Κρίσιμη για την μάχη ανάσχεσης της πανδημίας είναι η πορεία μετάδοσης του ιού στην Αττική, όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Αν τα μέτρα αποδώσουν, το σύστημα υγείας του λεκανοπεδίου, έχει πιθανότητες να αντέξει. Διαφορετικά, τυχόν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων θα θέσει στο «κόκκινο» συνολικά τις αντοχές του ΕΣΥ.
Στην παρούσα φάση, οι εντατικές στο Λεκανοπέδιο έχουν ένα περιθώριο πληρότητας της τάξης του 22%, επισημαίνει στο liberal.gr η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη. "Περιμένουμε μέχρι το Σάββατο (21 Νοεμβρίου) να δούμε αν θα υπάρξει σταθεροποίηση, ώστε σταδιακά να έρθει και η μείωση των περιστατικών. Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε θα υπάρξει παράταση στο απαγορευτικό", επισημαίνει. Τόσο η ίδια, όσο και το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού γνωρίζουν ότι η μάχη της Αττικής θα κρίνει και την πορεία ανάσχεσης της νόσου πανελλαδικά.
Σε αυτή την φάση πάντως περιστατικά non Covid μεταφέρονται από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικά. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργο Ελευθερίου, "ήδη και στην Αττική, περιστατικά μεταφέρονται σε κλίνες του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να γίνεται αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από περιστατικά άλλων ασθενειών, για να υπάρχει επάρκεια κλινών για ασθενείς με COVID στα κρατικά νοσοκομεία. Για το λόγο αυτό, έχει υπογραφεί σύμβαση των ιδιωτικών κλινικών με το υπουργείο Υγείας, με αποζημίωση αυξημένη (κατά έναν πολλαπλασιαστή 2,08) επειδή τα προβλεπόμενα νοσήλια δεν καλύπτουν αποζημίωση των γιατρών.
Εάν πάντως συνεχιστεί η ίδια ροή ασθενών στο σύστημα υγείας, επισημαίνει ο κ. Ελευθρίου, τότε το σύστημα υγείας θα έχει σοβαρό πρόβλημα αντοχής μέχρι να έρθει ο Δεκέμβριος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άρση του lockdown.
Στα νοσοκομεία
Στην ίδια κατεύθυνση, ο πνευμονολόγος, επιμελητής Α΄ του "Σωτηρία" Γιώργος Χειλάς, επισημαίνει ότι "η κατάσταση είναι ήδη οριακή. Αν δεν υπάρξει κάμψη αυτή την εβδομάδα και την ερχόμενη, τότε θα χρειαστούν και άλλες κλίνες. Στην Β. Ελλάδα η πίεση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Αν τα μέτρα αποδώσουν, μπορεί να μην χρειαστεί επιπλέον υποστήριξη. Διαφορετικά θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και κυρίως σε κλίνες προ ΜΕΘ.
«Ήδη στο "Σωτηρία" είμαστε στο όριο. Προσπαθούμε να βρούμε κρεβάτια για τις εφημερίες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε κάν σταθεροποίηση. Πρέπει όμως να προσέξουμε, γιατί μετά τις αυξημένες νοσηλείες, ακολουθούν και τα κρίσιμα περιστατικά με τις διασωληνώσεις, οπότε η χρήση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι αναπόφευκτη», αναφέρει ο κ. Χειλάς.
Ο συντονιστής της ΜΕΘ του Τζανείου, Θανάσης Πρεκατές, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και η κάλυψη περιστατικών COVID και από τον ιδιωτικό τομέα, στην περίπτωση που δεν κρατηθούν χαμηλά τα ποσοστά νοσηλευομένων ασθενών. "Το μυστικό για να αντέξουν οι εντατικές, είναι η καλή διαχείριση των ασθενών από τις απλές κλίνες", σημειώνει ο κ. Πρεκατές, "γιατί αλλιώς οι κλίνες εντατικής δεν θα φτάσουν". Γι΄ αυτό, προτείνει να δημιουργηθούν 1-3 κλινικές covid στα νοσοκομεία, με τις ανάλογες προσλήψεις παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων, εντατικολόγων και βοηθητικού προσωπικού. Οι κλινικές COVID, αν δουλέψουν σωστά και γρήγορα, θα αποσυμφορήσουν τις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον ειδικό της φυσιολογίας του αναπνευστικού Tobin, η διασωλήνωση πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει βαριά κλινική εικόνα ή πολυοραγανική ανεπάρκεια. Αυτό όμως απαιτεί στελέχωση των απλών θαλάμων με ειδικούς λοιμωξιολόγους, που έχουν εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Παράλληλα προτείνει την αξιοποίηση γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα νοσοκομεία, καθώς και τη χρήση διαφόρων αναπνευστικών μηχανημάτων που δεν απαιτούν περιβάλλον μονάδας εντατικής, για τη βοήθεια των ασθενών που βρίσκονται σε απλές κλίνες.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Αντίθετα, ο καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής, επισημαίνει ότι "την ώρα που τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό δοκιμάζονται, τώρα είναι η ώρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας η οποία θα πρέπει να αναλάβει την υποδοχή όλων των κλήσεων ασθενών με συμπτώματα ή ύποπτα σημεία λοίμωξης. Η ανάπτυξη μιας τηλεφωνικής γραμμής σε επίπεδο περιφέρειας ή νομού (για τους νομούς με μεγάλα αστικά κέντρα) είναι υψηλής προτεραιότητας.
Χρειάζεται επίσης να διενεργείται άμεσος διαγνωστικός έλεγχος αυτών των περιπτώσεων με rapid test ή και μοριακό από όλες τις δομές ΠΦΥ σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
Η παρακολούθηση όλων των ασθενών με επιβεβαιωμένο test και ήπια συμπτώματα μπορεί να γίνεται στο σπίτι, από απόσταση ή με επίσκεψη κατά περίπτωση.
Επαναλαμβανόμενες επιδημιολογικές μελέτες απαιτούνται για διαπίστωση της έκτασης της επιδημίας στον πληθυσμό και σχεδιασμός με τοπικούς και κοινωνικούς φορείς της υποστήριξης οικογενειών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας".
Αντίστοιχα, ο Βαγγέλης Φραγκούλης, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιαγγειακής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επεσήμανε ότι "τώρα είναι η ώρα να ενεργοποιηθεί το δυναμικό της ΠΦΥ, με αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών στην ιχνηλάτηση των περιστατικών, την παρακολούθηση, την τηλεσυμβουλευτική και την παραπομπή στα νοσοκομεία, αν οι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία".