Οι προτάσεις του Ν. Αναστασιάδη στη διάσκεψη για το Κυπριακό

Οι προτάσεις του Ν. Αναστασιάδη στη διάσκεψη για το Κυπριακό

Στο δείπνο εργασίας του ΓΓ. του ΟΗΕ Antonio Guterres, με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών στο Κραν Μοντανά πιθανόν να κριθεί το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, καθώς η Άγκυρα εμμένει στο καθεστώς των εγγυήσεων με παρεμβατικά δικαιώματα.

«Αυτήν την ώρα, απαιτείται ψυχραιμία και υπομονή. Γνωρίζω τα όρια στα οποία διαπραγματεύομαι. Πολλά από όσα εσκεμμένα διαδίδονται δεν ισχύουν» ξεκαθάρισε πάντως ο πρόεδρος της Κύπρου.

Ο κύπριος πρόεδρος κατέθεσε και γραπτώς την πρότασή του στον ΓΓ. του ΟΗΕ, ενώ γραπτώς υπέβαλε την πρόταση της Ελλάδας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ η Καθημερινή δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η πρόταση της Λευκωσίας αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Όσον αφορά το εδαφικό:

-Πρέπει να υπάρξει επιστροφή της Μόρφου

- Ο χάρτης που αφορά το ποσοστό εδάφους των πολιτειών που εισηγήθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά και θα επιτρέπει στο 60% των εκτοπισμένων να επιστρέψουν, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση

Όσον αφορά τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών:

- Διατυπώνεται ετοιμότητα να συζητηθεί η εκ περιτροπής προεδρία, με κοινό ψηφοδέλτιο, διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο

-Θητεία 2:1, με πρώτο τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο

-Ετοιμότητα να μελετηθεί μηχανισμός σε συγκεκριμένους θεσμούς, για να λειτουργήσει το σύστημα για λήψη αποφάσεων με μια τουλάχιστον ψήφο από κάθε πλευρά.

- Ετοιμότητα να συζητηθεί η σύνθεση 2 προς 1, σε διάφορα όργανα.

Όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις:

- Να τερματιστεί το υφιστάμενο σύστημα ασφαλείας και να υπάρξει νέο

- Να καταργηθεί η συνθήκη Εγγυήσεως και τα επεμβατικά δικαιώματα και η συνθήκη Συμμαχίας, από την πρώτη ημέρα της λύσης.

Όσον αφορά την πολυεθνική δύναμη:

- Να αριθμεί περί τις 2.000 άνδρες. Ο διοικητής να προέρχεται από ευρωπαϊκή χώρα και κατά το 1/3, τουλάχιστον, τα μέλη να προέρχονται από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Στη μεταβατική αστυνομική δύναμη να υπάρχουν και Τούρκοι αστυνομικοί.

- Τα αποσπάσματα, με βάση τις συμφωνίες του '60, να αποχωρήσουν σε 18 μήνες.

- Να υπάρχει ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνοκυπριακή πρόταση στηρίζεται σε αρκετά σημεία σε ευρωπαϊκές συνθήκες και στο κεκτημένο, προτάσσει πως μπορεί να δώσουν την ασφάλεια που επιζητείται.

- Γίνεται εισήγηση για να τεθεί η συμφωνία για την πτυχή της ασφάλειας υπό το κεφάλαιο 7 του κατ. Χάρτη του ΟΗΕ, που προβλέπει κυρώσεις για μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Όσον αφορά τα στρατεύματα:

- Να υπάρξει ραγδαία μείωση των στρατευμάτων, την πρώτη μέρα της λύσης

- Να αποχωρήσουν σταδιακώς όσοι στρατιώτες απομείνουν με ελαφρύ οπλισμό.

- Να αποχωρήσουν σε συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία και τα αποσπάσματα του '60.

- Να υπάρξει σταθερό σύστημα ασφαλείας, που θα κάνει και τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να νοιώθουν ασφάλεια.

- Οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν μπορεί να επιβλέπουν τον εαυτό τους ή να υλοποιούν

Ν. Κοτζιάς: Σώσαμε τρεις φορές τη διαπραγμάτευση από κατάρρευση

"Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε σε αυτήν την διαπραγμάτευση", "την σώσαμε τρεις φορές από το να καταρρεύσει. Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται στα δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο Διεθνές Δίκαιο" τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος από τον χώρο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

"Είμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση" εξήγησε ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζοντας ότι "η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος".

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε: "Είμαστε ακόμα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί και τώρα το βράδυ, στη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και με δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ".

Παρέμβαση Trump σε Εrdogan, ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης

Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία 20 λεπτών με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Micael Pens είχε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Pens για τις εξελίξεις στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά και τις προτάσεις που έχει καταθέσει και γραπτώς στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης που είχε νωρίτερα μαζί του. Του ζήτησε δε να μιλήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump για το Κυπριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο Tayyip Erdogan κατά τη σύνοδο των G20.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να μεταφέρει στη Διάσκεψη τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. 

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο είχε επίσης και ο Τ/κ ηγέτης, Μustafa Akinci μετά την συνομιλία Pens - Αναστασιάδη.

Ο κ. Pens με tweet στον λογαριασμό του, λίγο αργότερα, αναφέρθηκε στις δύο τηλεφωνικές επαφές που είχε με Αναστασιάδη και Akinci, προκειμένου να τους παροτρύνει να φτάσουν σε μια ιστορική διευθέτηση στο Κυπριακό.