OΗΕ για WikiLeaks - CIA: Ανάγκη μιας παγκόσμιας συνθήκης για την προστασία της ιδιωτικότητας

OΗΕ για WikiLeaks - CIA: Ανάγκη μιας παγκόσμιας συνθήκης για την προστασία της ιδιωτικότητας

Οι αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks ότι η CIA χρησιμοποιούσε εργαλεία υποκλοπής δείχνουν τους κινδύνους που ενέχει η μαζική επιτήρηση και ενισχύουν τα επιχειρήματα για την ανάγκη διεθνούς ρύθμισης, δήλωσε ένας ανεξάρτητος ειδικός των Ηνωμένων Εθνών για την ιδιωτικότητα.

Ο WikiLeaks δημοσιοποίησε την Τρίτη χιλιάδες σελίδες εσωτερικών συνομιλιών της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τεχνικές υποκλοπών που χρησιμοποιούνταν επί σειρά ετών.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει την αυθεντικότητα των εγγράφων. Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια λένε πως τα έγγραφα φαίνεται να είναι αυθεντικά.

Ο Joe Cannataci, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, μια θέση που δημιουργήθηκε το 2015 μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden για τις παρακολουθήσεις των ΗΠΑ, είπε πως δεν εξεπλάγη από την ικανότητα της CIA, αλλά πως η υπόθεση υπογράμμισε τους αυξανόμενους κινδύνους ασφαλείας και την ανάγκη για αποτελεσματική εποπτεία.

«Πιθανόν η πραγματική ιστορία είναι πως κάποιος μπόρεσε να εισχωρήσει στους υποτίθεται ασφαλείς χώρους της CIA, να αποσπάσει και να δημοσιοποιήσει αυτό το υλικό», δήλωσε στο Reuters.

Ο Cannataci υπέβαλε αυτή την εβδομάδα την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και κάλεσε τα κράτη να εργαστούν από κοινού για μια διεθνή συνθήκη που θα προστατεύει την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, λέγοντας πως οι παραδοσιακές δικλείδες ασφαλείας έχουν πλέον ξεπεραστεί στην ψηφιακή εποχή.

Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks ενίσχυσαν την επιχειρηματολογία για την ανάγκη αποτίμησης των μηχανισμών εποπτείας των υπηρεσιών πληροφοριών και ενίσχυσής τους σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε.

«Η ιστορία των τεχνικών υποκλοπής της CIA που αποκάλυψε ο WikiLeaks είναι μία ακόμη απόδειξη, αν μας χρειαζόταν, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών και τα δεδομένα που συλλέγουν είναι συχνά το ίδιο ευπρόσβλητες όπως ο οποιοσδήποτε και δεν πρέπει να παίρνουν το ρίσκο να συγκεντρώνουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για όλους μας αδιακρίτως».

Ο Cannataci παρέθεσε αποδείξεις πως οι πληροφορίες που συλλέγουν τα κράτη είναι όλο και πιο ευπρόσβλητες σε υποκλοπές από ξένες κυβερνήσεις ή από το οργανωμένο έγκλημα.

«Ο κίνδυνος που δημιουργείται από τη συλλογή τέτοιων δεδομένων δεν έχει αποδειχθεί πουθενά να ήταν ανάλογος με τη μείωση του κινδύνου που επιτυγχάνεται με την απόκτηση των πληροφοριών», είπε.

Η επιτήρηση είναι ένα νόμιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά πρέπει να εποπτεύεται, να στοχοθετείται και να διαθέτει εγγυήσεις ασφαλείας, με εντάλματα να εκδίδονται από μια ανεξάρτητη εποπτική αρχή στη βάση βάσιμης υποψίας ότι κάποιος μπορεί να αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια ή έχει διαπράξει, ή ετοιμάζεται να διαπράξει, έγκλημα, είπε ο Cannataci.

«Στοχευμένη επιτήρηση: Καλό. Μαζική επιτήρηση: κακό», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ