Οι διεθνείς αντιδράσεις στην επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

Οι διεθνείς αντιδράσεις στην επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

Ανάμεικτες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίθεση των ΗΠΑ με 59 πυραύλους «Τόμαχοκ» κατά στόχων στο συριακό έδαφος. Μεταξύ άλλων, το Ισραήλ στηρίζει πλήρως την επίθεση, η Γαλλία και η Τουρκία θεωρούν ότι αποτελεί θετική εξέλιξη, ενώ η Ρωσία κατάδικασε την «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους», όπως και το Ιράν.

Γαλλία: Τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Marc Ayrault δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε.

Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Assad και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, σχολίασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Bashar Al-Assad δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, πρόσθεσε.

Γερμανία: Η αμερικανική επιχείρηση είναι «κατανοητή»

Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel, απεύθυνοντας έκκληση για μία «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση».

«Ηταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνησε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος (του Assad), που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Τουρκία: Η αμερικανική επιχείρηση αποτελεί θετική εξέλιξη

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmus δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Bashar al-Assad, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Numan Kurtulmus εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας, λέγοντας ότι πρέπει να σχηματισθεί μεταβατική κυβέρνηση και εκφράζοντας την υποστήριξη της Αγκυρας προς την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.

«Είναι αναγκαία η απομάκρυνση του καθεστώτος αυτού το συντομότερο δυνατόν από την ηγεσία της Συρίας», δήλωσε ο Cavusoglu στους δημοσιογράφους στην πόλη Αλάνια της νότιας Τουρκίας.

«Εάν δεν θέλει να αποχωρήσει, εάν δεν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, και αν συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την απομάκρυνσή του», συνέχισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Οι ζώνες ασφαλείας για τους αμάχους στη Συρία είναι τώρα σημαντικότερες από ποτέ, είπε ο M. Cavusoglu προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την αμερικανική επιχείρηση και ότι ο ίδιος συνομίλησε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, αν και δεν είπε πότε, ενώ έκανε επίσης λόγο και για επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov και τον αμερικανό ομόλογό του Rex Tillerson.

Κύπρος: Η κυβέρνηση συμφωνεί με τη θέση των Βρυξελλών στο θέμα της Συρίας

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι το αμερικανικό πλήγμα στη Συρία «δεν εξέρχεται της διεθνούς νομιμότητας, καθώς πρόκειται αποδεδειγμένα για θέμα σοβαρής παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος είναι σύμφωνη με τη θέση των Βρυξελλών, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί το τέλος του εμφυλίου στη Συρία. Η χρήση χημικών όπλων, όπως σημείωσε, αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι καταδικαστέο. Παράλληλα, τόνισε ότι όποιοι θεωρηθούν ως υπαίτιοι για την επίθεση με χημικά, οφείλουν να λογοδοτήσουν. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Κύπρος συνέβαλε σημαντικά στις επιχειρήσεις για απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία.

Ιορδανία: Απαραίτητη και αρμόζουσα απάντηση τα πλήγματα των ΗΠΑ

Η Ιορδανία χαρακτηρισε τα αμερικανικά πλήγματα «απαραίτητη και αρμόζουσα απάνηση» σε μια επίθεση με χημικά όπλα για την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έχουν κατηγορήσει τη συριακή κυβέρνηση.

Η χημική επίθεση ήταν «μια απάνθρωπη πράξη ... που προκάλεσε ευρύτατες διεθνείς αντιδράσεις, η τελευταία από τις οποίες ήταν το αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα.

«Η Ιορδανία το θεωρεί (το αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα) απαραίτητη και αρμόζουσα απάντηση στη συνεχιζόμενη στοχοθέτηση αμάχων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ αλ-Μομένι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

H Πολωνία στηρίζει την αμερικανική επιχείρηση

Η κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει την αμερικανική αεροπορική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Βαρσοβία.

«Είναι βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης. Και υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να υπάρξει αντίδραση», δήλωσε ο Rafal Bochenek στο τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info.

«Παρακολουθήσαμε τις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος τα τελευταία χρόνια- κανείς δεν αντέδρασε αε αυτές», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ υποστηρίζει «πλήρως» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν σήμερα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία, τα οποία χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» το οποίο πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.

Το Ισραήλ υποστηρίζει «πλήρως» «το ισχυρό μήνυμα» του Trump

«Το Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του (Αμερικανού) προέδρου (Donald) Trump και ελπίζει ότι αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στις απεχθείς ενέργειες του καθεστώτος του (Σύρου προέδρου) Bashar al Assad θα ακουστεί όχι μόνο στη Δαμασκό, αλλά επίσης στην Τεχεράνη, την Πιόνγκγιανγκ και αλλού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Με τα λόγια του και τις πράξεις του ο πρόεδρος Trump έστειλε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα: δεν θα ανεχθούμε τη χρήση και τη διάδοση των χημικών όπλων», προσθέτει.

Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επεσήμανε μιλώντας στο AFP ότι ο στρατός «είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, την οποία στηρίζει πλήρως».

Ρωσία: «Επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους» που βασίσθηκαν «σε κατασκευασμένα προσχήματα», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο πρόεδρος Putin θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.

Η Ρωσία ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάση.

Το Ιράν καταδικάζει τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα

Το Ιράν κατήγγειλε σήμερα ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης στη Συρίας από την οποία φέρεται να εξαπολύθηκε η χημική επίθεση από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Bashar al Assad την Τρίτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ISNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις», δήλωσε ο Bahram Ghasemiί.

«Το Ιράν καταδικάζει έντονα τέτοιες μονομερείς ενέργειες (…) Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία (…) και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή», πρόσθεσε.

Ιταλία - Paolo Gentiloni: Βάσιμη απάντηση σε έγκλημα πολέμου η επιχείρηση Trump

«Η επιχείρηση που διέταξε την περασμένη νύχτα ο Trump είναι μια βάσιμη απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου. Σε όποιον χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να δίδονται ελαφρυντικά» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni.

«Πιστεύω πως τις εικόνες που αναγκασθήκαμε να δούμε τις περασμένες ημέρες, μετά την χρήση χημικών όπλων, δεν μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι μπορεί να τις ξαναδούμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Σε επίσημο ανακοινωθέν του, παράλληλα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει: «Η Ιταλία κατανοεί τους λόγους μιας στρατιωτικής επιχείρησης, με σύμμετρη δράση σε ότι αφορά τον χρόνο και τον τρόπο πραγματοποίησής της, ως απάντηση σε μια απαράδεκτη αίσθηση ατιμωρησίας αλλά και ως μέσο πρόληψης όσον αφορά ε περαιτέρω κινδύνους χρήσης χημικών όπλων από μέρους του Assad, πέρα από τις περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων που έχουν ήδη διαπιστωθεί από τον ΟΗΕ».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα «απάνθρωπες» και «ελεεινές» και ζητά να αναλάβει δράστη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την έκδοση ενός συναινετικού ψηφίσματος.

Καναδάς: Ο Καναδάς υποστηρίζει πλήρως την περιορισμένη και επικεντρωμένη δράση των ΗΠΑ

Ο Καναδάς υποστηρίζει πλήρως τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Justin Trudeau, προσθέτοντας πως η Οτάβα καταδικάζει κάθε χρήση χημικών όπλων και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

«Ο Καναδάς υποστηρίζει πλήρως την περιορισμένη και επικεντρωμένη δράση των Ηνωμένων Πολιτειών για να υποβαθμιστεί η ικανότητα του καθεστώτος Assad να εξαπολύει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αθώων αμάχων, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά. Η χρήση χημικών όπλων από τον πρόεδρο Assad και τα εγκλήματα που το συριακό καθεστώς έχει διαπράξει σε βάρος του ίδιου του λαού του δεν μπορεί να αγνοηθούν», υπογραμμίζει ο Trudeau στη δήλωσή του.

Διαβάστε ακόμα: 

- Στήριξη ΕΕ σε ΗΠΑ: «Να δοθεί απάντηση στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία»

- Merkel και Hollande θεωρούν ότι ο Assad έχει την «πλήρη ευθύνη» για αμερικανικά πλήγματα

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ