Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, δήλωσε πως ο ΟΗΕ δεν έχει εγκαταλείψει την χώρα και συνεχίζει να την στηρίζει, ενώ διευκρίνισε πως έχει αποσυρθεί από τον καταυλισμό της Μοριάς στη Λέσβο διότι εκτιμά πως έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο κράτησης.
Ερωτηθείς για τη Συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ ο κ. Leclerc δήλωσε πως οι εγγυήσεις της Τουρκίας για το προσφυγικό δεν είναι αρκετά ξεκάθαρες και πρόσθεσε πως η Συμφωνία επιτεύχθηκε πριν η Ελλάδα προλάβει να θέσει σε εφαρμογή τις δικές της δικλίδες ασφαλείας στο προσφυγικό.
Η Τουρκία μπορεί να είναι η πρώτη χώρα υποδοχής των προσφυγών και των μεταναστών και φιλοξενεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους, ωστόσο εξακολουθεί να παρέχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ασύλου. Οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν ίσια δικαιώματα στους πρόσφυγες, για παράδειγμα Αφγανοί και Ιρακινοί δεν έχουν την ίδια πρόσβαση με τους Σύρους σε ότι αφορά τα θέματα υγείας, εργασίας και παιδείας, τόνισε ο κ. Leclerc.
«Μέχρι στιγμής το σύνολο των εγγυήσεων που προσφέρει η Τουρκία δεν είναι αρκετά σαφείς για εμάς», τόνισε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους προσφυγές στην Ελλάδα.
Η Συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει ριζικά την κατάσταση. Οι ενέργειες επαναπροώθησης πρέπει να γίνουν βάσει του Διεθνούς Δικαίου και την αξιοπρέπεια. Αυτό προϋποθέτει πως όλοι όσοι θέλουν να ζητήσουν άσυλο να μπορούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου και να έχουν την ίδια μεταχείριση, είπε.
«Στην πραγματικότητα η Συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας δεν αλλάζει πραγματικά την κατάσταση για τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες ιδιαίτερα για όσους προέρχονται από χώρες του Μαγκρέμπ, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές», τόνισε ο κ. Leclerc και πρόσθεσε πως στη διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπήρχε ήδη ρήτρα για την επιστροφή τους στην Τουρκία εάν δεν είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα.