Υπάρχουν περίπου 235.000 πρόσφυγες στη Λιβύη που είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την χώρα για την Ιταλία αμέσως μόλις παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία, προειδοποίησε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ σε αυτήν την χώρα, ο Γερμανός Μάρτιν Κόμπλερ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Stampa και δημοσιεύτηκε σήμερα.
«Στους καταλόγους μας, είναι εγγεγραμμένοι 235.000 μετανάστες που το μόνο που περιμένουν είναι να τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία για να φύγουν για την Ιταλία και θα το κάνουν» επισήμανε ο αξιωματούχος.
«Η ενίσχυση της ασφάλειας είναι το σημαντικότερο ζήτημα αυτήν τη στιγμή. Εάν έχουμε έναν ισχυρό και ενωμένο στρατό, που δεν έχει κατακερματιστεί, τότε οι κίνδυνοι της τρομοκρατίας και της διαχείρισης των ανθρώπινων όντων θα τερματιστούν» πρόσθεσε ο Κόμπλερ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας με χθεσινή ημερομηνία, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αφίχθη στην Ιταλία έχοντας διασχίσει τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους ανέρχεται πλέον σε 128.397, μια αύξηση της τάξης του 5,15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015.
Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα από τους κινδύνους να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης ενότητας (GNA), με έδρα στην Τρίπολη την οποία υποστηρίζει ο ΟΗΕ, και εκείνες της κυβέρνησης που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι δυνάμεις αυτής της κυβέρνησης διοικούνται από τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ ο οποίος πρόσφατα πήρε υπό τον έλεγχό του σημαντικά διυλιστήρια.
Αυτή η επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χάφταρ «είναι πολύ ανησυχητική» πρόσθεσε ο Κόμπλερ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με αυτόν τον αμφιλεγόμενο στρατιωτικό με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα επιτρέπει την δημιουργία ενός ενωμένου στρατού της Λιβύης.
«Οι στρατιωτικές εντάσεις (μεταξύ των δύο κυβερνήσεων της Λιβύης) υφίστανται, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Η Λιβύη έχει εντούτοις ανάγκη από τον διάλογο, την σταθερότητα και την ενότητα. Ήλθα σε επικοινωνία με τον στρατηγό Χάφταρ και είμαι έτοιμος να συναντηθώ μαζί του προκειμένου να βρούμε μια μόνιμη λύση που θα οδηγήσει στο να συσταθεί ένας ενιαίος στρατός ώστε να πολεμήσουμε όλοι μαζί την τρομοκρατία και να προστατεύσουμε το πετρέλαιο» διευκρίνισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.
«Το πετρέλαιο ανήκει σε όλους τους Λίβυους, όχι σε μια μερίδα εξ αυτών» πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ