Η ισπανική πρεσβεία στη Μόσχα ευχαρίστησε σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την στάση που τήρησε αναφορικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Καταλονία. «Ευχαριστούμε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας για την στάση του αναφορικά με το παράνομο δημοψήφισμα-Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την κυβέρνηση και τα ρωσικά ΜΜΕ για τις θέσεις της Ισπανίας», αναφέρει το μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.
Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα, η ρωσική πρεσβεία στη Νότιο Αφρική, με ανάρτησή της είχε επιχειρήσει να κάνει... κάζο όχι μόνο στους Ισπανούς, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, συγκρίνοντας το ειρηνικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας το 2014 με τη βία που σημάδεψε την ψηφοφορία στην Καταλονία.
«Τα σημερινά γεγονότα στην Καταλονία δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι το δημοψήφισμα του 2014 στην Κριμαία αποτέλεσε ένα εξέχον παράδειγμα μη βίαιης έκφρασης της ελεύθερης βούλησης», αναφέρει η ανάρτηση, η οποία συνοδεύεται με φωτογραφίες από τη «βάρβαρη» Ρωσία και την «πολιτισμένη» Ευρώπη -με έντονη δόση ειρωνείας.
Επισήμως, πάντως, στις 28 Σεπτεμβρίου και κατά την διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Καταλονία εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια, «το λεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και τις άλλες μονομερείς ενέργειες των τοπικών νομοθετών, τις αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων που έχει λάβει επί του θέματος το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας».
Καθώς, όμως, η τοποθέτηση αυτή έγινε πριν το δημοψήφισμα, έχει ενδιαφέρον η στάση που τήρησε ο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ο οποίος σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στην Καταλονία, δήλωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση «πρέπει να αντιληφθεί ότι ένας πόλεμος με τον δικό της λαό εγκυμονεί την κατάρρευση του κράτους και ότι με τους Καταλανούς πρέπει να συνδιαλέγεται και να μην τους θεωρείς αποσχιστές».
Μάλιστα, ο ίδιος παρομοίασε το δημοψήφισμα στην Καταλονία με το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στο Ιρακινό Κουρδιστάν, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια ακόμη εμφανή μετωπική σύγκρουση δύο θεμελιωδών αρχών, με τις οποίες ζει η ανθρωπότητα, που είναι η εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης».