Βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες από τις αμερικανικές εκλογές και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ παρακάμπτει την αγορά. Μετά τη συμφωνία με την Oracle του κινεζικού γονέα ByteDance, ως πρόσθετη πίεση, ο πρόεδρος Τράμπ δεν ακύρωσε τις κυρώσεις κατά της πλατφόρμας που επρόκειτο να πυροδοτηθούν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Αντιθέτως τις ανέβαλε για μια εβδομάδα.
Στη σύγκρουση με τους Κινέζους, πάνω από το Tik-Tok, ο Ντόναλντ Τράμπ αξιοποιεί το Τik- Τok καλύτερα, χρησιμοποιώντας τις πιο βάναυσες διαπραγματευτικές του τέχνες. Η λογική της αγοράς παρακάμπτεται ή, τουλάχιστον, παραμερίζεται.
Αρκεί να πούμε, ότι τώρα, ενώ εγκρίνει «κατ 'αρχήν», τη συμφωνία του Κινέζου γονέα ByteDance με την Oracle του φίλου του Larry Ellison, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ακυρώσει τις κυρώσεις κατά της πολύ δημοφιλούς πλατφόρμας ανταλλαγής βίντεο μεταξύ των νέων κυρώσεων που έπρεπε να κλείσουν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.
Τους νέους κανόνες τους ανέβαλε για μία εβδομάδα ως περαιτέρω πίεση στην κινεζική ομάδα και την κυβέρνηση του Πεκίνου. Στο σταυροδρόμι των μετοχών, δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές εάν η νέα εταιρεία θα έχει αμερικανικό κεφάλαιο πλειοψηφίας (η Oracle και η Walmart θα πάρει το 20%, αλλά άλλες, όπως η Sequoia Capital,θα έχουν μερίδια), αλλά είναι σίγουρο πως η έδρα των διεθνών δραστηριοτήτων της Tik- Tok θα βρίσκεται κάπου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενωμένοι, οι διευθυντές της εταιρείας θα πρέπει να έχουν την έγκριση της κυβέρνησης, η τεχνολογία ελέγχου δεδομένων θα είναι στα αμερικανικά χέρια της Oracle συμπεριλαμβανομένου του πηγαίου κώδικα του αλγορίθμου για να επαληθεύσει ότι δεν υπάρχουν κρυμμένα ``backdoors`` μέσω των οποίων η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεράστιο όγκο δεδομένων για την Αμερική.
Για να κατανοήσουμε τον όγκο των δεδομένων, το Τik -Tok, εισέρχεται σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ έχοντας πάνω από 100.000.000 χρηστών.
Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που δεν ήταν ποτέ λάτρης των ρόλων των σούπερ κομμάτων, αυτή τη φορά είναι μέχρι το λαιμό του μέσα στο παιχνίδι.
Όταν οι Κινέζοι διαπραγματεύονταν με τη Microsoft , είπε δημόσια ότι προτιμούσε την Oracle. Όσον αφορά τις συναλλαγές ζήτησε πληρωμές για να περάσει η πώληση από το Υπουργείο Οικονομικών. Του εξήγησαν ότι εκτός από την προφανή κινεζική άρνηση κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Αντίο στον καπιταλισμό της αγοράς.
Εν συντομία.
Όποιος επιπλέον είχε ήδη τεμαχιστεί από το Πεκίνο με την απαγόρευση στην Κίνα των δικτύων Google, Facebook και άλλων, στις ΗΠΑ, άλλαξε με τις διαπραγματεύσεις του Tik - Tok , που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους κανόνες για την εξαγωγή της τεχνολογίας.
Αναμένουμε με αγωνία τις αμερικανικές εκλογές και κυρίως την περίοδο μετά από την Τρίτη 5 Νοεμβρίου του 2020.
Ας μη ξεχνάμε τις προηγούμενες εκλογές και τις κατηγορίες των Δημοκρατικών για σχέσεις του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ρώσους και κλοπή δεδομένων από emails. Ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο με ή χωρίς τον Ντόναλντ Τράμπ αναμένεται σκληρός στη νέα εποχή.
*Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής.