Οι λίστες των βουλευτικών φέρνουν δυσκολίες για την «ανανέωση της πολιτικής» από τον Ε. Μακρόν

Οι λίστες των βουλευτικών φέρνουν δυσκολίες για την «ανανέωση της πολιτικής» από τον Ε. Μακρόν

Απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα της πολιτικής ζωής, μοιάζει να βιώνει από χθες ο εκλεγμένος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, δύο μέρες πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, την ερχόμενη Κυριακή.

Ο λόγος: η απροσδόκητη και βίαιη αντίδραση για την πρώτη λίστα των υποψηφίων για τις βουλευτικές, του συμμάχου του Φρανσουά Μπαϊρού, προέδρου του κεντρώου κόμματος «Modem».

Παρά τη θέληση του Μακρόν, για μια νέα πνοή στην πολιτική ζωή, μακριά από κομματικές συμφωνίες, πολιτικάντικους ελιγμούς και διαβουλεύσεις, χρειάσθηκε η αντίδραση Μπαϊρού για να συνειδητοποιήσουν και οι Γάλλοι τη δυσκολία του εγχειρήματος.

«Ο Μακρόν θέλει να κλείσει την πόρτα στις πολιτικάντικες τακτικές και στις παλιές κομματικές συνήθειες, αλλά αυτές βρίσκουν τους τρόπους για να επιστρέψουν από το παράθυρο» γράφουν οι σχολιαστές.

Αφορμή και μήλο της έριδας είναι η λίστα των πρώτων 428 υποψηφίων για τις βουλευτικές, που παρουσίασε χθες ο Ρισάρ Φερνάντ, γγ του κινήματος.

«Αυτή η λίστα δεν έχει τη συγκατάθεσή μου» δήλωσε άμεσα ο Μπαϊρού, με ανακοίνωσή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, συγκαλώντας παράλληλα, για αργά σήμερα το απόγευμα, το πολιτικό γραφείο του κόμματός του.

Σύμμαχος του Ε. Μακρόν από τις πρώτες ώρες και πριν από τον πρώτο γύρο, ο Φρανσουά Μπαϊρού, είχε προφανώς την πεποίθηση ότι η υποστήριξή του θα ανταμειβόταν με την παραχώρηση 100-120 εκλογικών περιφερειών, στους δικούς του κεντρώους υποψηφίους.

Η λίστα όμως επιφύλασσε μια πραγματική ψυχρολουσία για αυτόν, αφού εξασφάλιζε λιγότερες από 40 θέσεις για τους οπαδούς του.

Με τη σύγκλιση, σήμερα, του πολιτικού γραφείου του Modem, όπου θα συμμετέχουν κοντά 20 μέλη, στόχος είναι να καθορίσουν, τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν μελλοντικά στη συνεργασία τους με τον Μακρόν.

Δεν θεωρείται απίθανο, να δώσουν μάχη για την εξασφάλιση κάποιων ακόμα θέσεων στις 149 εκλογικές περιφέρειες που έχουν, για την ώρα, μείνει κενές, η λίστα των οποίων θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Γι' αυτή τη δεύτερη λίστα, ο Ρισάρ Φερνάντ έχει εξηγήσει, ότι «θέλησαν να κρατήσουν ένα ζωντανό χώρο που θα μπορούσε να επιτρέψει την ανασυγκρότηση του πολιτικού τοπίου». Τούτο μεταφράζεται με ένα χρονικό περιθώριο για τα στελέχη, ιδίως του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, που θ' αποφάσιζαν, τελευταία στιγμή, να προσχωρήσουν στην προεδρική πλειοψηφία. Προφανώς, μετά την ανακοίνωση του ονόματος του πρωθυπουργού την Κυριακή ή την ερχόμενη Δεύτερα.

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει, από ποιο χώρο θα επιλέξει ο Μακρόν τον πρωθυπουργό του.

Ακολουθώντας τον αντίποδα των συνηθειών του Φρανσουά Ολάντ, ως προς τις εκμυστηρεύσεις και διαρροές στους δημοσιογράφους, ο Μακρόν κρατάει άκρα μυστικότητα για τις βασικές του αποφάσεις.

Το σκεπτικό πάντως που κυριαρχεί, είναι ότι ένας πρωθυπουργός από το χώρο της Δεξιάς, θα συμπαρασύρει πολλές υποψηφιότητες δεξιών προς τον Μακρόν, αποσταθεροποιώντας έτσι το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Το όνομα που ακούγεται σε αυτήν την περίπτωση είναι του 47χρονου Εντουάρ Φιλίπ, δημάρχου της Χάβρης, από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ένα άλλο όνομα που έχει ανέβει τελευταία, είναι του γενικού γραμματέα του κινήματος, Ρισάρ Φερντάντ, που γνωρίζει καλά τη νοοτροπία των μελών του κινήματος και έχει δείξει ικανότητες διαχείρισή τους.

Μια τρίτη περίπτωση είναι να βγάλει ο Μακρόν από τον μυστικό του σκούφο, το όνομα ενός πρωθυπουργού που μόνο αυτός έχει σκεφθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ