Η επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα δεν συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης στη χώρα, η οποία ήδη είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, τόνισε σήμερα ένας ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι κυρώσεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τον λαό της Βενεζουέλας, ο οποίος ήδη υποφέρει από τον φοβερό πληθωρισμό και την έλλειψη πρόσβασης σε επαρκείς ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων», τόνισε ο Ίντρις Τζαζάιρι, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τον τρόπο που οι κυρώσεις επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Καλώ όλες τις χώρες να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων εκτός εάν αυτές έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως απαιτείται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Ο Τζαζάιρι κάλεσε να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ κρατών για να εξευρεθούν λύσεις «στις μεγάλες και πραγματικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος οκτώ αξιωματούχων της Βενεζουέλας που διαδραμάτισαν ρόλο στη συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης, αποφεύγοντας ωστόσο να θέσει στο στόχαστρο τον ζωτικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα της λατινοαμερικάνικης χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.
Πάνω από 125 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια αφότου η αντιπολίτευση άρχισε ένα κύμα συνεχών διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Απριλίου.
Πριν από μία εβδομάδα άρχισε τις εργασίες της η Συντακτική Συνέλευση, η οποία αναμένεται να αναθεωρήσει το Σύνταγμα δίνοντας ευρύτερες εξουσίες στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αψηφώντας τις διαδηλώσεις και τη διεθνή κατακραυγή.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας κάνουν συστηματική χρήση υπέρμετρης βίας για την καταστολή των διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, ενώ έχουν συλλάβει αυθαίρετα 5.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ