Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη νέα σύλληψη του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη νέα σύλληψη του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία

Η διπλωματία των ΗΠΑ υπογράμμισε την Τρίτη ότι της προξενεί «βαθιά ανησυχία» η νέα σύλληψη του προέδρου του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και προέτρεψε την Άγκυρα να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και να εγγυηθεί το κράτος δικαίου.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, συμμάχων χωρών-μελών του NATO, δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας μιας σειράς διαφωνιών ανάμεσά τους, ειδικά όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία.

Ο Taner Kilic ήταν ανάμεσα σε 11 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχαν συλληφθεί πέρυσι με βάση «προσχηματικές», κατά τη Διεθνή Αμνηστία, κατηγορίες περί «τρομοκρατίας». Είναι ο μόνος από τους 11 που παραμένει προφυλακισμένος έπειτα από οκτώ μήνες κράτησης, όπως καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Την περασμένη εβδομάδα δόθηκε εντολή για την προσωρινή αποφυλάκισή του υπό όρους, όμως η εισαγγελία άσκησε επιτυχώς έφεση με αποτέλεσμα ο Kilic να συλληφθεί ξανά πριν καν φθάσει στο σπίτι του, υπογράμμισε η Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Η εκπρόσωπος του State Department Heather Nauert σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχη» για τη νέα σύλληψη του Kilic την 1η Φεβρουαρίου.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά την υπόθεση του Kilic καθώς και τις διώξεις εναντίον άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, ηγετών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και αντιπολιτευόμενων πολιτικών, που έχουν τεθεί υπό κράτηση εντός των ορίων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε αμέσως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον του Recep Tayyip Erdogan και της κυβέρνησής του.

«Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει την παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποφυλακίσει όλους όσοι συνελήφθησαν αυθαίρετα βάσει των έκτακτων εξουσιών της καθώς και να εγγυηθεί το κράτος δικαίου», επισήμανε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας. Η Nauert σημείωσε ακόμη ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσε σε καταστολή «την ελευθερία της έκφρασης», ενώ η εφαρμογή της ήγειρε ανησυχίες για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος.

Το διάστημα που ακολούθησε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν πάνω από 40.000 ανθρώπους κι απομάκρυναν από τις θέσεις τους πάνω από 125.000, κυρίως αστυνομικούς, στρατιωτικούς και δικαστικούς. Ο Erdogan χαρακτηρίζει εγκέφαλο της προσπάθειας επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος τον Fethullah Gulen, έναν αυτοεξόριστο ιμάμη, πρώην στενό του σύμμαχο, που ζει σήμερα στις ΗΠΑ. Ο Gulen διαψεύδει ότι διαδραμάτισε οποιοδήποτε ρόλο στο πολυαίμακτο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP