Δεν έφτανε που η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε για τη δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, καθώς δεν φρόντισε να εξαιρέσει την «Πολιτιστική Ακτή» από την παραχώρηση στην Cosco, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ΣΥΡΙΖΑ κι αυτός, επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μοναδικό μουσείο της Εφορείας Εναλίων, στην Πύλο. Το Μουσείο έχει δημιουργηθεί από το 2012, και μάλιστα με χορηγίες ιδιωτών, της οικογένειας του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και είναι εξαιρετικό.
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ζητά, όπως αναφέρει σε απαντητική επιστολή της η έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων δρ Αγγελική Σίμωσι, να επιστραφούν στην Κεφαλονιά έξι αγάλματα και πέντε αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν τον Αύγουστο του 1980 στη θαλάσσια περιοχή νότια της χερσονήσου της Παλικής, κοντά στην παραλία του Ξι, και αποτελούν ενότητα στο Μουσείο της Πύλου. Τι τα θέλει; Να τα εντάξει στην υπό δημιουργία Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης.
Από πότε άραγε οι περιφερειάρχες μετέχουν σε μουσειολογικά προγράμματα; Και γιατί δεν εκφράζει την αγωνία του για το Μουσείο Αργοστολίου που είναι κλειστό από τους σεισμούς, καθώς έχει υποστεί μεγάλες ζημιές;
Η κα Σίμωσι, ως Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην επιστολή της είναι μια Υπηρεσία μοναδική στην Επικράτεια, η οποία προστατεύει και αναδεικνύει σύμφωνα με το Ν.3028/32 τις ενάλιες αρχαιότητες, εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην προσπάθεια να απογυμνωθεί το μοναδικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.
Το Μουσείο του Πασά στο Νιόκαστρο της Πύλου, δημιουργήθηκε με τη χορηγία του αείμνηστου Εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και με κύρια πρόθεση την ανάδειξη αυτών των Ενάλιων αγαλμάτων, που επί σειρά ετών ήταν αποθηκευμένα χωρίς να εκτίθενται λόγω ελλείψεως χώρου.
Τα αγάλματα ανελκύστηκαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, συντηρήθηκαν με την μέριμνά της και την συνδρομή της και με αποκλειστικά δικές της ενέργειες, εξασφαλίστηκε η προαναφερόμενη χορηγία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που να τα αναδεικνύει.
«Άλλωστε δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο ότι τα αγάλματα προέρχονται από εργαστήρια γλυπτικής της Κεφαλονιάς» αναφέρεται στην επιστολή της εφόρου αρχαιοτήτων. «Αντίθετα, σύμφωνα με την άποψη του αείμνηστου καθηγητή της Αρχαιολογίας εξειδικευμένου στη Γλυπτική κ. Γ. Δεσπίνη, συνδέονται με εργαστήρια της Κάτω Ιταλίας.
Είναι εξάλλου γνωστό ότι οι αρχαιότητες (ενάλια ευρήματα) μέσω των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων, διακινούνταν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και ως εκ τούτου εντοπίζονται ναυάγια σε διαφορετικούς θαλάσσιους χώρους από τον χώρο δημιουργίας τους.
Το Μουσείο του Πασά έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και διαθέτει και πωλητήριο του ΤΑΠ, όπως και τα άλλα Μουσεία μας στη Πύλο, τα οποία τυγχάνουν μεγάλης δημοσιότητας.»
Τα αρχαία που ζητά ο περιφερειάρχης αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται με το νησί, είναι:
-Ακέφαλο άγαλμα όρθιου γυμνού νέου που συνοδεύεται από μικρό ζώο στον τύπο του Σατύρου
-Άγαλμα καθιστής ανδρικής μορφής στον τύπο του θεού Σάραπη ή Σέραπη
-Όρθιος γυμνός νέος που φορά κοντή χλαμύδα ή δορά ζώου
-Ακέφαλος όρθιος γυμνός νέος, που φέρει χλαμύδα στους ώμους στον τύπο του Ερμή ή του Γανυμήδη
-Γυναικεία μορφή ή θεά με μακρύ χιτώνα και ιμάτιο
-Ακέφαλο άγαλμα όρθιου γυμνού νέου με ιμάτιο στον αριστερό ώμο
-Τρεις μαρμάρινες βάσεις κιόνων
-Δύο μαρμάρινα κιονόκρανα
Σημειώνουμε απλώς, ότι το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων εντοπίσθηκε κοντά στο νησί, αλλά τα όσα ανελκύσθηκαν από αυτό, εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αθήνα.
Στη Σάμη έχουν βρεθεί πολλά αρχαία σε ανασκαφές, όπως το Ρακόσπιτο, το Αρχαίο λιμάνι, τα Ρωμαϊκά Λουτρά, ο Ναός του Απόλλωνα, η Αρχαία Ακρόπολις, και άλλα πολλά αξιόλογα ευρήματα. Επομένως, υπάρχει πολύ υλικό για έκθεση και δεν είναι αναγκαίο να αποδυναμωθεί το Μουσείο του Κάστρου στην Πύλο.
Η Δρ Σίμωσι προσπαθεί σε επαφές με τους κινέζους επενδυτές να τους επηρεάσει υπέρ της δημιουργίας του Μουσείου στον Πειραιά. Είναι όμως μόνη της σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Αντιγόνη Καρατάσου