Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Από τον Ιανουάριο του 2016 προβλέπεται να λειτουργήσουν δύο μηχανισμοί, που αφορούν στη θερμική παραγωγή ενέργειας και προορίζονται προσωρινά να καλύψουν ζητήματα ευστάθειας και ομαλού εφοδιασμού του Συστήματος, έως την προσαρμογή της αγοράς στο target model. Πρόκειται για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) και το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ).
Ήδη, η απόφαση για το ΜΑΜΚ οδεύει προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, ενώ προχθές η ΡΑΕ έδωσε σε σύντομη διαβούλευση (έως την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου) την τροποποίηση του Εγχειριδίου Εκκαθάρισης του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, με άλλα λόγια, τον τρόπο που θα εφαρμοσθεί. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ έχει προχωρήσει όλες τις διαδικασίες και τις αναγκαίες μεταβολές για την προσαρμογή των συστημάτων, ώστε από τον Ιανουάριο του 2016 να εισαχθεί η αποζημίωση για το μεταβλητό κόστος μονάδων, που θα καλούνται από το Διαχειριστή να καλύψουν επί ζημία έκτακτες συνθήκες του Συστήματος.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα ΑΔΙ, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν (DG Comp) όλες οι βασικές ρυθμίσεις κι αυτό που απομένει είναι υποδεέστερες λεπτομέρειες. Εκτιμάται ότι ως το τέλος του έτους θα έχει δώσει επίσημα το «πράσινο φως» η Επιτροπή, ώστε να τρέξουν και οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, για να εφαρμοσθεί και ο μηχανισμός αυτός από τον Ιανουάριο. Θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα 10-12 μηνών, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από την προετοιμασία του μόνιμου μηχανισμού, που προβλέπεται να εισαχθεί το αργότερο από 1/1/2017.
Στόχος της ΡΑΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, είναι ο μόνιμος μηχανισμός να σχεδιασθεί με τρόπο ώστε να καλύπτει τον ομαλό εφοδιασμό της χώρας σε ορίζοντα 5ετίας και μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, στο πρότυπο ευρωπαϊκών ανάλογων ρυθμίσεων. Κι αυτό το σχέδιο το έχει αποδεχθεί η Κομισιόν και σε αυτή τη φάση καταρτίζεται το περιεχόμενο του, με την κορύφωση των ζυμώσεων μεταξύ ΡΑΕ και των αρμόδιων θεσμικών κοινοτικών οργάνων να ολοκληρώνονται στο επόμενο δίμηνο.
Εκτίμηση της ΡΑΕ είναι ότι η οργάνωση των αγορών ενέργειας, όπως προσδιορίζονται μέσα από το target model, δεν επαρκούν για την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Με αυτό το σκεπτικό, ο Ρυθμιστής προσανατολίζεται σε ένα «πάντρεμα» του μόνιμου μηχανισμού για τα ΑΔΙ με το target model. Επί του παρόντος, ωστόσο, αυτό παραμένει σχέδιο επί χάρτου, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί προς την Κομισιόν συγκεκριμένη πρόταση.
Σε κάθε περίπτωση, τα προσωρινά ΑΔΙ αναμένονται με έκδηλο ενδιαφέρον από την αγορά και δη, τους ανεξάρτητους παραγωγούς, οι οποίοι τα στερήθηκαν για όλο το 2015, μετά το βέτο της Κομισιόν για αναδρομικότητα του μέτρου.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, το σύνολο των ανεξάρτητων παραγωγών να παρουσιάσουν σωρευτικά ζημίες 100 εκατ. ευρώ για το 2015, με ορισμένες εταιρίες, μάλιστα, να έχουν αναγκασθεί να προχωρήσουν και σε αναδιάρθρωση δανεισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον περιορισμό της ρευστότητας τους. Όπως είπαν, ειδικότερα, πηγές των ανεξάρτητων παραγωγών στο liberal.gr, στην περίπτωση που δεν εφαρμοσθούν τα προσωρινά ΑΔΙ, δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και κλείσιμο μονάδων, κάτι το οποίο, όπως τονίσθηκε, θα κριθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2016.