Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την παλιά πόλη στο Χαλέπι

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την παλιά πόλη στο Χαλέπι

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε τον έλεγχο όλων των τμημάτων της παλιάς πόλης του Χαλεπίου από τους αντάρτες, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός άρχισε να εισέρχεται στην παλιά πόλη την Τρίτη, στο πλαίσιο μιας ταχείας επιχείρησης των τελευταίων δύο εβδομάδων, στην οποία οι αντάρτες έχουν χάσει τα δύο τρίτα της ανατολικής περιοχής.

Επίσης, έκκληση για άμεση πενθήμερη κατάπαυση του πυρός ώστε να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της πόλης απηύθυναν οι αντάρτες της Συρίας στο πολιορκημένο ανατολικό Χαλέπι. Παράλληλα, στο πλαίσιο ενός ανθρωπιστικού σχεδίου, ζήτησαν την εκκένωση τμημάτων της πόλης για τους πολίτες καθώς και για ιατρικές ανάγκες.

Το Συμβούλιο Ηγεσίας του Χαλεπιού υπογράφει ένα έγγραφο "ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας" ζητώντας την εκκένωση περίπου 500 κρίσιμων ιατρικών περιστατικών από το ανατολικό Χαλέπι υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών αλλά και κάποιες απομακρύνσεις πολιτών από βόρειες επαρχίες της πόλης. Το Συμβούλιο απηύθυνε επίσης κάλεσμα προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για συνομιλίες για το μέλλον της πόλης μόλις αρχίσει να βελτιώνεται η ανθρωπιστική κατάσταση.

Κρεμλίνο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης των ανταρτών από το Χαλέπι

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ΗΠΑ – Ρωσίας για την αποχώρηση των Σύριων ανταρτών από το Χαλέπι, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ωστόσο χωρίς να έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ρώσων και Αμερικάνων εμπειρογνωμόνων συζητήθηκε το ζήτημα της Συρίας, χωρίς να έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες ανώτερων κλιμακίων.