Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ θα αναλάβει ρόλο συμβούλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αφγανικό πόλεμο, ανήγγειλε ο επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εν πτήσει προς το Πακιστάν, όπου σκοπεύει να συζητήσει τον ρόλο του Ισλαμαμπάντ στην προσπάθεια να τερματιστεί η σύρραξη αυτή.
«Ο πρέσβης Χαλιλζάντ θα ενταχθεί στην ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να μας βοηθήσει στην προσπάθεια συμφιλίωσης (...) θα γίνει ο υπεύθυνος της ομάδας που δρα για την επίτευξη αυτού του σκοπού», δήλωσε ο Πομπέο στο pool των δημοσιογράφων που συνταξίδευαν μαζί του.
Ο πρώην αστέρας του κρίκετ Ιμράν Χαν και το κόμμα του κέρδισαν τις εκλογές που διεξήχθησαν στο Πακιστάν την 25η Ιουλίου.
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναστέλλεται η χορήγηση βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν διότι το Ισλαμαμπάντ δεν αναλαμβάνει αποφασιστική δράση εναντίον των εξτρεμιστών.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την κυβέρνηση του Πακιστάν ότι προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους αντάρτες που συνεχίζουν τον πόλεμο, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί 17 χρόνια, στο γειτονικό Αφγανιστάν — κατηγορία που το Ισλαμαμπάντ αρνείται.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το Πακιστάν να λάβει τελικά τη βοήθεια αν αλλάξει συμπεριφορά. Η στάση της Ουάσινγκτον προκαλεί οργή στο Ισλαμαμπάντ.
Ο Πομπέο θα επιμείνει στις συναντήσεις που έχει στο Ισλαμαμπάντ πως το Πακιστάν πρέπει να βοηθήσει να τερματιστεί η αφγανική σύρραξη.
«Ο λόγος αυτού του ταξιδιού είναι να διατυπωθεί με σαφήνεια τι περιμένουμε, τι μπορούν να κάνουν (οι πακιστανοί ηγέτες), να μάθουμε ποια πράγματα περιμένουν εκείνοι από εμάς, και να δούμε αν μπορέσουμε να βρούμε έναν κοινό δρόμο για να προχωρήσουμε μπροστά».
Ο Τραμπ δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου στην προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η αμερικανική εμπλοκή στον οποίο διαρκεί πλέον 17 χρόνια. Η Ουάσινγκτον μάλιστα λέει ότι θα «υποστήριζε» μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης που θα προέκυπτε από μια συμφωνία ειρήνης στο Αφγανιστάν, ακόμα και με τη συμμετοχή κάποιων Ταλιμπάν, αλλά η ολοένα εντεινόμενη δράση των ισλαμιστών ανταρτών εγείρει πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν.
Ο αναγγελθείς διορισμός του Χαλιλζάντ προφανώς αποσκοπεί να στείλει το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Σύμβουλος ή αξιωματούχος επί των ημερών τεσσάρων αμερικανικών κυβερνήσεων, ο αμερικανός διπλωμάτης αφγανικής καταγωγής γνωρίζει άπταιστα τις βασικές γλώσσες που ομιλούνται στο Αφγανιστάν, τον πολιτισμό της χώρας, πρόσωπα και πράγματα. Ο Χαλιλζάντ ανήκει άλλωστε στη φυλή των Παστούν.
Σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους, ο Χαλιλζάντ διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον σχεδιασμό της αμερικανικής εισβολής μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι οποίες αποδόθηκαν στην Αλ Κάιντα, που χρησιμοποιούσε τη χώρα ως ορμητήριο. Η εισβολή ανέτρεψε το καθεστώς των Ταλιμπάν, που κυβέρνησε το Αφγανιστάν για πέντε χρόνια, μετά το 1996.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ