Οι μισές αλήθειες και οι αντιπολιτευτικές... πατέντες

Οι μισές αλήθειες και οι αντιπολιτευτικές... πατέντες

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να τοποθετηθούν επί της δήλωσης της αμερικανικής διοίκησης σε μια ακόμη ή προσπάθεια να επιτεθούν στην... ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Τζό Μπάιντεν... υιοθετεί τη θέση του επικεφαλής της Κουμουνδούρου. Μόνο που και αυτό το επικοινωνιακό πυροτέχνημα κράτησε λίγες ώρες...

Όπως έχει πράξει συνολικά στο ζήτημα της διαχείρισης και της αντιμετώπισης της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εκμεταλλευτεί μια τοποθέτηση της αμερικανικής διοίκησης, που μετέφερε τη θέση του προέδρου τον ΗΠΑ, αναφορικά με τις πατέντες και την άρση τους. Έφτασε στο σημείο δέ να εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι δεν ζήτησε την άρση τους από την ΕΕ κάνει, διά του κόμματος και των φίλα προσκείμενων ΜΜΕ, λόγο για «φιάσκο» του πρωθυπουργού και συνολικά της κυβέρνησης.

Τι όμως είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας; Τον Ιανουάριο του 2021, δύο μήνες μετά την δήλωσή του ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αποτελούσε ένα «εμπόριο ελπίδας» τόνιζε πως «πρέπει να δράσουμε τώρα. Η χώρα να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Και συνέχιζε λέγοντας ότι: «Και αν αυτή η πρωτοβουλία που πρέπει να αναληφθεί τώρα δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει η χώρα, η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο»

Με λίγα λόγια αυτό που ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν να πάρει η ΕΕ τις πατέντες και να τις δώσεις σε κάθε χώρα μέλος ώστε να παρασκευαστούν άμεσα από τις βιομηχανίες που η κάθε μία διαθέτει. Η απάντηση είχε έρθει από τους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους, οι οποίοι όπως και σήμερα, δήλωναν ότι για να γίνει αυτό στην Ελλάδα απαιτείται ένα χρονικό διάστημα της τάξης των 12 έως 16 μηνών. Και αυτό υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Να υπάρχει δηλαδή πέραν της πατέντας και η απαραίτητη τεχνογνωσία αλλά και τα υλικά που απαιτούνται για την παρασκευή του εμβολίου.

Ήταν η περίοδος που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε όχι να θέσει θέμα ουσίας αλλά θέμα... ιδεολογικό και κυρίως ταξικό. Να υποστηρίξει, όπως και πράττει μέχρι σήμερα, ότι ο Πρωθυπουργός εκφράζει τις φαρμακοβιομηχανίες και γι αυτό δεν στηρίζει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, για την οποία τα στελέχη του κόμματος του έφτασαν να κάνουν λόγο ακόμη και για ένα είδος «απαλλοτρίωσης» δηλώνοντας μετά βδελυγμίας πως δεν πρέπει να τεθεί θέμα αποζημίωσης για τη απόκτηση των πατεντών.

Θυμίζοντας εποχές υποσχέσεων για κρατικοποιήσεις τραπεζών και άλλων τινών αλλά κυρίως τις εποχές των αυταπατών που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει πως είχε πριν αλλά και κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας το 2015.

Η πρόταση του Τζο Μπάιντεν δεν έχει σχέση με αυτή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όπως και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σχέση με αυτή που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η οποία ήταν πρόταση του γ.γ. Του ΟΗΕ.

Άλλωστε επί της ουσίας το θέμα της πατέντας όπως προκύπτει αφορά κυρίως τρίτες χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα προκαλώντας ζήτημα αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ουσιαστικά αφορά αυτό που οι επιστήμονες τονίζουν με κάθε ευκαιρία όταν λένε ότι αν δεν χτιστεί παγκοσμίως τείχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη ενεργός, όπως και οι μεταλλάξεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η αναφορά που έγινε για τις πατέντες από την Κάθριν Τάι στην τρίτη παράγραφο προβλέπει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που φυσικά δεν δύναται να επιτευχθεί αν ληφθεί μια απόφαση άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων επί των πατεντών δεδομένου ότι η οποιαδήποτε πρόταση ηχεί εύηχα στα αυτιά ψηφοφόρων πρέπει και να μπορεί να εφαρμοστεί σε μια καπιταλιστική κοινωνία.

Το ερώτημα που θέτουν άλλωστε ακόμη και επιστήμονες στο χώρο της υγείας είναι κατά πόσο μια τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικές έρευνες που θα αφορούν κάποια άλλη κρίση τον τομέα της δημόσιας υγείας αν οι ειδικοί γνωρίζουν πως θα απωλέσουν τυχόν επενδύσεις με μια απλή πολιτική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν είναι απλό και δεν λύνεται με κάθετες αποφάσεις. Σίγουρα δεν αφορά πάντως μόνο την Ελλάδα για να επιχειρείται να δημιουργηθεί αντιπολιτευτικό πεδίο δράσης, αν και φυσικά η στάση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπλήσσει κανέναν με όσα έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.

ΥΓ. Το να αναφέρει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα των πατεντών από την αρχή της κρίσης της πανδημίας ίσως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Το ζήτημα δεν είναι ποιος είπε πρώτος τι αλλά το πως και ποιες μέθοδοι θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου ένα, όντως δημόσιο αγαθό, να διατεθεί στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων ανά τον κόσμο. Σίγουρα πάντως η… απαλλοτρίωση δεν αποτελεί λύση..