ΟΗΕ: Ανησυχούμε σοβαρά για τις αυθαίρετες συλλήψεις υπέρμαχων των ανθρ. δικαιωμάτων στην Τουρκία

ΟΗΕ: Ανησυχούμε σοβαρά για τις αυθαίρετες συλλήψεις υπέρμαχων των ανθρ. δικαιωμάτων στην Τουρκία

Η περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία και άλλα στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύουν να βασανιστούν, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Idil Eser, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας συνελήφθη μαζί με επτά άλλους ακτιβιστές και τέσσερα ακόμη άτομα που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ένα ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο.

«Ανησυχούμε σοβαρά για όλες τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», δήλωσε η Elisabeth Trossel.

«Φοβούμαστε ότι τώρα υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση», πρόσθεσε αναφερόμενη στην τύχη των οκτώ Τούρκων ακτιβιστών και των δύο αλλοδαπών εκπαιδευτών τους, ενός Γερμανού και ενός Σουηδού.

Ο Niels Metzer, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια που επισκέφθηκε την Τουρκία τον Δεκέμβριο είχε εντοπίσει «στοιχεία εκτεταμένων καταχρήσεων, κυρίως κατά τα αρχικά στάδια των συλλήψεων», επεσήμανε η Trossel, προσθέτοντας: «Οπότε αυτό ενισχύει τους φόβους μας».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ύπατου Αρμοστή, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να έχει ποινικοποιήσει τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Οι συλλήψεις, τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει «χονδροειδή κατάχρηση εξουσίας», έγιναν λιγότερο από έναν μήνα αφού δικαστήριο ζήτησε τη σύλληψη του προέδρου της ΜΚΟ Τuner Kilich στην Τουρκία.

Τον τελευταίο χρόνο οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει και φυλακίσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, οι οποίοι αναμένουν να δικαστούν, ενώ έχει αποπέμψει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 150.000 δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς.

Η Trossel τόνισε ότι υπάρχουν ανησυχίες για το αν όλοι αυτοί οι συλληφθέντες έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο, ενώ πρόσθεσε ότι άνθρωποι που βρίσκονται σε απεργία πείνας είναι μεταξύ των «σχεδόν 150.000 ανθρώπων που αποπέμφθηκαν αυθαίρετα» μετά το πραξικόπημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ