Οι διεθνείς αντιδράσεις για τη νίκη του Donald Trump

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τη νίκη του Donald Trump

Συγχαρητήρια για τη νίκη του έλαβε ο Donald Trump από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin και τη Marine Le Pen. Από την άλλη, για «δύσκολο έργο της ΕΕ» κάνει λόγο ο Martin Schulz.

Ο Benjamin Netanyahu συγχαίρει έναν "πραγματικό φίλο του Κράτους του Ισραήλ"

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu συνεχάρη σήμερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Trump, "έναν πραγματικό φίλο του Κράτους του Ισραήλ".

"Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι πραγματικός φίλος του Κράτους του Ισραήλ και αδημονώ να εργαστώ μαζί του υπέρ της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας", δήλωσε ο Netanyahu σε ανακοίνωση στην οποία δεν γίνεται καμιά αναφορά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ούτε στην επίμαχη δέσμευση του Trump να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Netanyahu επικαλείται την "αναλλοίωτη" σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ που βασίζεται σε "αμοιβαία συμφέροντα". "Είμαι βέβαιος ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος θα συνεχίσει να κάνει ισχυρότερη τη συμμαχία αυτή μεταξύ των δύο χωρών μας και την προαγάγει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα", δήλωσε ο Netanyahu.

Ο Netanyahu είχε επί οκτώ χρόνια τεταμένες σχέσεις με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama.

M. Rajoy: Τα συγχαρητήριά μου στον Donald Trump

Ο Mariano Rajoy έγραψε στο twitter του: «Τα συγχαρητήριά μου στον Donald Trump για τη νίκη του.

Στο tweet συνέχισε σημειώνοντας: «Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την ενίσχυση της σχέσης που μας συνδέει με τις ΗΠΑ, έναν απαραίτητο εταίρο».

Η Theresa May λέει ότι ανυπομονεί να εργαστεί με τον Trump

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May συνεχάρη σήμερα τον Donald Trump για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Donald Trump που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η May σε ανακοίνωση.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η May.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Trump, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

Hollande: H εκλογή Trump σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου αβεβαιότητας

Ο Γάλλος πρόεδρος συνεχάρη τον Trump σήμερα το πρωί αλλά προειδοποίησε ότι το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου αβεβαιότητας.

«Η νίκη Trump δείχνει ότι η Γαλλία πρέπει να είναι πιο δυνατή και η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη» δήλωσε ο Francois Hollande σχολιάζοντας την εκλογή του μεγιστάνα στην Προεδρία των ΗΠΑ με 289 εκλέκτορες έναντι 218 της Hillary Clinton.

Μ. Weber: Ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης

Την ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης τονίζει σε δήλωση του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ σέβεται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και προτίθεται να διατηρήσει τις στενές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, εστιάζοντας παράλληλα στο πώς η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της από μόνη της», δήλωσε ο Manfred Weber.

Ch. Michel: Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ειρήνη

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel συνεχάρη τον νικητή των εκλογών στις αμερικανικές εκλογές Donald Trump διατυπώνοντας την ελπίδα ότι "το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται κοινές αξίες, όπως η ελευθερία και η ανοχή".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο" αναφέρει επίσης στην επιστολή του ο Βέλγος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται  περισσότερο παρά ποτέ μια ισχυρή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Καταλήγοντας στη δήλωσή του εκφράζει την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης και να εγγυώνται την κοινή ασφάλεια στο πλαίXiο του ΝΑΤΟ.

Ο Erdogan ελπίζει ότι η εκλογή Trump θα είναι επωφελής για τη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Trump στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βαXiκών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.

"Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας", ανέφερε ο Erdogan σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

S. Gabriel: Ο Trump είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Sigmar Gabriel χαρακτήρισε τη νίκη του Trump στις αμερικανικές εκλογές μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού.

«Ο Trump είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», τόνισε ο Gabriel μιλώντας στον όμιλο Funke Mediengruppe.

«Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», υπογράμμισε.

Ο Duterte και ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας συγχαίρουν τον Trump

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Rodrigo Duterte εξέφρασε "θερμά συγχαρητήρια" στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και προσβλέπει να εργαστεί μαζί του για την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα o υπουργός αρμόδιος για την επικοινωνία του προέδρου Martin Andanar.

Ο Duterte που εξέφραζε σχεδόν καθημερινά την οργή του με τη διακυβέρνηση Obama και είχε απειλήσει επανειλημμένα να θέσει τέρμα σε μια από τις πιο σημαντικές συμμαχίες της ΟυάXiνγκτον στην Ασία, χαιρέτισε την επιτυχία του δημοκρατικού συστήματος των ΗΠΑ και τον αμερικανικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Duterte "προσβλέπει στη συνεργασία με την επερχόμενη κυβέρνηση για την προαγωγή των σχέσεων Φιλιππινών-ΗΠΑ που εδράζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στο αμοιβαίο όφελος και στην κοινή δέσμευση στα δημοκρατικά ιδεώδη και στην κυριαρχία του κράτους δικαίου", τόνισε ο Andanar.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας πως ο Ρεπουμπλικανός νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είχε απήχηση στους Αμερικανούς που ήθελαν να δουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναμειγνύονται λιγότερο στο εξωτερικό.

"Η απήχηση που είχε στους Αμερικανούς που έχουν αφεθεί πίσω –εκείνους που θέλουν να δουν την κυβέρνησή τους να εστιάζει περισσότερο στα συμφέροντα και στην ευημερία τους και να εμπλέκεται λιγότερο σε ξένες επεμβάσεις που αποδείχθηκε ότι είναι εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ– οδήγησε στο να κερδίσει ο Trump τον Λευκό Οίκο", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Najib Razak.

Ο Najib Razak είπε ότι προσβλέπει σε μια συνέχιση της εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την προεδρία του Trump.

Orban: Τι σπουδαία νέα

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας συνεχάρη σήμερα τον Ρεπουμπλικανό Donald Trump για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. "Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή", είναι το μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

O Orban είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι τα σχέδια του Trump για τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική είναι "ζωτικής σημασίας" για την Ουγγαρία, ενώ αυτά της Δημοκρατικής αντιπάλου του Clinton είναι "φονικά".

Ο Orban ήταν συνεπώς ο πρώτος αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που εξέφρασε σαφή προτίμηση για κάποιον μεταξύ των δυο υποψηφίων.

Κατά το παρελθόν, ο Orban εκνεύρισε τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική του, πολύ πρόσφατα με τη σκληρή του στάση απέναντι στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, διαφωνώντας με τα σχέδια της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων και υψώνοντας τείχος κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Ουγγαρίας.

"Η μεταναστευτική και η εξωτερική πολιτική που υποστηρίζει ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Donald Trump είναι καλή για την Ευρώπη και ζωτικής σημασίας για την Ουγγαρία", είχε δηλώσει ο Orban τον Ιούλιο.

Renzi: Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών παραμένει ισχυρή

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Clinton, συνεχάρη σήμερα τον Donald Trump για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.

«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Renzi κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη.

"Ο κόσμος χαιρετίζει την εκλογή του Ντόναλντ Trump. Εξ ονόματος της Ιταλίας τον συγχαίρω, βέβαιος ότι η φιλία μας θα μείνει ισχυρή και ακλόνητη", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Renzi. 

"Είναι ένα πολιτικό γεγονός που μαζί με άλλα αποδεικνύει ότι εισήλθαμε σε νέα εποχή", πρόσθεσε ο Renzi.  

Με αναφορά στις ευρύτερες συνέπειες της ψήφου αυτής ο  Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:

"ποιος θα το έλεγε ότι θα κέρδιζε ο Trump; Κι όμως, συνέβη, και εμείς το σεβόμαστε. Θα συνεργαστούμε με την νέα προεδρία των ΗΠΑ και υπέρ της σχέσης ΗΠΑ - Ε.Ε. Μετά την σημερινή ημέρα είναι ακόμη πιο αναγκαίο να αντιμετωπισθεί η σχέση ΕΕ- Ιταλίας, η οποία είναι ανάγκη  να έχει ηγετικό ρόλο στην όλη  συζήτηση στην Ένωση. Φτάνει πια με την φράση "μας το ζητά η ΕΕ". Πρέπει να διαλέξουμε αν θέλουμε να κυβερνήσουμε την αλλαγή ή μόνο να την ακολουθήσουμε".

Από το Βατικανό, ο πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας Πιέτρο Παρολίν σχολίασε:

"Διαπιστώνουμε την επιλογή του αμερικανικού λαού η οποία χαρακτηρίσθηκε από μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων. Ευχόμαστε καλή δουλειά στον νέο πρόεδρο, για αποδοτικό έργο, και εγγυώμαι και την προσευχή μας για να τον φωτίσει και να τον στηρίξει στην προσφορά υπηρεσίας στην πατρίδα του, αλλά και υπέρ της ευημερίας και της ειρήνης στον κόσμο. Πρέπει να εργαστούμε όλοι, για να αλλάξει η διεθνής κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλο διχασμό".

Ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων, τέλος, Beppe Grillo, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, γράφει:

"Είναι φοβερό. Κατέρρευσε μια ολόκληρη εποχή. Είναι ημέρα κρίσης για την τηλεόραση, την δημοXiογραφία και τους διανοούμενους". Σύμφωνα με τον Grillo, τέλος, πρόκειται για ένα τεράστιο "άντε και....." και "πρέπει να ξέρουμε να ερμηνεύουμε τα μηνύματα ενός κόσμου που άλλαξε".

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Clinton και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τον καταδικάσουν την Τετάρτη, λέγοντας ότι παίρνοντας σαφή στάση αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση της Ρώμης.

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για πράγματα δεν αλλάζουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών Paolo Gentiloni, σχολιάζοντας το αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, στο ραδιόφωνο της Rai. «Παράλληλα, δεν αλλάζει και η αντίθεσή μας στον προστατευτισμό και σε κλειστές προσεγγίσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

«Η νίκη του Trump είναι ένα πλήγμα για την παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για ρεβάνς του λαού, του θάρρους και της υπερηφάνειας». «Ο λαός κερδίζει τις ισχυρές εξουσίες με σκορ 3-0», είπε ο Matteo Salvini, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του κόμματός του.

Σε υποτιθέμενες εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις της αμερικανικής ψήφου αναφέρθηκε, τέλος, ο Renato Brunetta, πρόεδρος των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος του Berlusconi, «Forza Italia»: «από σήμερα, ο πρωθυπουργός Renzi έχει τελειώσει πολιτικά. Μας απομόνωσε στην Ευρώπη, βαXiζόμενος στην ισχυρή υποστήριξη μιας αμερικανικής προεδρίας, η οποία, πλέον, δεν υπάρχει», δήλωσε ο Μπρουνέττα.

Βέλγιο: Να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ

Την ελπίδα "να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ" εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Didier Reynders κατά τη διάρκεια παρέμβασής του.

Σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό λίγο πριν την επίσημη οριστικοποίηση της επικράτησης του Trump, δηλωσε οτι η ετυμηγορία του αμερικανικού λαού ειναι σεβαστή και οτι ο νέος πρόεδρος θα κριθεί "στην πράξη".

Ανέφερε επίσης οτι κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ λίγα πράγματα συζητήθηκαν "σε βάθος" και εξέφρασε την ευχή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να ενώσει όλους τους Αμερικανούς.

Guy Verhofstadt: Χάθηκε η ευκαιρία να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ

«Χάθηκε η ευκαιρία να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ», αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter o Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt, σχετικά με τα αποτελέσματα των αμερικάνικων εκλογών. «Αυτό είναι ένα καμπανάκι για τους Ευρωπαίους ηγέτες».

«Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στον Trump ως αξιόπιστο σύμμαχο. Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί ενωμένη», προσθέτει.

Ιράν: Να τηρηθούν οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif κάλεσε σήμερα τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο να "τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες" στις οποίες κατέληξε η χώρα του, καθώς η εκλογή του ρεπουμπλικανού υποψηφίου αυξάνει τις αβεβαιότητες για την ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015.

"Κάθε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αντιληφθεί τις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου. Το πιο σημαντικό είναι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ να τηρήσει τις συμφωνίες, τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε πολυμερές επίπεδο", δήλωσε ο Zarif στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι.

Συγχαρητήρια του V. Putin για τη νίκη Trump

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συνεχάρη τον Donald Trump για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, μέσω επίσημου τηλεγραφήματος του Κρεμλίνου.

«Ο Putin εξέφρασε την ελπίδα για την από κοινού εργασία της αποκατάστασης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, ύστερα από την περίοδο κρίσης», αναφέρει η δήλωση τονίζοντας ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα αντιμετωπίσουν «διεθνή θέματα» και θα απαντήσουν «στις προκλήσεις που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του για «εποικοδομητικό διάλογο» μεταξύ Μόσχας και ΟυάXiγκτον, διάλογο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο χωρών.

«Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος. Όμως η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της αναλογεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια τελετής επίδοσης διαπιστευτηρίων πρεσβευτών στη Μόσχα.

Ο Putin, ο οποίος συνεχάρη ήδη τον Trump για την εκλογή του, υπενθύμισε τις προεκλογικές δηλώσεις του αμερικανού δισεκατομμυριούχου, ο οποίος μιλούσε για αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκφράζοντας τη λύπη του για την επιδείνωσή τους.

«Όπως έχω πει πολλές φορές, το λάθος δεν είναι δικό μας... Αλλά η Ρωσία είναι έτοιμη και επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα ώστε οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις να ξαναβρούν μία σταθερή πορεία ανάπτυξης», είπε ο Putin.

«Αυτό θα είναι ωφέλιμο για τον ρωXiκό λαό και για τον αμερικανικό λαό και θα έχει θετική συνέπεια για τη γενική ατμόσφαιρα στον κόσμο, δεδομένης της ιδιαίτερης ευθύνης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας».

Η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαταστήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Alexey Ulyukaev.

N. Farage: Πολλά συγχαρητήρια στον Trump

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος UKIP της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος ήταν από τις εμβληματικές μορφές του Brexit, συνεχάρη τον Donald Trump για την νίκη του.

Ο Farage, ο οποίος είχε μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του Trump, είχε ταυτίσει τη δυσαρέσκεια των αμερικανών ψηφοφόρων με εκείνη των βρετανών, οι οποίοι αποφάXiσαν την έξοδο του Ηνωμένου ΒαXiλείου από την ΕΕ τον Ιούνιο.

«Παραδίδω τον μανδύα στον Trump. Πολλά συγχαρητήρια. Πολεμήσατε μέσω μιας γενναίας καμπάνιας», έγραψε στο twitter.

Αυστρία: Δυσκολότερη η πρόβλεψη του μέλλοντος

Μετά τη νίκη Trump μία πρόβλεψη του μέλλοντος γίνεται σημαντικά δυσκολότερη από ό,τι θα ήταν εάν είχε νικήσει η Clinton, και σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία φάση αβεβαιότητας, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πρέπει να αναμένεται, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόXiα Αυστριακή Ραδιοφωνία, σχολιάζοντας την ανάδειξη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων σε νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, είναι σημαντικό να επισημανθεί, πως ένας Αμερικανός πρόεδρος, όσο πολύ ισχυρός και αν είναι, δεν είναι απόλυτος κυρίαρχος, υπάρχει το Κογκρέσο που τώρα είναι πολύ ισχυρό και σε αυτό επικρατούν τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι, των οποίων η γραμμή στην εξωτερική πολιτική είναι σαφής, μονοσήμαντη και ήδη γνωστή, που δεν πρόκειται να αλλάξει τόσο γρήγορα.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Sebastian Kurz, θα πρέπει κανείς να περιμένει ποιος τελικά θα επιβάλει τις θέσεις του, καθώς πολλές εξαγγελίες του Donald Trump βρίσκονται σε αντίθεση όχι μόνον προς εκείνες της Clinton, αλλά και προς τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, τους οποίους ο ίδιος θα έχει ανάγκη για πολλές αποφάσεις, καθώς έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

"Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας απαιτώντας να υπάρχει μία ανεξάρτητη, αυτόνομη και ισχυρή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης" ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως, σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη Ρωσία, ο ίδιος στο παρελθόν είχε επισημάνει πως η Ευρώπη πρέπει να λαμβάνει ανεξάρτητα τις αποφάσεις της και ο ίδιος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη γραμμή αυτή για μία ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

"Αναγνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία σοβαρή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως φροντίζουμε να έχουμε με τη Ρωσία και άλλες μεγάλες δυνάμεις", τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ο Donald Trump θα κριθεί από τις πράξεις του.

Στη συνέντευξή του στη δημόXiα Αυστριακή Ραδιοφωνία και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Sebastian Kurz σημείωσε πως είναι σαφές ότι το θέμα της μετανάστευσης έπαιξε μεγάλο ρόλο στη νίκη του Donald Trump, "από τον οποίο, όπως και από άλλους Ρεπουμπλικάνους υπήρξαν σκληρές δηλώσεις σχετικά, και η μετανάστευση είναι μεγάλο θέμα, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, και αυτό ήδη από καιρό".

O Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα του είχε πάντα παραδοXiακά καλές σχέσεις τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή και επιθυμεί να συνεχίσει και το ρόλο της ως γεφυροποιός.

Για τις επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη πρέπει να εξαχθούν διδάγματα από την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και ο ίδιος αναμένει έντονες αντιπαραθέσεις για την μεσαία τάξη, τόνισε, στο περιθώριο σημερινής συνεδρίασης της αυστριακής Βουλής, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των ΣοXiαλδημοκρατών Christian Kern.

Ο Christian Kern, ο οποίος συνεχάρη ήδη τον Ντόναλντ Trump για την νίκη του στις εκλογές, παρατήρησε πως "τα εκλογικά αποτελέσματα δεν ψεύδονται", επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως είναι ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποία σίγουρα λίγοι υπολόγιζαν και πως πολλοί άνθρωποι απέρριπταν μόνιμα το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ.

Οπως ανέφερε, θα πρέπει τώρα να αναμένεται σε ποια κατεύθυνση θα εξελιχθεί η αμερικανική πολιτική, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε αιXiόδοξος πως πολλές εξαγγελίες του Trump στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα δεν μπορούν να εφαρμοστούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε επιπλέον πως οι καλές σχέσεις της Αυστρίας με τις ΗΠΑ διατηρούνται επί χρόνια.

Σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συγχαίρει "εγκάρδια" τον Donald Trump, τονίζοντας πως η πολιτική αριστερά και το υπεροπτικό όπως και διαβρωμένο κατεστημένο τιμωρούνται βήμα προς βήμα από τους ψηφοφόρους και απομακρύνονται από διάφορα όργανα λήψης αποφάσεων και αυτό είναι καλό γιατί το δίκαιο πηγάζει από τον λαό.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε προσθέτει πως διάφορα αυστριακά «συστημικά» μέσα ενημέρωσης, τα οποία εδώ και εβδομάδες καλλιεργούσαν ένα κλίμα κατά του Trump και εμφάνιζαν ήδη εκ των προτέρων την Hillary Clinton ως νικήτρια, ρεζιλεύτηκαν για μία ακόμη φορά από τους ψηφοφόρους.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης εμφανίζεται εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από το 30%.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, ο υπαρχηγός τους Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά κατά τον δεύτερο γύρο τους στις 22 Μαΐου με ποσοστό 49,7% έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών, του υποστηριζόμενου από τους ΠράXiνους, πρώην αρχηγού τους επί πολλά χρόνια, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επρόκειτο να ορκιστεί νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στις 8 Ιουλίου.

Μη αποδεχόμενο την ήττα του υποψηφίου του, το Κόμμα των Ελευθέρων προσέφυγε στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αποδεχόμενο την προσφυγή, με μία επικρινόμενη ως "νομικίστικη" απόφασή του ακύρωσε ολόκληρη την εκλογική διαδικασία και όρισε την επανάληψη των εκλογών, που τελικά θα διεξαχθούν στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για τον επαναληπτικό γύρο, έχοντας πολλές πιθανότητες να νικήσει και να αναδειχθεί ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος σε χώρα της Ευρώπης, με την σημερινή νίκη του Donald Trump, να ενισχύει αυτές τις πιθανότητές του. 

Η Παλαιστινιακή Αρχή καλεί τον Donald Trump να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Η παλαιστινιακή προεδρία κάλεσε σήμερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

"Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών ώστε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967", δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Nabil Abu Rudeineh. "Η αστάθεια θα συνεχιστεί στην περιοχή και στον κόσμο αν δεν υπάρξει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα".

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένει ότι οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Donald Trump, θα διατηρήσουν την ίδια αντιπαλαιστινιακή θέση.

"Ο παλαιστινιακός λαός δεν υπολογίζει ιδιαίτερα σε μια αλλαγή πολιτικής από πλευράς της αμερικανικής προεδρίας, καθώς η αμερικανική πολιτική για το παλαιστινιακό ζήτημα χαρακτηρίζεται σταθερά από την προκατάληψη", δήλωσε ο Sami Abu Zuhri, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχό της τον θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Ελπίζουμε τουλάχιστον ο αμερικανός πρόεδρος Trump να επανεξετάσει και να εξισορροπήσει αυτή την πολιτική για το παλαιστιναικό ζήτημα", τόνισε.

Τουρκία: Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα ενισχυθούν 

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu συνεχάρη σήμερα τον Trump για την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βαXiσμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Ο Mevlut Cavusoglu έκανε τα σχόλιά του στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim συνεχάρη σήμερα τον Trump, λέγοντας ότι είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, δήλωσε πως μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αν η ΟυάXiνγκτον εκδώσει τον τούρκο ιεροκήρυκα Gullen που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Δημιουργείται μια ευκαιρία για τον νέο πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Yildirim.

Η Ρωσία αναμένει βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωXiκού κοινοβουλίου δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα ελπίζει πως θα υπάρξει ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος με τις ΗΠΑ τώρα που εξελέγη ένας νέος πρόεδρος, μετέδωσε το ρωXiκό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Vyacheslav Volodin, πρόεδρος της ρωXiκής Δούμας και στενός σύμμαχος του προέδρου Putin, δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μ. Schulz: Δυσκολότερη η δουλειά της ΕΕ με την επικράτηση Trump

Η επικράτηση του Donald Trump στην «κούρσα» για τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ θα κάνει τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δυσκολότερη», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, σύμφωνα με το Reuters.

«Θα είναι δύσκολο, πιο δύσκολο απ΄ ότι με τις προηγούμενες διοικήσεις, αλλά πρόκειται για έναν ελεύθερα εκλεγμένο πρόεδρο», τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Πρέπει να τον σεβόμαστε (…). Ελπίζω ότι θα βρούμε ένα σύστημα για να συνεργαστούμε», συμπλήρωσε.

Το Πεκίνο λέει ότι θα συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων

Η Κίνα θα συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Lu Kang κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοXiογράφων.

F. Mogherini: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ

Τη νίκη του Donald Trump στις αμερικάνικες εκλογές σχολίασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Federica Mogherini, στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.

«Οι δεσμοί της ΕΕ με τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι απ΄οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στην πολιτική. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ανακαλύπτοντας εκ νέου τη δύναμη της Ευρώπης», σχολίασε.

Γάλλος ΥΠΕΞ: Θα πρέπει να διευκρινιστούν με τις ΗΠΑ βαXiκά ζητήματα, όπως το συριακό

Η Γαλλία θα χρειαστεί να αποσαφηνίσει με τις ΗΠΑ βαXiκά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, η αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η κλιματική αλλαγή, εφόσον ο Donald Trump γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean Marc Ayrault.

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στο France 2 ο Ayrault ανέφερε για την προσωπικότητα του Trump πως «σε κάνει σκεπτικό, σου θέτει ερωτήματα. Έχει σίγουρα προκαλέσει αντιδράσεις».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι ο Trump «έχει κερδίσει δύναμη» και τόνισε ότι «η Γαλλία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είμαστε, επομένως, βαXiκοί εταίροι κι θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο, για έναν κόσμο που αντιμετωπίζει βαXiκά ζητήματα».

«Τι πρόκειται να συμβεί με τη συμφωνία της κλιματικής αλλαγής στο ΠαρίXi; Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Αυτά είναι τα βαXiκά ερωτήματα που έχουμε ήδη κάνει», τόνισε.

Marine Le Pen: Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Συγχαρητήρια στον Donald Trump για την επικράτησή του στις αμερικάνικες εκλογές έδωσε η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Marine Le Pen.

«Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, και στον ελεύθερο αμερικάνικο λαό», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter της.

Σημειώνεται ότι η Le Pen, βάσει των δημοσκοπήσεων, ενδέχεται να κερδίσει τον πρώτο γύρω των γαλλικών προεδρικών εκλογών τον επόμενο χρόνο, αλλά να χάσει στον δεύτερο γύρο ανεξαρτήτως αντιπάλου.

Γερμανίδα υπουργός Άμυνας: «Τεράστιο σοκ» η νίκη του Donald Trump

«Τεράστιο σοκ» χαρακτήρισε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen, τη διαφαινόμενη νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ursula von der Leyen δήλωσε στη γερμανική ARD: «Νομίζω ότι ο Trump ξέρει πως αυτό δεν ήταν μια ψήφος γι΄ αυτόν, αλλά μάλλον κατά της ΟυάXiγκτον, κατά του κατεστημένου».

«ΦυXiκά εμείς οι Ευρωπαίοι, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, γνωρίζουμε ότι αν κερδίσει ο Trump, θα ρωτήσει: Πώς συμβάλλετε σε αυτή τη συμμαχία;», δήλωσε συμπληρώνοντας: «Αλλά και εμείς θα ρωτήσουμε, ποια είναι η θέση σας σε αυτή τη συμμαχία;».

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί», ανέφερε.

Σχετικά με το πρόταγμα «Make America Great Again» η von der Leyen δήλωσε ότι για την υλοποίησή του χρειάζεται «ισχυρή οικονομία» χωρίς «αβεβαιότητες». «Για το δικό μας όφελος, η Αμερική παραμένει έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και να είναι ανοιχτή στον κόσμο», κατέληξε στις δηλώσεις της.

Ο Norbert Roettgen των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Trump είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (...) Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτXi όπως μας έχει παρουXiαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Trump ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

Ο Bernd Riexinger, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Trump «δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτε στους ανθρώπους στους οποίους έχει υποσχεθεί ό,τι ήταν δυνατό (...) Θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία».

Τέλος ο Τσεμ Εζντεμίρ των ΠράXiνων δήλωσε ότι η νίκη Trump σηματοδοτεί «μια διάσπαση με την μέχρι τώρα παράδοση, ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».

Η νίκη του Trump δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι Γερμανοί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η νίκη του Ρεπουμπλικανού Trump στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν ήταν κάτι που οι περισσότεροι Γερμανοί ήθελαν, αλλά πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της ΟυάXiνγκτον δεν θα είναι πια τόσο προβλέψιμη όσο ήταν.

"Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία. Αλλά βέβαια πρέπει να το αποδεχθούμε", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier.

"Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Trump βρήκε επικριτικές κουβέντες για την Ευρώπη και τη Γερμανία. Πρέπει να προσαρμοστούμε στο γεγονός ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη στο προσεχές μέλλον", πρόσθεσε.

Ν. Κορέα: Ο Trump θα διατηρήσει τη σημερινή πολιτική των ΗΠΑ στη Β. Κορέα

Την πεποίθησή του ότι ο Donald Trump θα διατηρήσει την πολιτική που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Βόρεια Κορέα για τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Yun Byung-se.

Σύμφωνα με το Reuters o Yun, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Trump έχει δηλώσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι η πυρηνική απειλή», ενώ σημείωσε την ανάγκη «εφαρμογής ισχυρής πίεσης κατά του Βορρά».

Οι δηλώσεις του Yun έγιναν σε συνάντηση των μελών του κοινοβουλίου της Νοτίου Κορέας, με σκοπό να συζητηθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.

G. Pittella: Θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο

Για «θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων ΣοXiαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella. «Ο Donald Trump είναι η έκφραση ενός ιού που έχει βαθιά μολύνει τις κοινωνίες μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Pittella, προσθέτοντας ότι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα η Ευρώπη είναι η ανάγκη να μεταρρυθμιστεί και να γίνει ένα «αντίσωμα ικανό να εξισορροπήσει και να καταπολεμήσει αυτόν τον ιό».

«Πρέπει να φέρουμε την επανάσταση στην ΕΕ, προκειμένου να αποκτήσει η Ευρώπη τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις» σημειώνει ο ίδιος.

Ο Ιταλός ΣοXiαλιστής συνεχίζοντας αναφέρει πως η «νίκη του Trump είναι τρομακτική για όλους», και ότι θα ήταν «λάθος» να στιγματιστούν ως «ανίδεοι ή βάρβαροι» όσοι πιστεύουν «στα ψέμματα του Trump, της Le Pen, του Farage, του Orban ή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων». «Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να επανασυνδεθούμε με τους "χαμένους της παγκοσμιοποίησης"» τονίζει ο Pittella.

Τέλος, ο Pittella εκφράζει την πεποίθηση ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, «παρά τις προεκλογικές του δηλώσεις» θα παραμείνει προσηλωμένος στις «διατλαντικές σχέσεις» και θα «σεβαστεί την κληρονομιά του Obama» σε θέματα όπως «η κλιματική αλλαγή, οι στόχοι βιώXiμης ανάπτυξης και άλλες κοινές προκλήσεις».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είναι ο πρώτος Άραβας ηγέτης που συνεχάρη τηλεφωνικά το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ ΣίXi συνεχάρη τηλεφωνικά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη αραβικού κράτους που συνεχάρη τον νεοεκλεγμένο 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν τα αιγυπτιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε στον Trump ότι «η Αίγυπτος προσβλέπει στο πλαίXiο της θητείας του νέου Αμερικανού  προέδρου να υπάρξει ένα νέο πνεύμα στις σχέσεις των δύο χωρών, με γνώμονα τη συνεργασία και τον συντονισμό των κοινών τους προσπαθειών προς όφελος του αμερικανικού και αιγυπτιακού λαού».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ ΣίXi πρόσθεσε ότι η χώρα του προσδοκά την ενίσχυση της ειρήνης και της ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή.

Να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος ήταν ο πρώτος Άραβας ηγέτης που είχε φροντίσει να συναντήσει τον κ. Trump στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Geert Wilders: Η νίκη του Trump θα ενισχύσει τα λαϊκιστικά κόμματα

Ο ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Geert Wilders δήλωσε πως η νίκη του Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι μια ένδειξη ότι η Δύση διέρχεται μια "πατριωτική άνοιξη" που θα ενισχύσει την υποστήριξη που απολαμβάνουν λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη όπως το δικό του.

Ο Wilders, το αντιμεταναστευτικό, αντιμουσουλμανικό Κόμμα Ελευθερίας του οποίου έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2017, δήλωσε ότι οι συστημικοί πολιτικοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στη Δύση επειδή αδιαφορούν για τα θέματα που τους απασχολούν πιο πολύ.

"Η νίκη του Trump απέδειξε σε εμένα πως ο κόσμος έχει βαρεθεί τους πολιτικά ορθούς πολιτικούς που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με θέματα που προκρίνουν οι ίδιοι αλλά όχι με εκείνα που είναι σημαντικά για το κοινό", είπε.

Ο Κινέζος πρόεδρος συγχαίρει τον Trump για τη νίκη του

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping συνεχάρη σήμερα τον Trump για την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ και δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις Xiνοαμερικανικές σχέσεις επ'' ωφελεία των λαών σε όλο τον κόσμο.

Στο μήνυμά του, ο Xi ανέφερε ότι ενώ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου και οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη δύναμη, και οι δύο, ως οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουν την ευθύνη του να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία.

Η ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, υγιούς και σταθερής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες συμβαδίζει με τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών καθώς και τις ευρύτερες προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας, δήλωσε ο Xi.

«Θεωρώ πολύ σημαντικές τις Xiνοαμερικανικές σχέσεις και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για να επεκτείνουμε τη Xiνοαμερικανική συνεργασία σε κάθε τομέα, σε διμερές, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, βάσει των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού χωρίς συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, με τον εποικοδομητικό έλεγχο των διαφορών προκειμένου να ωθήσουμε τις Xiνοαμερικανικές σχέσεις πιο μπροστά από ένα νέο σημείο εκκίνησης, επ' ωφελεία των λαών των δύο χωρών και άλλων κρατών», δήλωσε ο Xi.

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λι Γιουαντσάο απέστειλε μήνυμα στον Mike Pence, συγχαίροντάς τον για την εκλογή του ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Το Κίεβο λέει ότι προσβλέπει στη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία στη διαμάχη της με τη Ρωσία ύστερα από τη νίκη του Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Ο πρόεδρος προσβλέπει στη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης σε δύο σημαντικούς τομείς: τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας… και τη συνδρομή στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Poroshenko σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Το Δουβλίνο λέει ότι τα σχέδια του Trump δεν θα πλήξουν τη θέση της Ιρλανδίας ως κέντρου πολυεθνικών εταιριών

Τα σχέδια του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Trump να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις δεν αναμένεται να αποτρέψουν τις εταιρίες από το να συστήνουν δραστηριότητες στο εξωτερικό, μια κίνηση που θα μπορούσε να πλήξει μια βασική παράμετρο της βιομηχανικής πολιτικής της Ιρλανδίας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.

Η Ιρλανδία εφαρμόζει εδώ και χρόνια μια πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, με φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις να βρίσκεται μόλις στο 12,5%. Αυτό έχει καταστήσει την Ιρλανδία κέντρο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις –όπως η Apple, η Google και η Pfizer– στις οποίες αντιστοιχούν μία στις 10 εγχώριες θέσεις εργασίας. Παράλληλα όμως καθιστά τη χώρα ευάλωτη στις όποιες αλλαγές γίνονται διεθνώς στη φορολογική πολιτική.

Πριν από τη σημερινή του νίκη, ο Trump είπε ότι θέλει να μειώσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ στο 15% από το 35% σήμερα και να ενθαρρύνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις με δραστηριότητες στο εξωτερικό να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους με μειωμένο συντελεστή.

«Είναι ο επαναπατρισμός των κερδών που είναι το βασικό θέμα. Τώρα, εάν το μειώσεις αυτό στο 15%, μου φαίνεται ότι δεν αποτελεί αντικίνητρο για τη σύσταση (δραστηριοτήτων) στο εξωτερικό», δήλωσε ο Michael Noonan σε επιτροπή του κοινοβουλίου. «Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να λειτουργήσει αντίθετα καθώς πληρώνεις πολύ λιγότερο φόρο εάν επαναπατρίσεις κέρδη από την Ιρλανδία στο μέλλον».

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα εξασφαλίζει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει τον Τραμπ να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του σχετικά γρήγορα. Ωστόσο, ο Noonan δήλωσε ότι θα περιμένει να δει εάν τα σχέδια αυτά θα υλοποιηθούν.

«Πέρασα όλη μου τη ζωή ακούγοντας προεκλογικές εκστρατείες στις ΗΠΑ όπου υπήρχε μια δέσμευση για την αλλαγή στη φορολογία των επιχειρήσεων. Δεν έχω δει ακόμα απτά μέτρα, και εξελέγην για πρώτη φορά στην αυτοδιοίκηση το 1974», δήλωσε ο Noonan.

Ο Trudeau συνεχάρη τον Trump

Ο καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau συνεχάρη σήμερα τον Trump για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές εκφράζοντας την "ανυπομονησία του να εργαστεί πολύ στενά" μαζί του.

"Ο Καναδάς δεν έχει φίλο, εταίρο ή σύμμαχο πιο κοντινό από τις Ηνωμένες Πολιτείες", υπογράμμισε ο φιλελεύθερος ηγέτης σε ανακοίνωσή του.

"Ανυπομονούμε να εργαστούμε πολύ στενά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, τον κ. Trump και με την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τα επόμενα έτη, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων καθώς και για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", δήλωσε ο Trudeau.

"Οι κοινές μας αξίες, οι εις βάθος πολιτιστικοί δεσμοί μας καθώς και οι ισχυρές και ολοκληρωμένες οικονομίες μας θα συνεχίσουν να αποτελούν βάση για την προώθηση της στέρεης και ακμάζουσας εταιρικής σχέσης μας", εκτίμησε ο καναδός πρωθυπουργός.

D. Tusk: Προειδοποιητικό σημάδι για όσους πιστεύουν στη φιλελεύθερη δημοκρατία

«Τα σημερινά γεγονότα και αυτά των τελευταίων μηνών πρέπει να αποτελέσουν προειδοποιητικό σημάδι για όλους όσοι πιστεύουν στη φιλελεύθερη δημοκρατία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk σε συνέχεια του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών. «Παρ'' όλο που σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του αμερικανικού λαού, έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που αυτό το αποτέλεσμα φέρνει» ανέφερε στη δήλωσή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για «στιγμή αβεβαιότητας στις διατλαντικές σχέσεις».

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν στενούς ιστορικούς δεσμούς, τους οποίους «κανείς δεν μπορεί να εξαφανίσει ή να μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε τις κοινές μας μνήμες και αξίες, όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στο άτομο».

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεργαστούν όσο πιο στενά γίνεται» υπογράμμισε, ενώ κάνοντας αναφορά στο κάλεσμα του Trump «για αμερικανική ενότητα» σημείωσε πως εκείνος καλεί σε «ευρωπαϊκή και διατλαντική ενότητα».


«Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι μεγάλη εάν απομονωθεί» ήταν το μήνυμα του Tusk, προσθέτοντας πως Αμερική και Ευρώπη «πρέπει και θα συνεργαστούν» γιατί αυτό αποτελεί «κοινό τους συμφέρον» παρ'' όλο που χρειάζονται «μεγάλες προσπάθειες».

«Η ΕΕ είναι και θα παραμείνει δυνατός και αξιόπιστος εταίρος και το ίδιο περιμένουμε από την Αμερική και το νέο Πρόεδρο» κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr