Η εντολή Τσίπρα για πλήρη στήριξη του Νίκου Παππά ήταν σαφής την Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ τη Δευτέρα. Μόνο που οι δύο βασικοί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ευ. Τσακαλώτος και Π. Σκουρλέτης δεν θέλησαν να είναι αυτοί που θα λάβουν το λόγο στη συζήτηση, όπου κυριάρχησε το παραλήρημα του Π. Πολάκη, η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κολοκοτρώνη και ο διχαστικός λόγος. Την ίδια στιγμή επανέρχονται στο προσκήνιο οι εσωκομματικές συγκρούσεις και η μάχη των τάσεων της Κουμουνδούρου.
Οι υψηλοί τόνοι του Αλέξη Τσίπρα, οι απειλές για ειδικά δικαστήρια την δεύτερη φορά αριστερά και οι προειδοποιήσεις για εκρηκτικό κλίμα όπως και το διχαστικό, εμφυλιοπολεμικού περιεχομένου, μήνυμα του Παύλου Πολάκη δεν φτάνουν για να καλύψουν τον νέο εσωκομματικό πόλεμο που ακήρυχτος μεν ορατός δε, κάνει εκ νέου την εμφάνισή του.
Η σύγκρουση του Π. Κουρουμπλή με τον Πάνο Σκουρλέτη και η συμμετοχή υπέρ του πρώτου από την πλευρά του Χρ. Σπίρτζη την Δευτέρα ήταν ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ των εσωκομματικών προβλημάτων και των διαφορετικών γραμμών στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ δε περισσότερο όταν οι εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενοι βουλευτές επιτέθηκαν στον πρώην γραμματέα του κόμματος και εκ των παλαιών στελεχών, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι δεν θέλουν να ξεκολλήσει από το 20% για προσωπικούς λόγους, με το βλέμμα σε μελλοντικές εξελίξεις.
Οι προεδρικοί, στους οποίους ηγείται ο Νίκος Παππάς και έχουν προσχωρήσει πασοκογενή στελέχη, επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στο κόμμα παρά τω πλευρώ του αρχηγού τους βάλλοντας έναντι όσων επικαλούνται την ιδεολογία του αριστερού κομματιού και της βάσης και αμφισβητούν τη διαδικασία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα.
Η κόντρα είναι παλαιά και συνεχίζεται όσο οι τάσεις παίρνουν θέσεις μάχης στο πλαίσιο μιας εσωκομματικής επικράτησης παλαιών και νέων στελεχών στην οποία έχουν ενταχθεί πλέον και οι εκ των γεφυροποιών προερχόμενοι της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Το θέμα όμως λαμβάνει περαιτέρω διαστάσεις. Ο Ευ. Τσακαλώτος απέφυγε να εμπλακεί ενώ sites συνδεδεμένα με την λεγόμενη Ομπρέλα όπου συμμετέχουν και οι 53+ δεν είχαν καν αναφορές στην υπόθεση Παππά. Βέβαια οι δύο άνδρες, ο πρώην (επί ΣΥΡΙΖΑ) τσάρος της οικονομίας ουδέποτε είχε καλές σχέσεις με τον Ν. Παππά.
Μάλιστα κατ' επανάληψη στη διάρκεια της διακυβέρνησης οι κόντρες ήταν έντονες με τον Ευ. Τσακαλώτο να αποδίδει στον Ν. Παππά διαρροές και δημοσιεύματα σε βάρος του αλλά και την μετέπειτα προσπάθεια να χρεωθεί στον ίδιο η ήττα των εκλογών του 2019 εξ αιτίας της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε και της αφαίμαξης κυρίως της μεσαίας τάξης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ενεφανίσθη ως ο υπεύθυνος για αυτή την πολιτική ως να μην υπήρξε ποτέ έγκριση από τον Πρωθυπουργό προκαλώντας αντιδράσεις.
Όμως ο Ευ. Τσακαλώτος ακόμη και το 2017 είχε σπεύσει να αδειάσει τον Ν. Παππά αναφορικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και την διαδικασία που ακολούθησε εκτιμώντας ότι εξέθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Μάλιστα αυτή τη θέση φέρεται να την έχει εκφράσει και κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος χωρίς αυτό να διαψευστεί. Ομως συνολικά για τους χειρισμούς του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του πρώην υπουργού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και το καλοκαίρι του 2020 όταν άρχισαν οι καταγγελίες σε βάρος του Νίκου Παππά, πρώτα από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος αποκάλυψε συνομιλίες στις οποίες ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται να αναφέρεται στο Μέγαρο Μαξίμου ως μαγαζί, και μετά από τον Χρ. Καλογρίτσα για την προσπάθεια να εμφανιστεί ως μπροστινός για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, είχε πάρει αποστάσεις. Και βρέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο να απομακρύνεται αυτός από τη θέση του τομέαρχη – επόπτη των Οικονομικών θεμάτων.
Από την πλευρά του και ο Πάνος Σκουρλέτης δεν διατηρεί ιδανικές σχέσεις. Οι κόντρες γνωστές από την περίοδο που διετέλεσε γραμματέας του κόμματος δεχόμενος επιθέσεις που συνεχίστηκαν μετά την ήττα του Ιουλίου του 2019 την οποία επιχείρησαν πρόσωπα προσκείμενα στον πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του Τσίπρα να χρεώσουν στον ίδιο.
Η δικαιολογία ότι ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέλαβε παρεμβάσεις και τοποθετήσεις δεν δείχνει ικανή να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Πολύ δε περισσότερο όταν δύο παλαιά κομματικά στελέχη άφησαν αυτό το έργο στον Γιάννη Ραγκούση που εμφανίσθηκε βασιλικότερος του βασιλέως...
Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εντάξει όλο το σύστημα στο πλευρό του Νίκου Παππά ως πρώτη εικόνα και ανεξαρτήτως της εξέλιξης της ψηφοφορίας έχει πέσει από την αρχή στο κενό. Διότι ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν προκειμένου να μη χρεωθούν ότι παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης αλλά και για να μην δώσουν λαβή σε σχόλια όπως αυτά των Κουρουμπλή, Σπίρτζη κατά του Π. Σκουρλέτη.
Πάντως ανάλογη θέση για τον Νίκο Παππά έχουν και άλλοι. Αρκεί να σημειωθεί πως πρόσφατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκαν στο χώρο των προεδρικών αποσχίστηκαν και δημιούργησαν νέα τάση με αφορμή ακριβώς τις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται ο πρώην υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις κινήσεις του Αλέξης Τσίπρα αλλά και το «καρότο» των επικείμενων εκλογών που θα προκληθούν από την «αγανάκτηση» και την «δημοκρατική αντίδραση των πολιτών» η κατάσταση στην Κουμουνδούρου παραμένει έκρυθμη και δύσκολα αλλάζει με εντολές περί «συστράτευσης» αλλά και «ταύτισης» με τον στενό του συνεργάτη...