια.

Στο Πολυτεχνείο, πλήθος κόσμου, με τα παιδιά τους και παππούδες με εγγόνια, απέτισαν φόρο τιμής στους φοιτητές που πριν από 45 χρόνια έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές εξακολουθούσε να βρίσκεται το κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου «Αβέρωφ».

Νωρίτερα ωστόσο ένταση επικράτησε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν φοιτητές που έχουν αποκλείσει την είσοδο της Σχολής, δεν επέτρεψαν να περάσει το προεδρείο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούσαν όλο το οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. 

Από την άλλη, είχε ανακοινωθεί ότι τα πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας θα παρέμεναν σήμερα κλειστά, για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τον φόβο των επεισοδίων και, συνακόλουθα, την αποθάρρυνση των καταναλωτών να κατέβουν στο κέντρο.

Συγκοινωνιακές αλλαγές

Επίσης, κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΣΤΑΣΥ προχώρησε σε διαδοχικό κλείσιμο σταθμών του μετρό. Συγκεκριμένα, ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» έκλεισε στις 15:00, ενώ οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30.

Σημειώνεται, ότι τα δρομολόγια διεξάγονταν κανονικά, ενώ οι συρμοί διέρχονταν χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς. Επίσης, τροποποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Τροποποιήσεις επήλθαν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ), σύμφωνα με απόφαση που πήραν οι «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.». Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.