Αναφορικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής συνεχάρη τον Νίκο Παππά, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «δέχθηκε όλο αυτόν τον καιρό αδικότατες επιθέσεις και σήμερα δικαιώνεται με μηδενισμό της αμφισβήτησης και με διαφάνεια ενός κομματιού της Δημοκρατίας».
Η δήλωση έγινε λίγο πριν τα εγκαίνια του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθού-Πατρών.
Όλ. Γεροβασίλη: Καινούρια μέρα, καινούριο πεδίο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα
«Καινούρια μέρα, καινούριο πεδίο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Καινούρια μέρα για την ενημέρωση που θέλουμε για τον ελληνικό λαό. Αποκατάσταση της ισονομίας, αποκατάσταση της νόμιμης τάξης σε αυτό το πεδίο και βεβαίως με απόδοση από τα οφειλόμενα στον ελληνικό λαό των Ελλήνων καναλαρχών. Άλλη μια μέρα με πλουραλισμό και με τους κανόνες της δημοκρατίας μετά από 27 χρόνια ανομίας στο χώρο. Ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού να συμβεί αυτό αποκαθίσταται η δικαιοσύνη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έφερε εις πέρας το διαγωνισμό» δήλωσε η η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λίγο πριν τα εγκαίνια του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθού-Πατρών.
Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι θα ακολουθήσουν οι περιφερειακές, οι θεματικές και μετά οι ραδιοφωνικές συχνότητες.
Σ. Φάμελλος: «Βήμα Δημοκρατίας» για την Ελλάδα η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άδειες
"Βήμα Δημοκρατίας για τη χώρα μας" χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".
Κάλεσε δε τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει τις παλινωδίες και να αποδεχθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού "που φέρνει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο".
"Μετά από 27 χρόνια εφαρμόζεται το Σύνταγμα και το συνολικό αποτέλεσμα των σχολίων και παρατηρήσεων που μπορεί να κάνει κάποιος γι αυτόν τον διαγωνισμό είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, μετά από 27 χρόνια έκανε τον διαγωνισμό για τις άδειες. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε δεν είχαν το πολιτικό μέγεθος για να φροντίσουν να εφαρμόσουν το Σύνταγμα είτε είχαν σχέσεις διαπλοκής, συνεργασίας, μ'' ένα σύστημα ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, που τους επέτρεπε να παραμένει η ανομία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.
"Η κυβέρνηση κατάφερε να υλοποιήσει έναν πολύ δύσκολο διαγωνισμό και να μεγιστοποιήσει το όφελος προς τον δημόσιο προϋπολογισμό" σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για τους εργαζόμενους των καναλιών που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια λειτουργίας, λέγοντας: "Αυτό το υποκριτικό ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για τους εργαζόμενους του Τύπου ξεπερνάει τα όρια, όταν επί Νέας Δημοκρατίας έκλεισε -αν δεν κάνω λάθος- το Flash, το Καρφί, η Ελευθεροτυπία, το Alter. Για να μην πω ότι με μία απόφαση υπουργού έκλεισε όλη η ΕΡΤ και 2.500 εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο".
"Εμείς δεν έχουμε βάλει απλά τέσσερα κανάλια. Έχουμε κανάλια που έχουν τραπεζική και φορολογική ενημερότητα και τώρα θα ξεκινήσει ένας εξαντλητικός έλεγχος του πόθεν έσχες" σημείωσε ο κ. Φάμελλος, ενώ ερωτηθείς για το τι θα γίνει εάν προκύψουν προσκόμματα στη διαδικασία του αναλυτικού ελέγχου, απάντησε: "Ό,τι προβλέπει η νομιμότητα. Δεν πρόκειται να κάνουμε χατίρι σε κανέναν. Δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε καναλάρχες, διότι δεν θέλουμε να έχουμε την κατάντια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τελικά υπέκυψαν στους καναλάρχες".
Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία συγκρότησης της ανεξάρτητης αυτής Αρχής και σημείωσε: "Έχουμε καλέσει την αντιπολίτευση να συμφωνήσει να δημιουργηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης [...] Εκβίασαν την ελληνική Πολιτεία τα κόμματα της αντιπολίτευσης· τρεις φορές αρνήθηκαν να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή, γιατί πολύ απλά σκόπευαν να αφήσουν τα προνόμια στους καναλάρχες της διαπλοκής του παρελθόντος".
Γ. Κατρούγκαλος: Επιβάλλεται η νομιμότητα την οποία δεν κατάφεραν 14 κυβερνήσεις
Για νομιμότητα που επιβάλλεται στον τηλεοπτικό τοπίο, κάτι που, όπως είπε, δεν κατάφεραν να κάνουν 14 κυβερνήσεις, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.
«Ήταν σημαντικά αυτά που συνέβησαν χθες. Αν ήταν σωστά τα μαθηματικά χθες του κ. Πρετεντέρη, στο χθεσινό του άρθρο, 14 κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να επιβάλουν τη νομιμότητα. Αυτό έγινε. Είναι ζήτημα που εκφεύγει των Μέσων Ενημέρωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου που λέγεται διαπλοκή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη Βουλή.
«Ελπίζω ότι δεν είστε από αυτούς που λένε ότι χθες στις 3.00 τα μεσάνυχτα τελείωσε η διαπλοκή», σχολίασε ο προεδρεύων του Σώματος της Ολομέλειας και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης. «Το αντίθετο. Όμως έγινε ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.
Τρ. Αλεξιάδης: Απροσδόκητο δώρο εσόδων
Το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε σχολιάσει νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Τρύφων Αλεξιάδης, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Οι πρόσφατες εξελίξεις με τα απροσδόκητα έσοδα από τον τηλεοπτικό διαγωνισμό -κανείς δεν περίμενε αυτό το δώρο- δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να προχωρήσει στη καλύτερη διαχείρισή τους».
«Ως εφοριακός, όπως ξέρετε, πρώτα πρέπει να μπουν τα λεφτά στο ταμείο και μετά να πανηγυρίζετε», σημείωσε από την πλευρά του ο Ν. Κακλαμάνης.
Ν. Βούτσης: Πήραμε από τις τηλεοπτικές άδειες όσα χρήματα προέβλεπε το πρώτο μνημόνιο
Την ικανοποίηση του για την είσπραξη των 246 εκατ. Ευρώ από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, N. Βούτσης, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. “Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι μία δικαίωση όσων έδωσαν την πολιτική μάχη για τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο και την αποκόμιση εσόδων για το δημόσιο” δήλωσε ο Νίκος Βούτσης και υπογράμμισε ότι το τελικό συνολικό όφελος τεκμηριώνει ότι υπήρχε συγκροτημένο «μπλοκ» των οκτώ που μέχρι τώρα κυριαρχούσαν στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση.
Ο Πρόεδρος της Βουλής μάλιστα υπενθύμισε πως ακόμα και οι δανειστές είχαν υπολογίσει ήδη από το πρώτο μνημόνιο, περίπου 200- 300 εκατομμύρια ευρώ ως έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο όπως είπε ο Νίκος Βούτσης οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν προχώρησαν τη διαδικασία.
Η επιτυχία του διαγωνισμού «καταρρίπτει πλήρως όλη την επιχειρηματολογία περί λύτρων ... τόσα χρόνια αυτές οι επιχειρήσεις δεν πλήρωναν γιατί προστατεύονταν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην Digea, για την οποία όπως είπε, από τη διανομή του ψηφιακού σήματος το ελληνικό δημόσιο εισπράττει 18 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αντίστοιχες άδειες κινητής τηλεφωνίας το όφελος ήταν 300 εκατ. Ευρώ. Ο Νίκος Βούτσης σχολίασε χαρακτηριστικά «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».
Ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε τέλος ότι το εξαιρετικά μεγάλο τίμημα, επαναφέρει σε άλλη βάση τη συζήτηση για τα MME, ενώ τόνισε ότι η διαδικασία αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές που συμμετείχαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Όλ. Γεροβασίλη: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε με επιτυχία
- Ν. Παππάς: Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας