Ο τρίτος θερμότερος Ιούνιος στην ιστορία - Σχεδόν η μισή έκταση της ΕΕ σε κίνδυνο ξηρασίας

Ο τρίτος θερμότερος Ιούνιος στην ιστορία - Σχεδόν η μισή έκταση της ΕΕ σε κίνδυνο ξηρασίας

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τον Ιούνιο του 2022 ήταν περίπου 0,32ºC υψηλότερη από τον μέσο όρο 1991-2020, γεγονός που τον καθιστά τον 3ο θερμότερο Ιούνιο στην ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία από την υπηρεσία Copernicus που επικαλείται η Κομισιόν σε tweet της κάνοντας κρούση για την κλιματική αλλαγή που, όπως επισημαίνει, μας επηρεάζει όλους. 

Αντιμέτωπες με κύμα καύσωνα και καταστροφικές δασικές πυρκαγιές βρίσκονται πολλές χώρες στη Γηραιά Ήπειρο, με τις βρετανικές αρχές να κηρύσσουν κατάσταση «εθνικής έκτακτης ανάγκης» καθώς η θερμοκρασία θα αγγίξει σήμερα τους 40 βαθμούς Κελσίου.Περισσότεροι από 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στον καύσωνα, καθώς οι θερμοκρασίες στην Ισπανία έφτασαν τους 45,7 βαθμούς Κελσίου.

Ξηρασία στην Ευρώπη τον Ιούλιο του 2022: Σχεδόν η μισή έκταση της ΕΕ σε κίνδυνο

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής δημοσίευσε σήμερα έκθεσή του με τίτλο « Η ξηρασία στην Ευρώπη — Ιούλιος 2022», η οποία αξιολογεί την κατάσταση της ξηρασίας στην Ευρώπη βάσει του έργου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας. Σύμφωνα με την ανάλυση της εξέλιξης και των επιπτώσεων της παρατεταμένης ξηρασίας στην ΕΕ, ένα ανησυχητικά μεγάλο τμήμα της επικράτειας είναι επί του παρόντος εκτεθειμένο σε επίπεδο προειδοποίησης (το 46 % της ΕΕ) και συναγερμού (το 11 % της ΕΕ) για ξηρασία που συνδέονται με έλλειμμα υγρασίας του εδάφους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των φυτών.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ξηρασίας και δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών θέτει την επιστήμη και την τεχνολογία στην υπηρεσία της παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση αυτή βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση ώστε να προστατεύσουμε τα δάση, τις σοδειές και τους υδάτινους πόρους μας.»  

Η υδατική και θερμική καταπόνηση συνεπάγονται χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις, οι οποίες ήδη ήταν αρνητικές για τα σιτηρά και άλλες καλλιέργειες. Η Γαλλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών. Σε κάποιο βαθμό επηρεάζονται και η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία. Στην Ιταλία, η λεκάνη του Πάδου είναι αντιμέτωπη με το υψηλότερο επίπεδο ξηρασίας. Πέντε ιταλικές περιφέρειες έχουν κηρύξει έντονη ξηρασία, ενώ η λειψυδρία ανάγκασε τους δήμους να επιβάλουν πολλαπλούς περιορισμούς στη χρήση των υδάτων. Παρόμοια περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί στη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 ήταν το έκτο θερμότερο έτος, μαζί με το 2018, σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες εκθέσεις της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). 

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard (GISS) της NASA, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2021, ήταν 0,85 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου αναφοράς της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Η NASA χρησιμοποιεί την περίοδο 1951-1980 ως περίοδο αναφοράς για να δει πώς μεταβάλλεται η παγκόσμια θερμοκρασία με την πάροδο του χρόνου.