Ο Τσίπρας ξορκίζει τις εκλογές, στηρίζει Παππά με αποστάσεις λόγω... αντιδράσεων

Ο Τσίπρας ξορκίζει τις εκλογές, στηρίζει Παππά με αποστάσεις λόγω... αντιδράσεων

Την ώρα που καλεί τους πολίτες να βγουν στο πεζοδρόμιο ώστε να φύγει η κυβέρνηση «μια ώρα αρχύτερα» ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι «θα ήταν πολύ μεγάλη ύβρις και πολύ μεγάλο ρίσκο για οποιαδήποτε κυβέρνηση» το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Παράλληλα εμφανίζεται να επιχειρεί να τηρήσει προσωπική έστω και μικρή απόσταση από τον Νίκο Παππά σημειώνοντας πως «σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα»

Ο Αλέξης Τσίπρας σε διαδικτυακή του συνέντευξη του στο Newsbomb, αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης επαναλαμβάντας πως η κυβέρνηση σχεδιάσει μέσω αυτού να στηρίξει τους ισχυρούς σε βάρος των υπολοίπων. Παράλληλα εμφανίσθηκε να υποστηρίζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφορικά με τα όσα είχε πει για τη μεσαία τάξη και την υπέρμετρη φορολόγηση επί ΣΥΡΙΖΑ όταν και είχε κάνει λόγο για ταξική.

Μάλιστα, επεσήμανε πως ήταν λάθος αλλά παρεξηγήθηκε, παράλληλα σημειώνοντας πως «στην Ελλάδα αισθάνεται μεσαία τάξη ακόμα και ο εργαζόμενος που ζει με το μεροκάματο».

Από εκεί και πέρα εμφανίσθηκε να ξορκίζει τις εκλογές δηλώνοντας πως αυτές αν γίνουν πρόωρα θα αποτελέσουν «ύβρη», ενώ ταυτόχρονα διέψευσε και τα σενάρια που ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί. Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα το 2022 να είναι μια χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα εκτιμώντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα θελήσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού του σχεδιασμού που είναι εξυπηρέτηση κάποιων συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων»

Με λίγα λόγια εμφανίσθηκε να θεωρεί πως δεν τίθεται θέμα εκλογών το 2021 αλλά ούτε και το 2022…

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του στις συνεργασίες με άλλα κόμματα. Ενώ δήλωσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική θα είναι πρώτο κόμμα τότε ο μέσος ψηφοφόρος θα γνωρίζει, ότι αυτές «δεν θα χαθούν, δεν θα είναι άγονες και δεν θα πάμε σε δεύτερη κάλπη» έκανε λόγο για συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που «αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές».

Ως προς το ΚΙΝΑΛ και τις εξελίξεις εν όψει των εσωκομματικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα του οποίου επικρίνει δημοσκοπικές εταιρείες πως επιχειρούν παρέμβαση, ο ίδιος αναφέρθηκε στον Ανδρέα Λοβέρδο λέγοντας μάλιστα ότι «έχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και το εκπέμπει. Μιλώ για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να γίνει ένας δορυφόρος της ΝΔ». «Αν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος αυτό το επικροτήσουν, θα είναι μια διαφορετική προοπτική», είπε χαρακτηριστικά παρεμβαίνοντας άμεσα στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ.

Για Παππά και προανακριτική

Έμφαση στο θέμα με την προανακριτική για τον Νίκο Παππά έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας προκαλώντας ερωτήματα με τα όσα είπε. Χαρακτηρίζοντας την διαδικασία ως φιάσκο αλλά έχοντας διαπιστώσει την εσωκομματική γκρίνια για την ευθεία στήριξή του επιχείρησε να τηρήσει μια μικρή απόσταση λέγοντας πως «σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα. Αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι», προσθέτοντας πως «για καθέναν από μας, η πολιτική διαδρομή δε σημαίνει έναν συγκεκριμένο ρόλο και μια συγκεκριμένη θέση».

Η στάση αυτή του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει θέσει ανοιχτά θέμα στήριξης του στενού του συνεργάτη συνολικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει κατ επανάληψη θέσει θέμα «κοινωνικών αντιδράσεων» προκειμένου να επαναφέρει την κινηματική λογική στο κόμμα ως μορφή πίεσης φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να ζητεί αναστολή της λειτουργίας της Βουλή με πρόσχημα την πανδημία, προκαλεί ερωτήματα αλλά ουσιαστικά οφείλεται στην κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα.

Κορυφαία και μη στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους για την στάση αυτή και στέλνουν σαφή μηνύματα στον αρχηγό τους για το γεγονός πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η εικόνα που δημιουργείται από όσα έχουν γίνει γνωστά είναι αρνητική.

Πάντως συνέχισε τη στήριξη σημειώνοντας ότι «Δεν ξέρω για τι ακριβώς κατηγορείται ο κ. Παππάς. Κατηγορείται γιατί θέλησε να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ Channel; Από ποιους; Από αυτούς οι οποίοι έχουν φτιάξει το ΣΥΣΤΗΜΑ Channel εδώ και τόσα χρόνια και έχουν 6 κανάλια και λένε τα ίδια και τα ίδια και ο ελληνικός λαός ενημερώνεται πλημμελώς;»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να βάλουν το χέρι στην τσέπη» κατέληξε σημειώνοντας πως «Νομίζω λοιπόν ότι ο κ. Παππάς αυτή τη στιγμή περνά μια περιπέτεια πολιτική, κυρίως διότι αυτό δε θα του το συγχωρήσουν κάποιοι».

Τι θα κάνει αν χάσει τις εκλογές

«Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε» ήταν η απάντησή του στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές τίθεται θέμα να μην παραμείνει στη θέση του.

Μια απάντηση που δείχνει ότι δεν προτίθεται ακόμη και στην περίπτωση τρίτης εκλογικής ήττας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει εύκολα τη θέση του δεδομένου πως έκανε λόγο για αποφάσεις συνεδρίων δείχνοντας ουσιαστικά πως θα κληθούν να τοποθετηθούν οι σύνεδροι το μεγαλύτερο μέρος των οποίων τυγχάνουν υπό τον έλεγχο του συστήματος της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.