Ο Τσίπρας «γιορτάζει» με 35ωρα και κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ
Eπέτειος δημοψηφίσματος

Ο Τσίπρας «γιορτάζει» με 35ωρα και κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ

Τον Μάιο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας έθετε θέμα επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Το συμπεριέλαβε ως δέσμευση στο γνωστό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης όπου είχε υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες προαναγγέλλοντας νταούλια που θα χτυπά η εκκολαπτόμενη τότε κυβέρνησή του και θα χορεύουν οι αγορές. Μια ημέρα μετά την επέτειο του δημοψηφίσματος που έφερε στη χώρα ένα τρίτο Μνημόνιο ετοιμάζεται να εξαγγείλει 35ωρη εργασία, και αυξήσεις στους μισθούς με τα 751 ευρώ να πέφτουν εκ νέου στο τραπέζι της πλειοδοσίας.

Τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δημοσιεύονται σε φίλα προσκείμενα Μέσα Ενημέρωσης αυτό που θα κυριαρχήσει είναι οι νέες υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για 35ωρη εργασία χωρίς μειώσεις σε μισθούς αλλά σε αυξήσεις και κυρίως στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αν όντως επαληθευθούν τα δημοσιεύματα θα πρόκειται αν μη τι άλλο για ένα μοναδικό deja vu για την ελληνική κοινωνία και τους ψηφοφόρους.

Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η νέα πλειοδοτικής μορφής υπόσχεση έρχεται ουσιαστικά στην επέτειο της εξαγγελίας από τον Αλέξη Τσίπρα για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος που:

  • Κόστισε στη χώρα το λιγότερο πενήντα δισ. ευρώ αν και ακόμη και ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκτοξεύσει το κόστος σε πάνω από 100 δισ. ευρώ.
     
  • ​​​​​​​ Έκλεισε τις τράπεζες.
     
  • ​​​​​​​Έφερε capital controls τα οποία έληξαν οριστικά τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2019 (μετά τις εθνικές εκλογές).
    ​​​​​​​
  • Έφερε ένα τρίτο σκληρό και αχρείαστο μνημόνιο που βύθισε τη χώρα σε έναν μακρύ κύκλο εσωστρέφειας μέσα από τους χειρισμούς της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Να βάλουμε τέλος στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια» έγραφε στις 22 Μαΐου του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει «επαναφέροντας τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ για όλους».

Το επανέλαβε και τον Σεπτέμβριο του 2014 από τη Θεσσαλονίκη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόταν να σκίσει τα μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο, να επαναφέρει τα μνημόνια, να μειώσει τις ώρες εργασίας και να αλλάξει την Ευρώπη συνολικά.

Έλεγε τότε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (ήταν η τελευταία φορά που συνάντηση εκπροσώπους της ΓΣΕΕ) ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει άμεσα στα 751 ευρώ καθώς και ότι θα αλλάξουν όλες οι δυσμενείς εργασιακές αλλαγές που είχαν φέρει τα δύο πρώτα μνημόνια.

Το είχε εξαγγείλει όμως και επισήμως από το βήμα της ΔΕΘ εκείνη την χρονιά για να περάσουν 5 χρόνια να έρθει η προεκλογική χρονιά που ήταν το 2019 και να εξαγγείλει τον Ιανουάριο του συγκεκριμένου έτους αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, χαρακτηρίζοντάς την και ως «ιστορική».

Το γεγονός πως επανέρχεται με την ίδια ρητορική δείχνει την αδυναμία του κόμματος να προχωρήσει σε έναν σοβαρό προγραμματικό λόγο αλλά και την βιασύνη να προλάβει την πανελλαδική συνδιάσκεψη μέσα που ξεκινά στις 2 Ιουλίου σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις και κυρίως τις εσωκομματικές διαμάχες και γκρίνιες.