Κλιμακώνει την πίεση προς τη Ρωσία η Ουάσινγκτον με αφορμή την πρόσφατη ανθρωπιστική κρίση που διαδραματίζεται στην Ανατολική Γούτα της Συρίας, καθώς για πέμπτη μέρα οι δυνάμεις του Πρόεδρου Άσαντ συνέχισαν να βομβαρδίζουν το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών που βρίσκεται δίπλα στην συριακή πρωτεύουσα.
Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 400.000 άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ανατολική Γούτα. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Μόσχα συνυπεύθυνη για την κρίση, καθώς την κατηγορούν πως με την στάση της έχει ουσιαστικά «επιτρέψει» στο να δημιουργηθεί αυτή η καταστροφή.
«Ο Assad και το αξιοθρήνητο καθεστώς του πρέπει να σταματήσουν να διαπράττουν επιπλέον φρικαλεότητες και δεν πρέπει να ενθαρρύνονται περαιτέρω από την υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Η διπλωματία των ΗΠΑ υποστήριξε την Πέμπτη ότι η Ρωσία έχει «ιδιαίτερη ευθύνη» για τους βομβαρδισμούς που διεξάγονται από το συριακό καθεστώς στον ελεγχόμενο από τους αντάρτες θύλακα της Ανατολικής Γούτας, στους οποίους, κατά τις πληροφορίες μιας ΜΚΟ, έχουν χάσει τη ζωή τους 400 και πλέον άμαχοι μέσα σε πέντε ημέρες, από την Κυριακή.
«Χωρίς την υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία στη Συρία, αυτή η καταστροφή και αυτοί οι θάνατοι δεν θα είχαν υπάρξει», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του State Department Heather Nauert.
Τουλάχιστον 46 άμαχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην Ανατολική Γούτα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Αυτό μας υπενθυμίζει την ιδιαίτερη ευθύνη της Ρωσίας για αυτό που συμβαίνει εκεί», επέμεινε η Nauert.
Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ έγιναν λίγες ώρες μετά την αποτυχία των προσπαθειών να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο προέβλεπε την επιβολή ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες στη Συρία.
Η Nauert κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εκτροχίασε τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με την ίδια, οι θάνατοι 400 αμάχων αποδεικνύουν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Αστάνας, κατά τη διάρκεια των οποίων η Τουρκία (που υποστηρίζει οργανώσεις ανταρτών), το Ιράν και η Ρωσία (σύμμαχοι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ) είχαν καταλήξει σε συνεννόηση για τη δημιουργία των λεγόμενων ζωνών «αποκλιμάκωσης» που υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν στη μείωση της βίας στην εμπόλεμη Συρία.
«Αυτό δείχνει καθαρά πόσο μεγάλη φάρσα ήταν αυτές οι ζώνες αποκλιμάκωσης», έκρινε η Heather Nauert.