Οι νέοι φέρνουν πιο κοντά το τείχος της ανοσίας

Οι νέοι φέρνουν πιο κοντά το τείχος της ανοσίας

Έχοντας φτάσει τους 3.009.488 εμβολιασμούς, προτού καν τελειώσει ο Απρίλιος, με αριθμό ρεκόρ εντός ενός 24ωρου, τους 64.430 εμβολιασμούς τη Μ. Τετάρτη, ήδη 2.099.353 συνάνθρωποί μας έχουν ήδη κάνει την 1η δόση και άλλοι 910.135 έχουν ολοκληρώσει την 2η δόση.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο της επιχείρησης «Ελευθερία» που ανοίγουν η μια μετά την άλλη οι πλατφόρμες για τις παραγωγικές ηλικιακές ομάδες, οι νέοι ηλικίας 30-39 ετών οδηγούν το ράλι των εμβολιασμών, καθώς ανταποκρίνονται μαζικά στο κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και μάλιστα με μια ανταπόκριση που ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Έτσι μέσα στις πρώτες 35-40 ώρες που άνοιξε η πλατφόρμα για να ορίσουν το ραντεβού τους, αποκλειστικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca, κλείστηκαν περισσότερα από 200.000 ραντεβού, όταν αντίστοιχα την πρώτη ημέρα που είχε ανοίξει η πλατφόρμα για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών στις αρχές Ιανουαρίου, είχαν κλειστεί μόλις 60.000 ραντεβού. Το γεγονός αυτό μάλιστα είχε θεωρηθεί με τα τότε δεδομένα μεγάλη επιτυχία.

Οι ηλικιακές ομάδες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των επικριτών

Οι νέοι που όλους αυτούς τους μήνες κατηγορήθηκαν ότι με την ανέμελη και απρόσεκτη συμπεριφορά τους ευθύνονται για την διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, στοχοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους σε συγκεντρώσεις, πορείες, και κορονοπάρτι, φορτώθηκαν την ευθύνη της ηλικιακής ομάδας που οδηγεί την πανδημία στην πατρίδα μας και τις ενοχές, πως είναι εκείνοι οι απερίσκεπτοι που μεταφέρουν στα σπίτια και τους ευπαθείς οικείους τους την covid, κάνουν την μεγάλη ανατροπή και δείχνουν τον δρόμο της εξόδου από την πανδημία.

Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο

Σε αντίθεση με τους επιφυλακτικούς ηλικιωμένους (80 ετών κι άνω) που σε ποσοστό 33% παραμένουν ανεμβολίαστοι, οι 30άρηδες δείχνουν ωριμότητα και αποφασιστικότητα σε τέτοιο βαθμό που μέσα σε λίγες ώρες κατέλαβαν όλα τα διαθέσιμα ραντεβού, με συνέπεια να μην εμφανίζονται στο σύστημα διαθεσιμότητες για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για την οποία άνοιξε προ ολίγου η πλατφόρμα.

Μετά την καταγραφή του προβλήματος, ο διαχειριστικός επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως: «Με δεδομένη την μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών των ηλικιακών ομάδων 30-39 και 40-44 ετών, ανοίγουμε νέες εμβολιαστικές γραμμές διευκολύνοντας τους συμπολίτες μας να βρουν διαθέσιμα ραντεβού άμεσα».

Με την ταχύτατη ανταπόκριση τους οι νέοι ηλικίας 30-39 ετών άλλα και 40-44 ετών που ήδη ξεκίνησαν να λαμβάνουν SMS για τον εμβολιασμό εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στην αϋλη συνταγογράφηση αποδεικνύουν την ορθότητα της δήλωσης του Πρωθυπουργού πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο» και επιταχύνουν τις διαδικασίες προκειμένου να φτάσουμε πιο γρήγορα τον μεγαλεπήβολο στόχο των 100.000 εμβολιασμών την ημέρα, όταν στις 5 Μαίου τεθούν σε λειτουργία πανελλαδικά 1500 εμβολιαστικά κέντρα.

Ανοίγει ο δρόμος για το δεύτερο ελληνικό success story

Έτσι μετά το success story της Ελλάδας στην διαχείριση του πρώτου κύματος της covid, η πατρίδα μας έχει μια δεύτερη ευκαιρία να αναδειχθεί πρωταγωνίστρια στην εξέλιξη των εμβολιασμών, ακολουθώντας τα χνάρια του Ισραήλ και της Μ. Βρετανίας-χώρες που κινήθηκαν με αστραπιαίες ταχύτητες λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας των εμβολίων από την πρώτη στιγμή.

Η Ελλάδα χωρίς να έχει εξαρχής αυτό το πλεονέκτημα κινήθηκε με σύστημα, με την ηλικιακή ομάδα των 75-79 ετών να εμφανίζεται πιο συνεργάσιμη -φροντίζοντας σε ποσοστό 78% να εμβολιαστούν και 2η σε ανταπόκριση την ομάδα 70-75 ετών με αντίστοιχο ποσοστό εμβολιασμού ή κλεισμένου ραντεβού 73%.

Τώρα με την ενθουσιώδη ανταπόκριση των νέων παραγωγικών ομάδων καλύπτεται ένα σημαντικό κενό-καθώς αυτές οι ηλικίες είναι οι παραγωγικές που κυκλοφορούν κι εργάζονται όπως και οι ηλικίες των 50-54 ετών και των 55-59 ετών που έχουν ήδη κλείσει το ραντεβού τους για τον covid εμβολιασμό σε ποσοστό άνω του 50%.

«Οι νέοι μας δίνουν το πιο αισιόδοξο μήνυμα, επιδεικνύοντας ωριμότητα, δείχνοντας πως η γνώση, η μόρφωση, η σωστή ενημέρωση, μακριά από τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας μάς οδηγούν ταχύτερα στην επιστροφή στην κανονικότητα» δηλώνει ο καθηγητής πνευμονολογίας -εντατικής θεραπείας Θοδωρής Βασιλακόπουλος, κλείνοντας σε μια φράση τη σημασία της μεγάλης ανταπόκρισης των 30άρηδων που από «οδηγοί της πανδημίας» έγιναν «πρωταγωνιστές του εμβολιασμού» και ανέλαβαν να μας οδηγήσουν στον δρόμο της επιστροφής στην (μετά την Covid) κανονικότητα.