Για το τοξικό κοκτέιλ που συνθέτουν τα δύο συνυπάρχοντα στελέχη του κορονοϊού, η επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα, σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Όμικρον η οποία έρχεται αναπτύσσοντας ταχύτατο βηματισμό και αναμένεται να επικρατήσει το προσεχές διάστημα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Μπροστά σε αυτή τη διπλή απειλή, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και πώς οι απερίσκεπτες συμπεριφορές των πολιτών κατά τη διάρκεια των γιορτών θα δημιουργήσουν συρροές κρουσμάτων που μοιραία θα οδηγήσουν σε νέες νοσηλείες και θα σφίξουν περαιτέρω τον ασφυκτικό κλοιό στα νοσοκομεία.
Αναφορικά με τον συνδυασμό των δύο υπερ-μεταδοτικών στελεχών και τον διπλό τους αντίκτυπο στην πορεία της πανδημίας και στην υφιστάμενη πίεση την οποία δέχεται το ΕΣΥ, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης επισημαίνει πως δεν πρέπει να μας ξεγελά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το στέλεχος Όμικρον έχει συνδεθεί με ήπιες νοσήσεις και μόνο έναν επιβεβαιωμένο θάνατο, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αν η Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική, όσο υπολογίζουν οι επιστήμονες (οι μελέτες κάνουν λόγο για ένα στέλεχος που είναι 4,2 φορές πιο μεταδοτικό από τη Δέλτα) τότε θα προκαλέσει εκτόξευση των κρουσμάτων και μοιραία τα πολύ περισσότερα κρούσματα θα επιφέρουν περισσότερες νοσηλείες - άρα και μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία - και θα καταγραφούν αρκετοί θάνατοι, όπως εξηγεί ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
Ας δούμε ξεχωριστά τι γνωρίζουμε για την Όμικρον μέχρι τώρα χάρη σε ένα δίκτυο καταγραφής των νοσοκομείων της Νοτίου Αφρικής. Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής Εμβολιασμών, για την παραλλαγή «Όμικρον» υπάρχουν λιγότερο ευχάριστα, αλλά και ευχάριστα νέα. Τα λιγότερο ευχάριστα αφορούν κυρίως τη μεταδοτικότητα του ιού, που θα αυξήσει τις νοσηλείες, θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και ίσως αυξήσει και τη θνητότητα.
Τα νέα με την αισιόδοξη νότα αφορούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπεύθυνος αξιωματούχος του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα Νοσοκομείων. Παρά τον μικρό αριθμό των μόλις 42 ασθενών, οι περισσότεροι δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Επιπλέον, το 66% των ασθενών διαγνώστηκαν τυχαία με Covid ενώ είχαν πάει στο νοσοκομείο για κάτι διαφορετικό. Από τα περιστατικά στη Νότιο Αφρική προκύπτουν τα εξής χαρακτηριστικά για την Όμικρον.
Καταρχάς, το 80% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Επίσης, η νοσηλεία αυτών των ασθενών είναι βραχεία και συγκεκριμένα 2,8 ημέρες κατά μέσο όρο σε σχέση με 8,5 ημέρες κατά μέσο όρο στα προηγούμενα κύματα που είχαν παρουσιαστεί στη Νότιο Αφρική.
Επίσης, η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6%, σε σχέση με 17%. Παρά όμως τη διαφαινόμενη προσδοκία ότι ο ιός δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, όλοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους επειδή τα άτομα που έχουν νοσήσει στη Νότια Αφρική είναι μικρής ηλικίας και δεν γνωρίζουμε σε μεγαλύτερη ηλικία πώς θα είναι η επίδραση σε κλινική έκφραση του ιού ή σε άτομα που έχουν υποκείμενα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και οι διαβήτης.
Γι' αυτό άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τηρεί στάση αναμονής για τα νεότερα δεδομένα, επισημαίνοντας πως ακόμη και αν η Όμικρον είναι ηπιότερη της «Δέλτα», θα υπάρξουν πολλά προβλήματα αναφορικά με τις νοσηλείες λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας, με δύο ηλικιακές ομάδες να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ευαισθησία, τα παιδιά και οι άνω των 60 ετών, που είτε παραμένουν ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν κάνει τη 3η δόση.
Για την αντιμετώπιση αυτών των «άγνωστων» ακόμα κινδύνων που μπορεί να κρύβει η Όμικρον, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, συστήνει καταρχάς το τρίπτυχο: εμβολιασμοί, τήρηση των αποστάσεων και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τους ενήλικες ειδικά όταν θα επιστρέψουν στο γραφείο μετά τις χριστουγεννιάτικές διακοπές και τα εορταστικά τραπεζώματα.
Επίσης, συστήνει αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών, ειδικά σε περιοχές όπου γίνονται συστηματικά (κορονο)πάρτι χωρίς τη λήψη κανενός μέτρου προστασίας όπως ισχύει για δημοφιλή χειμερινά θέρετρα των Βαλκανίων και συχνό testing.
Ειδικά για τη 3η δόση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου επισημαίνει ότι τα ευρήματα μέχρι τώρα υποδηλώνουν ότι οι 3 δόσεις αποτελούν «κομμάτι» του βασικού εμβολιασμού και πως με τη 3η δόση, σύμφωνα με το CDC αυξάνεται κατά 25 φορές ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και μειώνεται ο κίνδυνος θνητότητας κατά 90%.
Πριν λίγες εβδομάδες μιλούσαμε για ενδεχόμενο τοξικό συνδυασμό της γρίπης με τον κορονοϊό. Σήμερα που έχουν ήδη συνταγογραφηθεί 3 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου και το 64,7% του γενικού πληθυσμού (και το 74,2% του ενήλικου πληθυσμού) είναι πλήρως εμβολιασμένο ενώ το 65% των δικαιούχων της 3ης δόσης έχει ήδη κάνει ή προγραμματίσει το εμβόλιο, μιλάμε για ένα ακόμα τοξικό συνδυασμό, την πιθανότητα να συγκλίνουν δύο κύματα που οφείλονται σε δύο διαφορετικά στελέχη. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κορονοϊός δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει…