Ανέβασε ταχύτητα η επιχείρηση Ελευθερία, ξεπερνώντας τον στόχο των 5 εκατ. εμβολιασμών μια εβδομάδα νωρίτερα από το τέλος Μαΐου που ήταν και η αναμενόμενη ημερομηνία. Με 3.281.580 συνανθρώπους μας να έχουν κάνει ήδη την 1η δόση του εμβολίου και 1.813.815 να έχουν ολοκληρώσει την 2η δόση, έχουν πραγματοποιηθεί στην επικράτεια 5.012.666 εμβολιασμοί που σηματοδοτούν ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να χτίσουμε μέσα στον Ιούνιο και μέχρι τις αρχές Ιουλίου το τείχος της συλλογικής ανοσίας.
«Πρωταθλητές» στους εμβολιασμούς παραμένουν τα άτομα ηλικίας 75-79 ετών που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 76% κι ακολουθούν με 66% εμβολιαστική κάλυψη οι ηλικιακές ομάδες 70-74 ετών και 80-84 ετών.
Αναλογικά με τον χρονικό διάστημα που έχει ανοίξει η πλατφόρμα και οι ηλικιακές ομάδες 55-59 ετών και 50-54 ετών εμφανίζουν ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη -κοντά στο 41%- ενώ 144.000 άτομα ηλικίας 40-44 ετών έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους για το προσεχές διάστημα.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού στις νεαρότερες ηλικίες αναμένεται να ανεβάσει κι άλλο ταχύτητα, καθώς από την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα και για τα 4 εμβόλια για τα άτομα 35-39 ετών που μέχρι τώρα είχαν μονάχα την επιλογή του εμβολίου της ΑstraΖeneca.
Οι επόμενοι στόχοι μετά το ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών είναι να προχωρήσει ικανοποιητικά το πρόγραμμα τόσο στις νεαρότερες ηλικίες που τώρα άνοιξε - και θα ανοίξει περαιτέρω η πλατφόρμα - όσο και στους θύλακες όπου έχουνε παραμείνει ανεμβολίαστοι.
Έτσι, βασικός στόχος είναι να αυξηθεί η ανταπόκριση στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με ηλικία 30 έως 39 ετών που έως τώρα είχαν τη δυνατότητα να κάνουνε μόνο το εμβόλιο ΑΖ και πλέον τους δίνεται η δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια. Επισης πρέπει να προχωρήσει η ανοσοποίηση του πληθυσμού ηλικίας απο 18 έως και 29 ετών που είναι σημαντική γιατί αυτές οι ηλικίες υπήρξαν «οδηγοί» της πανδημίας κατά το τρίτο κύμα.
Βέβαια ένας ακόμα μεγάλος στόχος είναι να φτάσουν οι ηλικιωμένοι και υπερήλικες στο 90% Της εμβολιαστικής καλύψεις κάτι που θεωρείται πολύ κρίσιμος παράγοντας για την προστασία του συστήματος υγείας από νέες πιέσεις.
Με την καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να παραδέχεται πως υπάρχουν άνθρωποι που λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την 1η δόση του εμβολίου ακυρώνουν το ραντεβού για τη 2η δόση μπορούμε να αντιληφθούμε πως με την δυνατότητα αλλαγής εμβολίου, τέτοια φαινόμενα θα εξαλειφθούν.
Τα δύο σημεία που υστερούμε
Σε κάθε success story υπάρχουν κάποια μελανά σημεία και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην επιχείρηση ανοσοποίησης του πληθυσμού. Στην πανελλαδική πρόοδο των εμβολιασμών εξαίρεση αποτελούν οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών που εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από την επιθυμητή. Αυτή η πλέον ευπαθής ηλικιακή ομάδα βρίσκεται ακόμα στο 65%, ενώ με βάση το βρετανικό μοντέλο εμβολιασμών, θα έπρεπε να είναι κοντά στο 90%.
Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους είναι το ζητούμενο για να μην υπάρξει εκ νέου πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά την πιθανή έλευση ενός 4ου κύματος αφού οι νεότερες ηλικίες περνούν ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα τη λοίμωξη, ενώ οι ηλικιωμένοι νοσούν βαρύτερα, εισάγονται στο νοσοκομείο και συχνά διασωληνώνονται.
Ωστόσο δεν φταίει πάντοτε η επιφυλακτικότητα των ηλικιωμένων για το γεγονός ότι δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως εξηγεί ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, οι ηλικιωμένοι στην περιφέρεια δεν μπορούν να μεταβούν στο εμβολιαστικό κέντρο και γι' αυτό θα διευκολυνθούν πολύ από το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον που αναμένεται να ξεκινήσει από μέρα σε μέρα με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις προγενέστερες δηλώσεις του καθηγητή πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλία Μόσιαλου και του Επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη πως χωρίς τα εμβόλια της AZ και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson η πατρίδα μας δεν μπορεί να πετύχει την συλλογική ανοσία.
Στο πλαίσιο της «γαλάζιας ελευθερίας» και αναφορικά με τους εμβολιασμούς στα νησιά, εμβολιασμένοι σε ποσοστό που αγγίζει το 100% είναι όλοι οι ενήλικες στο Κουφονήσι, με το μικρό επίγειο παράδεισο των Μικρών Κυκλάδων να δείχνει τον δρόμο στα μεγαλύτερα νησιά. Και στη Νάξο τα πράγματα εξελίσσονται καλά, καθώς πραγματοποιούνται 300 εμβολιασμοί την ημέρα όπως επισημαίνει ο Λιμενάρχης του νησιού Αλέξιος Αποστολόπουλος.
Παρότι η αποδοχή του προγράμματος ανοσοποίησης στα νησιά φτάνει το 90%, υπάρχουν 5 νησιά τα οποία υστερούν καθώς η προσέλευση στο πρόγραμμα εμβολιασμών είναι κάτω του 45%. Έτσι η Κάλυμνος, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Λήμνος και η Κεφαλλονιά έχουν μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, με ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού τους να είναι ηλικιωμένοι που ζουν σε ορεινά χωριά και συνεπώς μπορούν να εμβολιαστούν μόνο με το πρόγραμμα των κατ’οίκον εμβολιασμών που αναμένεται να ξεκινήσει από μέρα σε μέρα.