Οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων με τον υπουργό Οικονομικών να ανακοινώνει πριν από λίγο ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα με την υποβολή να μπορεί να γίνει ακόμη και μέχρι τέλος Αυγούστου. Και φέτος θα υπάρχει έκπτωση φόρου για όσους πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ -και μάλιστα μεγαλύτερη από πέρυσι καθώς θα φτάνει στο 3%- ενώ ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε έως και 8 μηνιαίες δόσεις όπως ακριβώς και πέρυσι. Απαλλαγή από τα τεκμήρια, θα υπάρξει υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει ο φορολογούμενος να είναι πληττόμενος (θα προβλέπεται σχετική ένδειξη στην φορολογική δήλωση) και να μην έχει φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων για τουλάχιστον μια από τις δύο προηγούμενες χρονιές.
Για την φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα ισχύσουν επομένως τα εξής, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πριν από λίγο στο OPEN o υπουργός Οικονομικών:
- Η διαδικασία υποβολής θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα
- Θα δοθεί χρονικό περιθώριο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως και το τέλος Αυγούστου.
- Όσοι υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος Ιουλίου, θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις: από το τέλος Ιουλίου του 2021 έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.
- Όσοι υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος Ιουλίου, θα τους δοθεί η δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος με έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.
- Όσοι υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις, από το τέλος Αυγούστου του 2021 έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Ωστόσο, η πρώτη δόση, θα είναι διπλή. Έτσι, αν σε κάποιον χρεωθεί ποσό 800 ευρώ με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέσα στον Αύγουστο, θα πρέπει να καταβληθούν 200 ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου και από 100 ευρώ για όλο το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.
- Θα υπάρξει απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να θεωρείται πληττόμενος δηλαδή να ανήκει σε μια από τις τέσσερις ακόλουθες κατηγορίες:
- ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με πληττόμενο ΚΑΔ
- εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής
- εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Συνεργασία και
- ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει τμήμα του ενοικίου τους λόγω της υποχρεωτικού κουρέματος.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι ακόμη και αν ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, να μην έχουν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων για τουλάχιστον μια από τις δύο προηγούμενες χρονιές.
Υπάρχουν και δύο θέματα σε εκκρεμότητα: Το πρώτο αφορά στο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος για όσους δεν έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους μέσα στο 2020. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία, το 80% των πολιτών δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ωστόσο, για το 20% των πολιτών φαίνεται να υπάρχει ζήτημα και οι αποφάσεις για το αν θα τους επιβληθεί πρόστιμο ή όχι θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Το δεύτερο θέμα σε εκκρεμότητα αφορά στη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων. Εκκρεμεί να αποφασιστεί αν θα υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση για τους 1,2 εκατομμύρια εμπλεκόμενους ή αν τα αναδρομικά που δόθηκαν μέσα στο 2020 ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, θα φορολογηθούν στο έτος απόκτησής τους δηλαδή στο 2015 και στο 2016.