Οι δωρεές από ευρωπαϊκές χώρες, από χώρες του Κόλπου, από τους Τυνήσιους της διασποράς αλλά και απλούς πολίτες έσωσαν την Τυνησία από την υγειονομική «καταστροφή» λόγω της covid-19, σύμφωνα με τους υγειονομικούς.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω χώρα, που δυσκολευόταν να αποκτήσει εμβόλια κατά της covid-19 πριν ακόμη πληγεί σφοδρά από την επιδημία τον Ιούλιο, πλέον έχει λάβει 3,2 εκατομμύρια δόσεις, κυρίως από δωρεές, και αναμένεται να έχει παραλάβει περισσότερες από 5 εκατομμύρια δόσεις ως τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Αξίζει να επισημανθεί ότι περίπου 500.000 δόσεις προήλθαν από την Κίνα, άλλες τόσες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 250.000 δόσεις από τη γειτονική Αλγερία. Η Γαλλία προσέφερε αυτή την εβδομάδα περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.
Εξάλλου ενώσεις και Τυνήσιοι που ζουν στο εξωτερικό στέλνουν βοήθεια στη χώρα.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Σιρίν Σεντλί, μέλος της Οργάνωσης Νέων Γιατρών Τυνησίας, η οποία απηύθυνε έκκληση για δωρεές εμβολίων κατά της covid-19, «η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών έσωσε την Τυνησία από ένα καταστροφικό σενάριο».
Όπως επισημαίνει ο δρ Χεσμί Λουζίρ, υπεύθυνος του ινστιτούτου Παστέρ της Τύνιδας, «οι δωρεές των εμβολίων θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε την εκστρατεία ανοσοποίησης και να πετύχουμε τον στόχο μας να εμβολιάσουμε σχεδόν του 50% του πληθυσμού ως τα μέσα Οκτωβρίου».
Με αυτό τον τρόπο «θα περιορίσουμε την κυκλοφορία του ιού στη χώρα», πρόσθεσε.
Εντούτοις τα εμβόλια έφτασαν αργά. Η Τυνησία, που έχει λάβει μόλις το ένα έκτο των δόσεων που της αναλογούν βάσει του προγράμματος Covax, καταγράφει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας λόγω της covid-19 παγκοσμίως.
Υπενθυμίζεται ότι όπως μετέδωσε το AFP την Τετάρτη, με 18.369 νεκρούς λόγω της νόσου και 563.930 μολύνσεις, η χώρα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων μετρούσε κατά μέσο όρο 1,4 θάνατο ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες επτά ημέρες. Βάσει των στοιχείων αυτών η Τυνησία βρισκόταν στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά τη Ναμπίμπια, σε αριθμό θανάτων λόγω covid-19.
Ο ρυθμός των νέων μολύνσεων φάνηκε να επιβραδύνεται τις τελευταίες 7 ημέρες, καθώς μειώθηκε σε ποσοστό 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 στην Τυνησία ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγραφόταν στο Μαρόκο, τη Λιβύη ή την Αλγερία.
Εμπόδια
Είναι χαρακτηριστικό ότι χρήστες του διαδικτύου στην Τυνησία αναρτούν βίντεο από οικογένειες ασθενών να αναζητούν μάταια ένα κρεβάτι στα νοσοκομεία της χώρας για τους συγγενείς τους, γιατρούς να εκφράζουν ανησυχία για την έλλειψη οξυγόνου και πτώματα παρατημένα στα γεμάτα νεκροτομεία.
Υπογραμμίζεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ελλείψεις ακόμη και σε κανονικές περιόδους λόγω της κακοδιαχείρισης και της απουσίας πόρων, απηύθυναν έκκληση στις αρχές του καλοκαιριού για ατομικό εξοπλισμό προστασίας και όργανα ανάνηψης.
Επισημαίνεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία της Τυνησίας διέθεταν μόλις 90 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας πριν την πανδημία. Πλέον διαθέτει 500, κυρίως χάρη σε δωρεές.
Ο πρωταθλητής του τένις Ονς Τζαμπέρ πούλησε δύο ρακέτες του για να χρηματοδοτήσει μία μονάδα εντατικής θεραπείας.
Εντωμεταξύ, τα τελωνεία της Τυνησίας επιτρέπουν στους Τυνήσιους που επιστρέφουν από το εξωτερικό να εισάγουν στη χώρα συμπυκνωτές οξυγόνου χωρίς να πληρώνουν φόρο.
Ωστόσο, η εγκατάσταση πιο εξελιγμένου εξοπλισμού προσκρούει στην έλλειψη συντονισμού και διαχειριστικά προβλήματα.
Ένα νοσοκομείο εκστρατείας που προσέφεραν οι ΗΠΑ τον Μάιο στήθηκε τον Ιούλιο, ένα άλλο που προσέφερε το Κατάρ δεν λειτουργεί καθώς δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της τροφοδοσίας του με οξυγόνο.
Υπενθυμίζεται ότι από τις τρεις γεννήτριες οξυγόνου που προσέφερε στην Τυνησία η Γαλλία στις αρχές Ιουνίου, μόνο μία λειτουργεί πλήρως. Στο μεταξύ Γαλλία και Ιταλία έστειλαν στη χώρα μεγάλες ποσότητες οξυγόνου σε φιάλες.
Άλλες αραβικές χώρες -όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- έχουν επίσης στείλει στην Τυνησία τόνους ιατρικού εξοπλισμού.