Οι πέντε χώρες που απαρτίζουν την ομάδα των BRICS -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική- καταδικάζουν μεν την νέα πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας, όμως διαμηνύουν ότι η επίλυση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από διάλογο και με ειρηνικά μέσα.
Η θέση αυτή αποτυπώνει και τη στάση του ισχυρότερου μέλους των BRICS, της Κίνας, η οποία δηλώνει δυσαρεστημένη (αν όχι οργισμένη) τόσο με τις απειλές Trump όσο και με την προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ να χρεώσει την κλιμάκωση της κρίσης στην ίδια και την «ανοχή» της έναντι της Πιονγκγιάνγκ.
«Εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για τη συνεχιζόμενη ένταση και την παράταση της πυρηνικής αβεβαιότητας στην Κορεατική Χερσόνησο», αναφέρει σύμφωνα με το Reuters το σχέδιο του ανακοινωθέντος που αναμένεται να εγκριθεί μετά τη συνάντηση των ηγετών των «5», που θα πραγματοποιηθεί στην κινεζική πόλη Ξιαμέν.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο έκανε γνωστές «τις σοβαρές του αντιρρήσεις σε αξιωματούχο της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στην Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η Κίνα είναι αντίθετη προς την ανάπτυξη του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος από τη Βόρεια Κορέα και είμαστε προσηλωμένοι στην αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου. Η θέση αυτή είναι γνωστή. Η Βόρεια Κορέα την γνωρίζει πάρα πολύ καλά», τόνισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο ανακοινωθέν, οι ηγέτες των «5» εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στα φαινόμενα οικονομικού προστατευτισμού -σε μια ακόμη «αιχμή» κατά της Ουάσινγκτον και του αμερικανού προέδρου.