Πέρα από τις τεχνολογικές εφαρμογές, μια «έξυπνη» πόλη απαιτεί σωστό σχεδιασμό από πλευράς της δημοτικής αρχής αλλά και αναπλάσεις περιοχών όπου αυτό είναι απαραίτητο. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του πάνελ με τίτλο «Σχεδιάζοντας υποδομές για Αστικές Αναπλάσεις Μεγάλης Κλίμακας σε έξυπνες πόλεις», στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών.
Η κ. Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της Mytilineos αναφέρθηκε σε τεχνολογικές εφαρμογές της «έξυπνης» πόλης, όπως η έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, πρόσβαση σε δίκτυα wi-fi, δίκτυα 5G που θα διασυνδέονται με το IoT και θα έχουν συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως η διαχείριση κυκλοφορίας. Ακόμη, αναφέρθηκε στη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Εφαρμογές για έξυπνες πόλεις πρόσθεσε μπορεί «να υπάρξουν και στις κατοικίες, όπως έξυπνες συσκευές, έξυπνοι μετρητές μπαταρίες inverters, κλπ. Είναι ανεξάντλητες οι δυνατότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά
Αναφερόμενος ο Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών & Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Δήμου Αθηναίων στα προγράμματα υποδομών και ανάπλασης τόνισε το παράδειγμα της διπλής ανάπλασης Βοτανικού - Λ. Αλεξάνδρας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι στο συγκεκριμένο έργο ο Παναθηναϊκός χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για την αναβάθμιση δύο περιοχών που απέχουν περί τα δύο χιλιόμετρα από την Ομόνοια έκαστη. Μεγάλο βάρος στο έργο αυτό θα δοθεί στην αναβάθμιση της υποβαθμισμένης περιοχής του Βοτανικού.
Ακόμα, αναφέρθηκε σε έργα που καθυστερούσαν για πολλά χρόνια, όπως για παράδειγμα σχολεία προσβάσιμα με ράμπες ΑΜΕΑ.
Το έργο αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη σε 250 σχολικά κτίρια, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνο από άλλα projects. Ο Θεόδωρος Γαβριηλίδης, Chief Investment Officer της Lamda Development αναφέρθηκε στο μεγάλο project του Ελληνικού και στο πώς θα ενσωματωθούν τόσο στο οικιστικό κομμάτι, όσο και στο επιχειρηματικό ή τουριστικό οι τεχνολογίες της έξυπνης πόλης και με τι τρόπο θα συμβάλουν στην καθημερινότητα, από τις διάφορες καθημερινές εργασίες ως τη διασκέδαση.
Δεν αρκεί μόνο η τεχνολογία
Ο Χρόνης Ακριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑ ΑΕ τόνισε ότι δεν αρκούν μόνο οι τεχνολογίες για να κάνουν μια πόλη «έξυπνη». «Οι έξυπνες πόλεις πρέπει να έχουν έξυπνους πολίτες, και έξυπνες αρχές, εκτός όλων των άλλων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη αναφέρθηκε και στα έργα που προγραμματίζονται στον Δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για ενεργειακά έργα που στόχο έχουν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων αλλά και να εξοικονομούν ενέργεια.
Ακόμη αναφέρθηκε στο project που αφορά την ανακατασκευή των προσόψεων κτιρίων του Δήμου, ιδιωτικών και διατηρητέων αλλά και σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει σχεδιασμός για αναδιαμόρφωση και ανάπλαση ιδιωτικών κατοικιών, κτιρίων με κοινωνική λειτουργία, τουριστικές κατοικίες κλπ.
Ο Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος Tuv Hellas, τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα προβλήματα στις μεγάλες πόλεις ξεκίνησαν λόγω της συσσώρευσης πληθυσμού. Πρέπει λοιπόν να μπει μια τάξη ξεκινώντας από τα πιο απλά πράγματα για να φτάσουμε στις τεχνολογικές εφαρμογές.
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τα κτίρια πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η σωστή διαχείριση των κτιρίων στον τομέα της αναβάθμισης και της εξοικονόμησης ενέργειας. Όταν οι υποδομές μπουν σε ένα σωστό δρόμο υπάρχει και το περιθώριο και για internet of things και wifi εφαρμογές που κάνουν την καθημερινότητα ευκολότερη.