Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές - Υπήρξε περίοδος πιθανού ατυχήματος
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές - Υπήρξε περίοδος πιθανού ατυχήματος

Η Ελλάδα αναγκάζεται να διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, καθώς οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές, σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών και υπενθύμισε την περσινή κρίση στον Έβρο, τις προκλήσεις στον αέρα και το θέμα με το Ορούτς Ρέις, γεγονότα στα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα Σώματα Ασφαλείας ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά. «Ηταν μια περίοδος στην οποία θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ατύχημα. Ένα ατύχημα δεν ξέρει ποτέ κανείς που θα οδηγήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.
 
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισήμανε ότι ο ρόλος της Ελλάδας ιστορικά και γεωγραφικά καθορίζει την αξία της, ωστόσο μίλησε για έντονες αλληλεπιδράσεις στην περιοχή, η οποία διαρκώς μεταλλάσσεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αστάθεια σε αυτήν.
 
Υπογράμμισε επίσης ότι τα χρόνια που πέρασαν δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε είναι ικανό να εξασφαλίσει την ακεραιότητα της χώρας. Ο K. Φλώρος συνέχισε λέγοντας ότι για να χτίσεις συνθήκες αποτροπής είναι χρήσιμες οι συνέργειες και οι συμμαχίες με άλλα κράτη,  όπως αυτές που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και άλλες, αλλά και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
 
Ο επικεφαλής του ΓΕΕΘΑ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πόλεμο, είμαστε για να αποτρέψουμε τον πόλεμο». «Υπάρχει αιτία για την οποία η Ελλάδα δαπανά: τα ευφάνταστα σενάρια της Τουρκίας περί “γαλάζιας πατρίδας”. Η Ελλάδα με αυτά που έχει τώρα μπορεί απολύτως να αντιμετωπίσει την απειλή». 

Ερωτηθείς για το ρόλο του ΝΑΤΟ, σημείωσε: «Έχουμε συμμετοχή ισότιμη με τα άλλα κράτη, δεν περιμένουμε βοήθεια από κανέναν, αλλά εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας περιμένουμε την ανάλογη βοήθεια. Εκεί μπορούμε να διατυπώνουμε τις απόψεις μας».
 
Στο τέλος της ομιλίας του τόνισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα και τη μεθοδολογία να δουν που θέλουν να πάνε. Οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων αναπτύσσονται ισομερώς. Σημαντικός παράγοντας είναι και η Ανάλυση Ρίσκου».