Η απεργία που έχει προγραμματίσει η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 6 Απριλίου έχει ως κεντρικό σύνθημα την ακρίβεια και την ανάγκη αύξησης των μισθών και στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ που αναμένει ευκαιρία για να επανέλθει στην πεζοδρομιακή αντιπολίτευση. Περιλαμβάνει όμως και άλλα αιτήματα, όπως αυτό που αφορά στους συνδικαλιστές και την κατάργηση του νόμου ο οποίος βάζει τάξη στις οργανώσεις δημιουργώντας ένα μητρώο μέσα από το οποίο ουσιαστικά αποκλείονται στα συνδικάτα σφραγίδες. Και όχι μόνο.
Η στήριξη της απεργίας της ΓΣΕΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια να στηριχθεί το αφήγημα περί καθολικής αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική ήταν αναμενόμενη. Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν η αξιωματικής αντιπολίτευση έσπευσε να μετατρέψει σε αντικυβερνητική μια συναυλία για την ειρήνη, στην οποία αποφεύχθηκε το οποιοδήποτε σύνθημα αφορούσε στο καθεστώς Πούτιν και την αμυνόμενη Ουκρανία.
Διεκδικώντας τα «δικαιώματά μας» η ηγεσία και τα στελέχη της Κουμουνδούρου ετοιμάζονται να καπηλευτούν ή και να καπελώσουν την απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για μια σειρά θεμάτων που άπτονται της ακρίβειας και των ανατιμήσεων όπως για παράδειγμα το θέμα των μισθών, και δηλώνουν ότι συμμετέχουν «στη γενική απεργία και τς κινητοποιήσεις των συνδικάτων. Αγωνιζόμαστε για να βάλουμε τέλος στις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιφυλάσσουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και οικονομικής εξαθλίωσης για τους πολλούς, προκειμένου να εξασφαλιστούν τεράστια κέρδη για μια μικρή επιχειρηματική ελίτ, κυβερνητικά golden boys και “ημέτερους”».
Κινούμενοι στην κινηματική λογική που αναζητούν τα τελευταία τρία χρόνια δηλώνουν πως «Μαζί με εργαζόμενους/ες, άνεργους/ες, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, νέους και νέες δίνουμε τη δική μας απάντηση στην κυβέρνηση, που ακόμα και μέσα στη συγκυρία της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, όχι μόνο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής στήριξης, αλλά δε διστάζει να συνεχίζει τις πολιτικές διάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικού κράτους, οδηγώντας ξανά σε φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία».
Στα κοινών χαρακτηριστικών αιτήματα περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού η λήψη μέτρων για την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις, αλλά και το ζήτημα του νόμου που αφορά στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Νόμο που τα συνδικάτα επιδιώκουν να αλλάξουν δεδομένου ότι ήρθε για να βάλει μια τάξη ειδικά ως προς την αλόγιστη συνδικαλιστική δράση και τα σωματεία σφραγίδες που επί σειρά ετών δραστηριοποιούνται σε διάφορους εργατικούς χώρους.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την «κατάργηση όλων των νομοθετημάτων της κυβέρνησης που περιορίζουν ασφυκτικά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, καταργούν το δικαίωμα στην απεργία και ποινικοποιούν τις εργατικές κινητοποιήσεις».
«Την Τετάρτη 6 Απριλίου όλοι και όλες ΜΑΖΙ διεκδικούμε το δικαίωμά μας σε αξιοπρεπή ζωή και εργασία» παίρνοντας έτσι τη σκυτάλη από τη ΓΣΕΕ και την απεργιακή της κινητοποίηση βάζοντας στο πεδίο πλέον μια αντιπολιτευτική τακτική που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει οδηγήσεις σε μια διαδικασία πλειοδοτικής υιοθέτησης των αιτημάτων όλων των επαγγελματικών κατηγοριών και κοινωνικών τάξεων. Μετατρέποντας την απεργία των εργαζομένων σε πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.