«Οι απειλές της υπ. Εσωτερικών εναντίον της Ελλάδας δεν εκφράζουν την αυστριακή κυβέρνηση»

«Οι απειλές της υπ. Εσωτερικών εναντίον της Ελλάδας δεν εκφράζουν την αυστριακή κυβέρνηση»

Τις απειλές που εκτοξεύει τα τελευταία εικοσιτετράωρα εναντίον της Ελλάδας, για αποπομπή της από τη Ζώνη του Σένγκεν, η υπουργός Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner του συγκυβερνώντος στην Αυστρία, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, καταδικάζει εμμέσως πλην σαφώς ο Αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας Josef Ostermayer του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ο υπουργός Καγκελαρίας επέκρινε ούτε λίγο ούτε πολύ ως παράλογες τις απειλές της κ. Mikl-Leitner, τονίζοντας πως αντί να γίνονται τέτοιες δηλώσεις πολύ σημαντικότερη είναι μία συνεργασία με την Ελλάδα και πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι είναι δυνατός ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν.

Θα ήμουν ευτυχής εάν ήταν δυνατόν να υπάρχει πάντα μία προσυνεννόηση πριν από δηλώσεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι πάντα έτσι και κατόπιν πρέπει να βρίσκονται λύσεις ή να γίνονται αποσαφηνίσεις, επισήμανε ο υπουργός Καγκελαρίας, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει η αυστριακή κυβέρνηση να εκφράζει μία ενιαία άποψη.

Ως προς το πώς επηρεάζουν τους ψηφοφόρους τέτοιες τοποθετήσεις (όπως της υπουργού Εσωτερικών), ο κ. Ostermayer παρατήρησε, στη συνέντευξή του, ότι δεν έκανε εκείνος τη δήλωση και θα ήταν καλύτερα το ερώτημα αυτό να τεθεί στην υπουργό Εσωτερικών, στην οποία, όπως πρόσθεσε, ο ίδιος «δύσκολα μπορεί να απαγορεύσει να λέει οτιδήποτε».

Αναφερόμενος στον αριθμό των προσφύγων στους οποίους μελλοντικά η Αυστρία θα χορηγεί άσυλο, που μέσα στο 2016 θα ανέλθει σε 37.500, ο Αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας και στενότερος συνεργάτης του ομοσπονδιακού καγκελάριου Werner Faymann, τόνισε πως εάν τα μέτρα εκτός Αυστρίας - όπως η βοήθεια προς τη Συρία, η συνεργασία με την Τουρκία και τα Hotspots - λειτουργήσουν, τότε δεν θα χρειαστεί καν να απορριφθεί ο «37.501ος» αιτών άσυλο στα αυστριακά σύνορα. 

Οι απειλές της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών για αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και την έμμεση έως σαφή κριτική από μία σειρά πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ, αντίθετα, τις θέσεις της υποστήριξε χθες με έμφαση ο προερχόμενος, επίσης, από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kurz.

Είναι "νόμιμη" αυτή η απειλή αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, διατεινόταν ο υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας σίγουρος πως δεν λειτουργεί η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαικής Ενωσης στην Ελλάδα και ο ίδιος εκτιμά πως η πίεση προς την Ελλάδα θα αυξηθεί.

Οι απειλές που εκτοξεύει εδώ και εβδομάδες εναντίον της Ελλάδας, όχι μόνον η υπουργός Εσωτερικών αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, δεν είναι τυχαίες, αλλά, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, συνδέονται με μικροκομματική σκοπιμότητα λόγω της καθοδικής πορείας του Λαϊκού Κόμματος και ενόψει των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου, για τις οποίες ο υποψήφιος του κόμματος θέτει στο επίκεντρο του προεκλογικού του αγώνα την προσφυγική κρίση. 

Υποψήφιος είναι ο συγκαταλεγόμενος στον σκληρό κομματικό πυρήνα, πρώην πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Andreas Khol, ο οποίος και θεωρείται αρχιτέκτονας της συγκυβέρνησης του κόμματός του με την Ακροδεξιά του διαβόητου Jorg Haider την περίοδο 2000-2006.

Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, το οποίο εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα, είχε αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, ακόμη έως και σε ποσοστό 30% κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τόσο στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο, όσο και στο ομόσπονδο κρατίδιο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ