ΟΗΕ: Επιδεινώθηκε η διατροφική κρίση στον κόσμο το 2017

ΟΗΕ: Επιδεινώθηκε η διατροφική κρίση στον κόσμο το 2017

Η ένταση των συγκρούσεων και η συνεχιζόμενη ξηρασία σε πολλές περιοχές του κόσμου είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί στα 124 εκατομμύρια o αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πολύ σοβαρή έλλειψη τροφίμων, περιλαμβανομένου του λιμού, το 2017, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Το 2017, 124 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν υπό καθεστώς διατροφικής ανασφάλειας και είχαν επείγουσα ανάγκη για βοήθεια σε 51 χώρες, από 108 εκατομμύρια σε 48 χώρες το 2016, αναφέρει ο FAO στην Παγκόσμια Έκθεση για τη Διατροφική Κρίση που δημοσιοποίησε σήμερα από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Στην έκθεση αναφέρεται πως «οι χειρότερες διατροφικές κρίσεις το 2017 σημειώθηκαν στη βορειοανατολική Νιγηρία, τη Σομαλία, την Υεμένη και στο Νότιο Σουδάν, όπου σχεδόν 32 εκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν υπό συνθήκες διατροφικής ανασφάλειας και έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας».

Στο Νότιο Σουδάν, ο ΟΗΕ κήρυξε κατάσταση λιμού σε τμήματα της βόρειας επαρχίας Γιούνιτι από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2017. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο παγκοσμίως από το 2011. Η κρίση μετριάστηκε χάρη σε μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Για το 2018, «η Υεμένη θα συνεχίσει να είναι μακράν η χώρα που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη διατροφική κρίση. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, ιδιαίτερα λόγω της περιορισμένης πρόσβασης, της οικονομικής κατάρρευσης και του ξεσπάσματος επιδημιών», αναφέρεται στην έκθεση.

Άλλες περιοχές ανησυχίας φέτος ήταν το Αφγανιστάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η βορειοανατολική Νιγηρία, η περιοχή της Λίμνης Τσαντ, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Λιβύη και το κεντρικό Σαχέλ.

Τον Σεπτέμβριο, σε μια έκθεση που στηρίχθηκε σε έναν ευρύτερο ορισμό του υποσιτισμού, ο FAO και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ ανέφεραν πως ο κίνδυνος λιμού στον κόσμο αυξήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, με 815 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας το 2016 έναντι 777 εκατομμυρίων το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία AP)